fbpx
zsindely

A zsindely és előnyei (x)

A megfelelő tetőszerkezet fontosabb, mint azt gondolnánk. A biztonság, fűtéshatékonyság vagy a beázás elleni védelem mind attól függ, hogy megfelelő minőségű-e a tető vagy sem.

A bitumenes zsindelyek

Manapság a cserepes tető mellett elterjedt a bitumenes zsindely használata. Könnyű súlyának köszönhetően a limitált teherbírású szerkezetek esetén igen közkedvelt. Változatos formáinak és színeinek köszönhetően igen változatos módon alkalmazható.

Mivel hajlékony, ívelt vagy tagolt tetők kialakításának esetében is jóval könnyebb az alkalmazása, mint a hagyományos cserépnek. Emellett sima felületű, például palatetők átfedésére is kiválóan alkalmas.

Ezenfelül az ára is sokkal kedvezőbb, mint az egyéb tetőfedő anyagoknak. A Káplár fatelep és egyéb webáruházak készletei között igen olcsón megtalálhatod a bitumenes zsindelyeket.

Ezeknek a termékeknek az alsó része üvegfátyolbetétes oxidált bitumenlemez. Erre színes palaőrleményt helyeznek, ami mind a profilt, mind a színt meghatározza. Ezek közül a legelterjedtebb a hódfarok- vagy téglalapforma.

Zsindely felhelyezése

Sima felületre igen egyszerű a zsindely felhelyezése, azonban ez nem minden esetben áll rendelkezésünkre. Hagyományos lécezésű tető esetében nem lehet közvetlenül alkalmazni a bitumenes zsindelyt.

Ilyen esetben OSB lapok segítségére van szükség, melyek biztosítani tudják a kívánt sima felületet. Emellett érdemes ügyelni arra, hogy tiszta és száraz is legyen, ahova fel szeretnénk helyezni a zsindelyt. Ez azért fontos, hogy a rögzítés tartós és biztonságos lehessen.

Az öntapadós felületnek köszönhetően nincs szükség szerszámokra. Annak érdekében azonban, hogy az időjárásnak vagy az idő vasfogainak ellenálljon, érdemes biztonsági szögelést végezni rajta.

Szerelés előtt mindenképpen érdemes kiszámolni, hogy mennyi zsindelyre lesz szükség. A forgalmazott csomagokon feltüntetve szerepel, hogy mekkora terület lefedésére alkalmas. Azt azonban ne feledjük, hogy a gerinc- és kezdősorok miatt legalább 10-20% ráhagyással érdemes számolni.

Még több előny

A bitumenes zsindely 90-130°C-ig hőálló, tehát normális körülmények között igen tartós, függetlenül a napsütés erejétől. Az időjárás más viszontagságainak vagy egyéb külső behatásoknak is ellenáll. Az eső, tűz és a szél sem okozhat komolyabb károkat benne.

Mint azt korábban említettük, mind a szakemberek, mind a laikusok számára igen egyszerű a felhelyezése is. Az öntapadás következtében igen kevés szeméttel jár a felrakása.

Szakszerű alkalmazása esetén sem por, sem víz nem juthat be alá. Éppen ezért alátétfólia sem szükséges. Hangszigetelő képessége is figyelemre méltó. Ez a különbség akkor jön elő különösen, ha bitumenes zsindelyre váltunk más tetőfedő anyagról. A zajcsökkenés igen jól megfigyelhető.

(X) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások