fbpx
pénz, dollár

Hogyan keress pénzt – 8 okos módszer! (x)

Mindenki szeretne pénzt keresni. Ám mielőtt rátérnénk arra, hogy „hogyan?”, gondolkodjunk el egy kicsit azon az egyszerű kérdésen, hogy mit is jelent valójában gazdagnak lenni?

Az, amikor valaki egy BMW-t vezet? Vagy Michelin-csillagos étteremben vacsorázik? Esetleg luxus óceánjáróra vált jegyet? Nos, ezek a tevékenységek már csak a jéghegy csúcsa. Igazán gazdagnak lenni, annyit tesz, hogy elegendő pénzt gyűjtöttél össze, ahhoz, hogy a jövőben se kelljen aggódnod a pénzügyi biztonságod miatt. Elmélkedtél már valaha azon, hogy vajon mi a közös a tehetős emberekben?

A válasz a kérdésre, a pénzhez való hozzáállásuk és egy kis szerencse persze. A gazdagok mindig hosszútávú befektetéseket eszközölnek és nem rettennek meg a tőzsde pillanatnyi megingásaitól. Az alábbiakban a 8 leghasznosabb pénzkeresési módot szedtük neked össze.

Mondj nemet a kölcsönre

Sok ember számára a kölcsön ingoványos terepnek számít. Ők úgy próbálnak az aktuális hitelükből kilábalni, hogy közben egy másikat vesznek fel a törlesztőrészletek visszafizetésére, ez az örvény pedig egyre jobban magával ragadja őket. Végeredményben ez a szokás nagyon sokat számít. Fejlessz ki magadban egy hozzáállás, miszerint bármi is történjen, a jövőben ne a kölcsön legyen a megoldás. Bizonyos, hogy a legtöbbünk számára ez az akadálya a meggazdagodásnak.

Ha azt tervezed, hogy befektetsz, akkor két dolog élvezzen elsőbbséget:

a) Fizesd vissza a hitelkártya tartozásaidat, mielőtt irdatlan méretű büntetéseket szabnának ki rád.

b) Fogadd meg, hogy amíg nem igazán vészhelyzet, addig nem veszel fel újabb hitelt.

Addig ne is álmodozz a befektetésekről, míg a válladra nehezedik az aktív hiteleidnek a súlya. Mikor megszabadultál az adósságaidtól, akkor el tudsz kezdeni tartalékokat felhalmozni, amivel fedezni fogod tudni a felmerülő, hirtelen kiadásaidat. Csak ezt követően leszel kész egy befektetésre. Ez által, úgy növelheted a pénzedet, hogy nem kell, hogy az adósságaid miatt fájjon a fejed.

Legyél következetes a befektetéseiddel

Egy szeszélyes személyiségből talán jó szerető lesz, de semmiképpen nem jó befektető. Nincs is rosszabb a befektetések miatti nyomásnál. A folyamat mindenkinél hasonlóképpen zajlik: izgatottá válunk egy befektetési lehetőség miatt, majd célokat tűzünk ki és megálmodjuk a jövőt, anélkül, hogy elegendő időt hagynánk neki a növekedésre már ki is vesszük a pénzünket belőle.

Az emberi természetünkből fakad, hogy mindennek nagyon nagy hévvel kezdünk neki, majd pár hónap múlva feladjuk azt, legyen szó sportolásról, egy új nyelv elsajátításáról vagy a befektetésekről. A legutóbbi esetében igen kockázatos döntés, hiszen ez a viselkedés egyenesen negatív pénzügyi mérleget eredményezhet. Tehát, ha arra vágysz, hogy növelni tudd a pénzedet, akkor el kell kerülnöd, az ilyesfajta viselkedést.

Ne tegyél fel mindent egy lapra

Ne magasztalj fel egyetlen konkrét befektetést sem. Inkább legyél nyitott különféle befektetési ötletekre. A pénzügyi szubkultúrában ezt hívják diverzifikációnak. Tehát leegyszerűsítve ez annyit tesz, hogy a pénzügyi szakértők mindig azt tanácsolják, hogy tegyük a pénzünket eltérő befektetési opciókba, mint az ingatlanok, az államkötvények, a tőzsde és az árucikkek. A pénzszerzésünket úgy tudjuk bebiztosítani, ha lecsökkentjük a veszteség esélyét, ha mégis valamelyik befektetésed bebukik, akkor is vannak még más lehetőségek a tarsolyodban.

A prioritásaiddal a befektetéseid is változzanak

A koroddal a látásmódod és a prioritásaid is változni fognak. Egy átlagos pasi a 20-as éveiben nem gondol másra, csak arra, hogy melyik pólóját húzza fel, milyen autót vezessen és hogyan nyűgözze le a hölgyeket. Ám ezek a kérdések 40 éves korukra elvesztik jelentőségüket.

Ahogy a pénzügyi igényeid változnak a koroddal, úgy a befektetéseidnek is követnie kellene ezt a tendenciát. Fiatalként olyan befektetési formákat választunk, ami magas hozamú és megtérülésű, aztán a korral egyre megfontoltabbak leszünk, így fordulva inkább a konzervatívabb lehetőségek felé, amivel meg tudjuk őrizni a korábban megszerzett tőkénket. Egyszerűbben: ez a részvényorientált alapokról az adósságorientált alapokra való áttérést jelenti.

Kezd korán

Rómát sem egy nap alatt építették fel. Idő kellett hozzá. Ez igaz a befektetésekre is. Minél hamarabb kezded el a befektetéseket, annál több időd lesz a pénzednek, hogy kifussa magát és nagyobb eséllyel fog növekedni a pénzed általa. Bizonyos értelemben a befektetés olyan dolog, amelyet mindig egy kicsit korábban kellett volna elkezdeni.

Fektess be okosan

Ne hagyd, hogy a ragyogó befektetési hirdetések becsapjanak. Mindig hagyatkozz a saját megérzéseidre és tudásodra, amikor az ilyen horderejű pénzügyi döntéseidet meghozod.

A befektetéseid mindig reflektáljanak az étvágyadra
Soha ne fektess olyan dologba, amit nem látsz át teljes egészében
Soha ne fektess be többet, mint amit kockára tehetsz
Tedd félre a félelmeidet

Nem úszhatsz, anélkül, hogy ne lennél vizes. Vagyis, ha pénzt szeretnél keresni és gazdaggá válni, akkor félre kell tenned a félelmeidet és el kell kezdened befektetni.

Semmit nem tenni kockára, olyan mintha mindent kockáztatnál. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy pénzt spórolni ugyan az, mint befektetni. Ez azonban nem igaz! Ha a pénzedet inkább tartod egy megtakarítási számlán, mint hogy befektetnéd azt, akkor végeredményben, köszönhetően az inflációnak, elértéktelenedik a pénzed.

Kérd szakértő tanácsát a pénzed növeléséhez

Ha egy kicsit bizonytalan vagy a pénzügyi céljaidat és fontossági sorrendedet illetően, akkor szerencsés döntés lehet, ha szakértő segítségét is igénybe veszed vagy olyasvalaki véleményét kikéred, akinek van már tapasztalata ezen a téren. Engedj bepillantást egy pénzügyi tanácsadónak vagy brókernek (a brókerek értékeléseiről itt olvashatsz bővebben) a pénzügyeidbe, hogy a szükségleteidhez és személyiségedhez illő befektetési formát tudjon neked javasolni. Ez bizonyosan segítségedre lehet abban, hogy ki tudd alakítani a befektetési stratégiádat.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások