fbpx
6g

2035-ben várható a 6G mobilhálózatok kereskedelmi bevezetése egy friss tanulmány szerint

Az OPPO által létrehozott kutatócsoport felvázolta a hatodik generációs mobilhálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

Az OPPO globális mobil- és okoseszköz márka kutatóintézete, az OPPO Research Institute nemrég bemutatta az első 6G témájú fehér könyvét, amelyben a nemzetközi mobilkommunikációs-iparban is elsők között foglalkozik részletesen a következő generációs 6G hálózatok architektúrájával.

A kutatók víziója szerint a mobilkommunikáció élményének új szintjét ígérő hatodik generációs okos eszközök működésében meghatározó szerepe lesz a mesterséges intelligencia alkalmazásának. A jövő készülékei öntanuló-algoritmusokat töltenek le és telepítenek majd, illetve adatokat gyűjtenek az algoritmusok további fejlesztéséhez. Ennek megfelelően a következő generációs 6G mobilhálózat gyökeresen átalakítja az emberek és a mesterséges intelligencia közötti interakciót, valamint lehetővé teszi, hogy a technológia a hétköznapok részévé váljon.

Az önvezető járművek esetében mindez azt jelenti, hogy a biztonságos és kényelmes utazás érdekében a 6G hálózat képes lesz a legoptimálisabb algoritmust és kommunikációs kapcsolatot kiválasztani a jármű helye és a környezeti viszonyok (például napszak, időjárás) alapján, valamint a 6G-nek köszönhetően a jármű képes lesz valós időben letölteni és futtatni olyan tanuló algoritmusokat, amelyek más járművek és eszközök működését is figyelembe veszik.

„A következő generációs 6G hálózatok szabványosítása várhatóan 2025-ben kezdődik, a kereskedelmi bevezetés pedig 2035 körül várható. Az OPPO arra számít, hogy 2035-re az intelligens ágensek száma messze meghaladja majd az emberek számát, ezért a 6G-nek nemcsak az emberek, hanem a gépi algoritmusok közötti kommunikációs igényeket is ki kell majd szolgálnia„

– magyarázza Henry Tang, az OPPO vezető 5G tudósa.

Az OPPO székhelye Kínában
Az OPPO székhelye Kínában / Fotó: OPPO

A 6G gyökeresen átalakítja mind a mesterséges intelligencia működését, mind pedig az alkalmazását, feloldva számos jelenlegi korlátot, mint például az adatsilók kérdése, vagy a felhasználói adatbiztonság. A kutatás arra is rámutat, hogy a jelenlegi intelligens eszközök korlátozott számítási teljesítménye és tárolókapacitása megnehezíti a nagyméretű AI algoritmusok alkalmazását, a 6G hálózatok alatt azonban egy AI tartomány több szerepet is betölthet: lehet például hagyományos bázisállomás, adatbázis, AI modelltár, vagy alkalmazásszerver is.

Az OPPO modelljében a 6G eszközöket a készülék helye és rendszerigényei alapján egy AI tartományhoz rendelik. A tartomány ezután kiválasztja a kívánt szolgáltatáshoz szükséges legmegfelelőbb algoritmust és feladatot, miközben biztosítja az optimális kommunikációs kapcsolatot.

Még több hír érhető el a Media1-en

Borítókép: Stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások