fbpx
gaming, videojáték, konzoljáték

Addiktív játékból kontrollált szórakozás: A videójáték mégsem ördögtől való! (x)

Napjainkban a legtöbb fiatal előszeretettel tölti ideje nagy részét videójátékozással. Sokat elmond, hogy a már az 1990-es, 2000-es években is igen népszerű konzoljátékok napjainkra egyre fiatalabb gyerekekhez jutnak el, akik egyre több időt töltenek szentelnek a játéknak.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Vannak gyerekek, akiket könnyebb e tekintetben szabályozni, sokaknál viszont komoly függőség, dühkezelési problémák és egyéb gondok kialakulásához vezethet. Mégis ki kell hangsúlyozni, hogy a videójáték nem ördögtől való: megfelelő kontrollal kifejezetten hasznos fejlesztő eszközként is használható.

Mindent a maga idejében

Az egyik legfontosabb szabály, hogy első a munka. Ha a gyerek megtanulja, hogy csak a házi feladat, a különórák és az otthoni teendők elvégzése után kezdődhet a szórakozás, könnyebb lesz elérni, hogy a gamer szék helyett időnként más tevékenységek felé forduljon.

Színtiszta határszabás

Ha a szabályokat és határokat a szülő az elejétől kezdve tisztán kommunikálja, a gyereknek is könnyebb betartania őket. Javasolt pl. olyan napokat beiktatni a héten, amikor egyáltalán nincs játék.

Időkeret

Az időlimit az egyik elengedhetetlen korlátozás, amit érdemes betartatni. Meghatározható, hogy melyik napokon szabad játszani, ahogy az is, hogy melyik napszakokban és, hogy összesen hány órát.

Következmények

Ahogy a szabályokat, úgy a következményeket is érdemes előre lefektetni, hogy a gyerek tudja, mire kell számítania, ha átlépi a határvonalat. Fontos, hogy ezek a következmények ésszerűek legyenek, de semmiképp sem túlzóak.

Melyik játék a neki való?

A játékhoz számos kiegészítő (gamer székek, monitorok, kontrollerek stb.) kaphatók bármely családi webshopban, melyekből érdemes megfontoltan választani, ám az igazi kihívást maguk a játékok jelentik. Fontos a korhatár besorolás és a játékban szereplő erőszak ellenőrzése.

Videójáték, gaming, konzoljáték

Monitorozás

Ha megvannak a szabályok, még nem ért véget a szülő munkája: amíg ő az irodai szék fogságában dolgozik, a gyerekek szabadon garázdálkodhatnak, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni őket.

Szórakoztató alternatívák

Nem kérdés, hogy a gyerekek azért gamelnek, mert szuper szórakozás. A játékfüggőség kialakulása könnyebben megelőzhető, ha ismernek más kiutakat is az olykor fárasztó, olykor nyomasztó valóságból, ezért jó ötlet alternatívákat kínálni nekik.

Pozitív visszacsatolás

Ahogy a szabályok megszegésének negatív következményei vannak, úgy a betartását érdemes pozitív visszacsatolással díjazni. Emellett akkor is hasznos a megerősítés, ha a gyermek éppen valami másban találja meg a kikapcsolódást és a gaming helyett valami mást választ.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások