fbpx
A budakalaszi stúdió terve

Orbán Viktor kötélbarátja új filmstúdiót tervez Budakalászon a Netflix és Disney filmek gyártóinak

Garancsi István cége, a Market Asset Managament Zrt. az előzetes tervek szerint egy 26 hektáros zöldterületen egy filmstúdió-komplexumot építene Budakalász határában a Lupa-tó mellett, az Omszki-tó és a Duna-part közelében.

A Walt Disney, a Netflix és a Marvel producerei mutatnak érdeklődést a Garancsi István által tervezett budakalászi filmstúdió iránt – írja a Napi.hu. A lap információi szerint az amerikai streamingszolgáltaló, a már több produkciót Magyarországon forgató Netflix jó ideje érdeklődik egy, a saját produkcióit kiszolgáló filmstúdió iránt. A külföldi filmgyártók számára a helyszín kedvező lenne, hisz a budapesti luxushotelektől alig fél óra autóút Budakalász.

A tervezett filmstúdió helyszíne Budapest és Szentendre közé esik. A föld tulajdonosa a helyi gyógynövénykutató intézet GYNK Ingatlanfejlesztő Zrt.-je, a terület vevője pedig a filmstúdió beruházója, a Market Asset Management Zrt.

Az ingatlan mezőgazdasági terület, előbb át kell minősíteni az önkormányzatnak, hogy építkezni lehessen rajta. A város honlapján elérhető beruházási tájékoztató kiadvány szerint a Market egyszeri 100-120 millió forintot áldozna arra, ha az önkormányzat építési jogokkal ruházza fel a jelenlegi szántóterületet. A filmstúdió pedig az előzetes becslések szerint évi mintegy 200 millió forintot fizetne be az önkormányzat kasszájába iparűzési-, valamint telek- és építményadóként.

A saját ingatlan adásvételével foglalkozó Market Asset tavasszal Filmstudios Group Zrt. néven vagyonkezelő céget is bejegyeztetett, az utóbbi társaság pedig májusban King Studios AM Kft. néven ingatlankezelő vállalkozást alapított – derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A Napi.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a Market Asset igazgatóságának tagja Bacsa György, a MOL Csoport stratégiai ügyvezető igazgatója is, aki tavaly bekerült az SZFE kuratóriumába is.

Magas épületeket húznának fel és a 26-ból 16 hektárt beépítenének

A budakalásziak megosztottak abban, hogy kell-e nekik a filmstúdió. A területen két, 2500 négyzetméteres épületegyüttest építenének, 4-4 stúdióval, és kiszolgáló épületekkel: irodákkal, raktárakkal, műhelyekkel és étteremmel, továbbá négy digitális tévéstúdiót.

A június elején lakossági fórumon bemutatott tervek alapján a megvásárolandó 26 hektáros területből 16 hektárt beépítenének, míg a fennmaradó 10 hektárt parkosítanák és a széleire erdősávokat telepítenének a természetvédelem jegyében. A területet határoló Duna a partjaival együtt Natura 2000-es természetvédelmi terület.

A helyi polgármester kabinetfőnöke, Péterffy Gábor a lappal közölte, hogy a beruházásról, a koncepciótervről és a készülő telepítési tanulmánytervről néhány napon belül kikérik a budakalásziak véleményét. Ennek ismeretében júliusban várható majd testületi döntés a város jövőjét jelentősen befolyásoló ügyben.

A kormányközeli sajtóban egyébként épp most jelentek meg negatív cikkek a Netflixről.

További hírek a Media1-en

Borítókép: A budakalaszi stúdió terve / Kép: Budakalasz.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások