fbpx
A Nemzeti (H)arc plakátkiállítás logója.

Jön a Nemzeti (H)arc – 15 milliós állami támogatásból szerveződik az ARC plakátkiállítás kormányközeli utánzata

„Nemzeti (H)arc” néven történelmi plakátkiállítás-pályázatot hirdetett egy vállalkozás a Nemzeti Kulturális Alap 15 milliós támogatásával. A zsűritagok között több kormánypárti médiából ismert személy is feltűnik.

Az Azonnali számolt be a plakátkiállításról, melynek már a nevében is visszaköszön az ARC, pedig attól teljesen független. A „Nemzeti (H)ARC” pályázati felhívása szerint olyan történelmi plakátokat várnak, melyek kerülik az aktuálpolitikát, valamint történelmi ellenfeleinek is megadják a tiszteletet. Olyan festményt, számítógépes grafikát vagy bármilyen nagyméretű plakáton megjelenő alkotásokat szeretnének, melyek könnyen befogadhatóak, vagy éppen meghökkentőek.

A pályázatot a Planet Studio Kft. szervezi, mely 15 millió forintot nyert az NKA-tól a projektre. A pályaműveket háromfős zsűri fogja értékelni, melynek tagja Mező Gábor, a PestiSrácok újságírója, Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa és a kormánypárti média rendszeres szereplője, valamint Szerényi Gábor grafikus.

A cég a támogatást egy meghívásos pályázaton nyerte el, melyre az NKA Összművészeti Programok Kollégiuma mást meg sem hívott. A Planet Studio honlapja szerint 15 éve játék- és dokumentumfilmek, koncertfilmek és tévéműsorok készítésével is foglalkozik; legutóbb egy rövidfilmjük Indiából kapott egy díjat, de dokumentumfilmjeiket többször vetítették a köztévén is.

Helyezések és különdíjak nem lesznek, harminc alkotást fog a zsűri kiválasztani többkörös zsűrizés után. Ők 30 ezres alkotói díjat kapnak.

A név és mobil koncepció ismerős lehet az idén 21. alkalommal meghirdetett ARC-pályázatról is. Az Azonnali megkeresésére az ARC főszervezője, Bakos Gábor a következőt válaszolta:

„Mi a (H)ARC helyett maradunk az ARC-nál. Az mondjuk vicces, hogy átfutva az oldalukat – a nevünkön túl –, úgy tűnik kopipészteltek a pályázati kiírásunkból is… Használják egészséggel!”

Bakos hozzátette: a hasonló név miatt nem terveznek perelni, éppen a saját, ÉLETJEL 21. ARC közérzeti kiállításuk előkészítésén dolgoznak. A (H)arc NKA-pályázaton elnyert 15 milliójára az ARC főszervezője úgy reagált, gratulálnak hozzá: ők az elmúlt években már meg sem próbáltak erre pályázni, mert nem érzik reálisnak, hogy kapnának támogatást az állami alaptól.

További hírek találhatók a Media1-en.

Kiemelt fotó: Facebook / Nemzeti Harc
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások