fbpx
Antennákat szerelő szakember egy adótornyon.

Gigabites internet lehet az évtized végére minden magyar háztartásban – nagy probléma a távközlési iparágban a szakemberhiány

Duális képzéssel pótolná a távközlési ágazatból hiányzó szakembereket a kábelszolgáltatókat tömörítő Magyar Kommunikációs Szövetség, mely már együttműködési megállapodást is aláírt erről egy felnőttképzési intézménnyel egy siófoki konferencián, ahol szó esett arról is, hogy 2030-ig a hazai lakosság egésze számára elérhetővé tennék a gigabites internetelérést.

A közel 380 ezer háztartásban szolgáltatást nyújtó, mintegy száz magyar tulajdonú hírközlési mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozást képviselő Magyar Kommunikációs Szövetség Siófokon tartotta a napokban éves konferenciáját és szakmai kiállítását, ahol áttekintették a hírközlési ágazat helyzetét és azon belül a kisebb szolgáltatók számára nyitva álló fejlődési célokat, lehetőségeket.

2025-re a háztartások 75, 2030-ra a háztartások 100 százalékában gigabites internet lehet

Bevezető előadásában Kelemen Csaba, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője tájékoztatást adott a kormány 2030-ig szóló Nemzeti Digitális Stratégiájáról, melynek célja a digitalizáció elősegítése az élet és a gazdaság minden területén.

Ennek keretében EU-s és hazai források, valamint a vállalkozások tőkéjének felhasználásával el kívánják érni, hogy 2025-ig valamennyi hazai közintézmény és legalább a háztartások 75 százaléka számára elérhetővé váljon a gigabites sebességű internetcsatlakozás lehetősége. A háztartások teljes lefedettségének biztosítása a program 2030-ra kitűzött célja.

RJ45-ös internet csatlakozók
RJ45-ös internet csatlakozók. Fotó: Depositphotos

Fontosak a kisebb, helyi szolgáltatók

E stratégiában is fontos szerepe van a helyi szolgáltatóknak, akik lehetővé teszik azt, hogy a nagysebességű internethozzáférés mellett a sokcsatornás televíziós valamint a telefonszolgáltatások a legkisebb településre is eljuthassanak, a nagyszolgáltatókéval azonos minőségben.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. képviseletében Tóth Péter azt hangsúlyozta, hogy a hírközlés a modern kor meghatározó infrastruktúrájává vált, és az állam számára fontos feladat a digitális szolgáltatásai továbbfejlesztése és mindenki számára elérhetővé tétele.

Vári Péter, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese a vezeték nélküli hírközlési szolgáltatásokhoz elengedhetetlenül szükséges frekvenciakészlet felosztásáról és a jövőbeli fejlesztésekhez szükséges további bővítéséről, valamint a különböző feladatot ellátó hálózatok együttélésének biztosításával járó hatósági feladatokról adott tájékoztatást.

A szövetség vezeték nélküli internetet szolgáltató tagjai közel 50 ezer háztartásban nyújtanak ilyen szolgáltatást, és számukra igen fontos a szolgáltatás továbbfejlesztéséhez, a sebesség növeléséhez szükséges frekvencia készlethez való hozzáférés biztosítása.

Szintén a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság képviseletében Ádám Szilveszter az idén hatályba lépett új hírközlési jogszabályokról adott tájékoztatást, melyek célja a fogyasztók érdekeinek az eddiginél is fokozottabb védelme, egyebek mellett a szolgáltatók által kínált sokféle szolgáltatáscsomag közötti választás megkönnyítése a pártatlan összehasonlíthatóság lehetőségének megteremtésével.

A szövetség folyamatosan keresi mindazokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül a kis szolgáltatók is biztosítani tudják előfizetőik számára ugyanazokat a szolgáltatásokat, amelyek a nagy szolgáltatóknál elérhetőek.

Az e téren folytatott lobbitevékenység egyik kiemelt célja az, hogy ágazat ezen szereplői azonos feltételeket kapjanak mind a támogatások, mind a műsorszolgáltatáshoz szükséges nagykereskedelmi feltételek terén.

Fontos szakemberek hiányoznak az ágazatból, duális képzést indítanak

A szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy a tagság számára égetően fontos szakember-utánpótlás képzése érdekében érdemi lépéseket tegyen, hiszen az elmúlt tíz év alatt szinte „eltűntek” az antennaszerelők, a karbantartók, lakásbekötők. Egyrészt a korosztály nyugdíjas korú lett, de jelentős volt a munkaerő elvándorlás a multi vállalatok felé is, így a hazai kkv kábeltévés szolgáltatók mára már szinte állandósult szerelői kapacitás-hiánnyal küzdenek.

Ezért a szövetség úgy döntött, hogy bekapcsolódik a duális képzésbe, felvette a kapcsolatot az IOSZIA Duális Felnőttképzési Intézménnyel. A cél az, hogy mind a képzési tematikában, mind pedig a gyakorlati hely biztosításával erősödjön a hazai szakember utánpótlás.

A gyorsan változó piaci környezetben a szakképzésnek is reagálnia kell a jó válaszok megtalálásával a fejlődés érdekében, amelyet többek között megújult szakmai képzéssel lehet elérni – hangzott el.

A képzés gyakorlati megvalósítása érdekében került sor a rendezvényen az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a szövetség és az IOSZIA között, amihez már a helyszínen csatlakozott az EuroCable Magyarország Kft. is. Ez arra biztatja a többi magyar kkv szolgáltatót is, hogy éljen a program nyújtotta átképzési lehetőséggel, hogy kellő számú és szaktudású szakember legyen elérhető a szektor számára, és ezáltal fel tudja venni a versenyt bármilyen szolgáltatóval szemben – a minőség mellett a kiszolgálásban is.

A jogszabályi megfelelést is megnehezíti a munkaerő hiánya

A szövetségnek jelezte több magyar kkv szolgáltató, hogy a jelen jogszabályi előírásoknak igen nehezen tud megfelelni, például a telefonos ügyfélszolgálat biztosításaa, illetve a digitális adatkezelés is komoly tehertétel.

Problémát jelent ezen a téren is a megfelelő számú és szaktudású munkaerő, mind pedig a korszerű technológia biztosítása és ennek költsége, hiszen vannak olyan kis vezetékes és vezeték nélküli (úgynevezett wisp) szolgáltatók, akik a méretüknél fogva ezeket a költséget nem engedhetik meg maguknak. Ezért a szövetség tagjai olyan közös ügyfélkezelési platformban gondolkodnak, amelynek fő feladata a költséghatékonyság a jogszabályi megfelelésen felül.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások