fbpx
mosoly, arc, fog

Miért nem kell félni a fogászati csontpótlástól? (x)

A csontpótlás hallatán sokan megrökönyödve dőlnek hátra és kapaszkodnak meg a karosszékben. Igen, elsőre ijesztőnek hangzik, de hidd el, nem ördögtől való dolog ez, hanem igenis kivitelezhető. Nem jár túl nagy kockázattal sem, de a végeredmény magáért beszél!

Nézzük, mit is jelent a csontpótlás, és hogyan készülj fel rá!

Miért kell fogászati csontpótlás?

A csontpótlás lényege, hogy a sorvadt csontfelszínen biztosítsunk egy megfelelő formájú, stabil teret, ahol az odahelyezett csontpótló „nyugalomban” alakulhat át csonttá. Hogy a kialakuló csontba helyezett implantátumra kerülő fogpótlással az étel újra megrágható legyen, a fogak újra rendeltetésszerűen legyenek használva, mosolyod újra ragyogjon!

Nagyon sokféle csontpótlási metódus létezik, de mindegyiknek egy a lényege: a nyálkahártya és a csont között létrejött állandó térben a csontképzés számára kedvező feltételeket teremtsen a szakember. A szakmai tudás nagyon fontos, ugyanis nem szabad bárkire rábízni fogaink épségét. Megbízható, tapasztalattal rendelkező, első osztályú anyagokkal dolgozó fogorvoshoz érdemes csak fordulni.

Ha ajánlani kellene egy ilyen helyet, akkor a Halász Klinikát mondanánk. Érdemes ellátogatni a honlapjukra és szükség esetén felkeresni őket bizalommal.

A csontpótlás menete profi szinten

A csontpótlást a legképzettebb helyeken általában nem saját csípőcsontból, hanem leginkább  csontpótlóval pótolják. A bonyolultabb eljárásokhoz szükséges lehet némi saját eredetű csont használata, azonban itt a páciens állcsontjáról összegyűjtött csontot elegendő.

fogpótlásklinika

A csontpótláshoz a membránt, azaz ami elzárja a külső környezettől a csontfejlődés területét, esetenként a csonton fixálják. A csontfejlődés szempontjából elengedhetetlen, hogy megfelelő környezet teremtődjön: a kötőszövet mindig gyorsabban növekszik, mint a csont; de csontpótlás esetén ez nem túl előnyös, ugyanis a kötőszövet a csontpótlókba bekúszva meggátolja a csont kialakulását.

Egy megfelelően rögzített membránnal azonban ez megakadályozható. Mondhatni „sátrat húznak” a csontpótló felület fölé, hogy a nyálkahártya és a kötőszövet ne tudjon behatolni alá, ami gátolja a csontfejlődést.

Gyógyulási idő

Kisebb csontpótlások esetén 3 hónap a gyógyulási idő. Nagyobb műtéteknél 9 hónappal kell számolnunk. Néha ún. ínykorrekciót kell végezni, ugyanis a csonttal együtt elsorvadt ínyszöveteket a megnövelt csontvolumennel együtt szükséges „kiegészíteni” .

Az elsorvadt csontnál ugyanis jóval kevesebb ínyfelület található, és a csontpótlással megnövelt területet már sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem képes beborítani.

Ha szép, ép és egészséges fogakra vágysz, ha sok-sok éve halogatod fogproblémáid, ne várj, amíg visszafordíthatatlan folyamatok – mint például arccsontdeformitás – indulnak el.

Egy jó fogászati klinika a legbonyolultabb esetekre is tud megoldást nyújtani!

(X) Hirdetői tartalom

borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások