fbpx
autó, gépjármű

A hitelfelvételben segít az autóhitel-kalkulátor (x)

Amikor gépjárművásárlást tervezünk, az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre a kívánt autó vételárának teljes összege, hitelfelvételhez, illetve a gépjármű lízingeléséhez folyamodhatunk.  Amennyiben nem áll rendelkezésünkre a kívánt autó vételárának teljes összege, hitelfelvételhez, illetve a gépjármű lízingeléséhez folyamodhatunk.

Nem mindegy, hogy hitel vagy lízing

A mai köznyelvben, amikor valamilyen kiegészítő pénzforrást veszünk igénybe autóvásárláskor, hitelfelvételről beszélünk. A valóságban azonban már 2014 óta nincs lehetőségünk arra, hogy klasszikus értelemben vett hitelt igényeljünk, amikor gépjárművet veszünk. Ez egy törvénymódosításnak köszönhető, amely a lízing intézményét hagyta meg az anyagi segítségre szoruló vásárlóknak.

Az autóhitel megszüntetésének okai

Az autóhitel-szerződések tartalma ugyanis más jogköröket biztosított a vásárlónak, és problémássá tette a hitelintézetek igényérvényesítését. Ez a jogintézmény ugyanis a szerződés megkötésekor a hitel igénylőjét azonnal tulajdonosi pozícióba léptette.

Ez akkor jelentett a hitelt nyújtó bankok számára gondot, amikor a gépjármű vásárlója nem törlesztett a megállapodásnak megfelelően. Mivel ennek ellenére is ő volt az autó tulajdonosa, nehezebb volt a pénzintézeteknek az autó visszavétele. Nem állt ugyanis más biztosíték a rendelkezésükre.

Az új jogintézmény: az autólízing

Ezt a joghézagot volt hivatott orvosolni a gépjárműlízing bevezetése. Ebben az esetben is az a helyzet áll fenn, hogy a vásárló nem rendelkezik elegendő pénzzel a kiszemelt autó megvásárlásához. Azonban a lízingszerződés megkötésével a lízingbevevő nem válik az autó tulajdonosává.

Ő lesz megjelölve mint üzembentartó, és korlátlanul használhatja az újonnan birtokába került járművet. Ám az autó tulajdonosa egy lízingcég, általában egy pénzügyi vagy hitelintézet lesz. Ez az intézmény az, aki tulajdonosként a lízingbevevő használatára bocsátja azt az autót, amit a vevő előzetesen kiválasztott. Ennek ellenértékeként a lízingbevevő lízingdíjat fizet. Ezt, hasonlóan a hitel törlesztőrészletéhez, rendszeresen, előre meghatározott összegben köteles megtenni.

Ekkor, ha a lízingbevevő nem tud, vagy nem akar a szerződésben foglaltaknak megfelelően törleszteni, a lízingbeadónak jóval könnyebb a dolga. Mivel ő a tulajdonos, egyszerűbben használhatja fel biztosítékként a lízing tárgyát képező gépjárművet. Ezt ugyanis lefoglalja, értékesíti, és a kapott vételárat beszámítja az elmaradt törlesztés összegébe.

A legjobb azonban ezt elkerülni, amit úgy tehetünk meg, ha alaposan felmérjük a saját lehetőségeinket. Ezt gyorsan, és hatékonyan tehetjük meg az interneten található autóhitel-kalkulátorokkal.

Ezeken a felületeken megadjuk a gépjármű típusát, évjáratát, a hitel összegét, illetve a futamidőt. A kalkulátor egy pillanat alatt kiszámolja, hogy a megadott adatok mellett milyen összegű havi lízingdíjra kell számítanunk.

(x) Hirdetői tartalom!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások