fbpx
5G, mobiltelefon, mobil

Megváltoztatja a mobiltelefonok koncepcióját az 5G (x)

Az 5G technológia várhatóan mindenhol és mindennel összeköti majd az emberiséget, és lehetővé teszi, hogy valós időben beszélgethessünk, szórakozhassunk tőlünk akár több száz kilométerre lévő barátainkkal, ezáltal benne van a potenciál, hogy magának a mobiltelefonnak a koncepcióját is megváltoztassa, de azért arra nem árt odafigyelni, hogy mindehhez a mostaninál is több adatot kell majd rábíznunk a hálózatokra, így az adatbiztonság kérdése még fontosabbá válik.

A svéd távközlési vállalat, az Ericsson előrejelzése szerint 2020 végére világszerte 190 millió 5G-s mobilelőfizetést használunk majd, ami által az új generációs hálózat térhódítása minden eddiginél gyorsabban és zökkenő mentesebben mehet majd végbe, mint írják, 2025-ben már 2,8 milliárd ilyen előfizetésről számolhatnak majd be. A 22bet casino pedig ezáltal további növekedésre számít az online szerencsejáték piacán.

„Az első 5G-s okostelefonok 2019-es megjelenése óta eltelt időben a hálózatokkal együtt a készülékek képességei is rengeteget fejlődtek. Ma már egyes gyártók kínálatában nem kizárólag a felsőkategóriás típusok kiváltsága az 5G-kompatibilitás, hanem egyre több felső-középkategóriás vagy középkategóriás típus is támogatja az új hálózati technológiát. Mindez azt jelenti, hogy a szupergyors adatátvitel és az szinte késleltetés nélküli kommunikáció már nem csak egy szűk réteg kiváltsága lesz” – mondta el Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója egy korábbi interjúban.

A mobilhálózatok fejlődéstörténete során bekövetkező generációváltás egyre újabb és újabb funkcióval és képességekkel egészítette ki a mobiltelefonokkal végzett kommunikációt. A manapság már igen lassúnak tűnő 2G-s hálózatokat követően a 3G-vel érkezett el a mobil szélessáv korszaka, amelyet a 4G megjelenése követett, amely mind a kapacitások, mind a lefedettségek terén drámai növekedéssel járt. Egy korábbi cikkből kiderül, hogy hazánkban és a fővárosban is rohamosan nő az 5G lefedettség.

Zabáljuk az adatokat

Az Ericsson kutatása szerint a 2019-es, egy okostelefonra jutó globális átlag 7 GB-os havi adatforgalom volt, ami 2025-re 25 GB-ra nő majd, ezzel elérve egy olyan szintet, amely bizonyos hálózati fejlesztések bevezetése nélkül gyakorlatilag fenntarthatatlanná fogja tenni a mobilhálózatok működését. Az 5G-vel jelentős korlátoktól szabadulhatunk meg: az adathálózat bárhol, bármikor nehezebben kimeríthető erőforrásokkal szolgálja majd a fogyasztók igényeit, legyen szó kapcsolattartásról, zenehallgatásról, mozifilmnézésről, vagy akár az éppen aktuális e-sport-fogadási tippjeink leadásáról.

Az új felhasználási módokkal együtt változtak a készülékek tulajdonságai is, a szupergyors, az asztali számítógépekkel megegyező tudású, rendszerchipek, többszenzoros képrögzítő-rendszerek, fejlett jelfeldolgozó algoritmusok mellett megjelentek az egyre növekvő felbontású és képátlójú kijelzők is. Ezáltal már a középkategóriájú okostelefonok is mindinkább alkalmasabbá válhatnak a magasabb minőségű fotók és videók készítésére, ezzel együtt az azonnali megosztásukra, az akár 4K felbontású videós vagy zenei fájlok streamelésére. Ám a svéd távközlési vállalat szerint a legnagyobb előrelépést nem is ezek a tulajdonságok, hanem a rendkívül alacsony látencia jelenti, amiben az 5G új dimenziót nyitott.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások