fbpx
üzletember, adatszolgáltatás, adat

Új tulajdonosi nyilvántartás készülődik (x)

Az Európai Bizottság Magyarország – és más tagállamok – ellen indított kötelezettségszegési eljárásához kapcsolódóan adatszolgáltatási kötelezettségek születnek, melyek a pénzügyi és más szolgáltatók számára, megfelelő adatok nyújtását és azok folyamatos elérhetőségének biztosítását teszik szükségessé.

Ezek megvalósításához szükséges az úgynevezett tényleges tulajdonosi, valamint bankszámla és széf nyilvántartás létrehozása, amely az Európai Unió tagállamaira nézve kötelező jellegű.

A tényleges tulajdonosi nyilvántartás létrehozása

Ahhoz, hogy a módosított pénzmosás elleni irányelv megvalósuljon, ezeknek az adatoknak, valamint az adatok kezelésének és folytonosságának megvalósítására való törekvés zajlik. Minden tagállamnak szükséges létrehoznia a náluk bejegyzett összes gazdasági szervezet és non-profit társaság, valamint a tényleges tulajdonosi adatok központi nyilvántartását és adatkezelését.

Habár értelemszerűen ma is működnek nyilvántartások Magyarországon, mint amilyen például a cégnyilvántartás vagy a civil szervezetek nyilvántartása, ez az Európai Bizottság szerint nem elégséges vagy nem megfelelő. Ugyanakkor a meglévő adatokat hasznosítani szeretnék, hogy a felesleges adatszolgáltatásokat elkerüljék, és a tényleges tulajdonosi nyilvántartás megvalósulhasson.

TT index – a megbízhatóság (m)értéke

Az új tulajdonosi nyilvántartáshoz kapcsolódóan egy új, minősítő szám is megjelenik, amely a tényleges tulajdonosi adat mellé rendelődik, s értéke egy és tíz között lesz lehetséges. Nyolc pont alatt a tulajdonosi adatok bizonytalannak, hat pont alatt pedig nem megbízhatónak minősülnek majd.

Kikre vonatkozik az új jogszabály?

Nagyjából mindenkire. Legyen az betéti vagy korlátolt felelősségű társaság, közkereseti társaság, akármilyen részvénytársaság, egyesülés, társulat vagy társulás. Vonatkozik a jogszabály a szövetkezetekre, vállalatokra és különböző irodákra, de külföldi székhely mellett meglévő magyarországi fióktelepre is.

Érvényes a jogszabály továbbá az egyéni cégekre, pénztárakra, egyesületekre, alapítványokra és köztestületekre, valamint minden olyan jogi személyre, amely a költségvetési szervekre vonatkozó szabályok szerint működik.

Jogszabályi változások

Ahogy az látható, a jogszabályok állandó változásainak következtében nyugodtan átírhatjuk közmondásunkat, s bátran állíthatjuk, hogy mindig van új a nap alatt. A Perfekt Zrt. szakmai blogja, valamint a kifejezetten pénzügyi szakemberek, adótanácsadók, valamint mérlegképes könyvelők számára elérhető szakmai klubok lehetővé teszik, hogy az állandóan változó jogi közegben is biztos alapokon, megbízható tudáson nyugvó, a friss információk birtokában és a kivételek és kitételek ismeretében jártas szakemberként végezhesse megalapozott és megbízható, valamint precíz munkáját.

Az elismert szakemberektől szerzett alapos tudás által garantált a minőségi munka és a tökéletes tanácsadás az ügyfelek számára.

(x) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások