fbpx
podcast mobiltelefonon

Jön a Magyar Podcasterek Napja

A hazai podcast közösség szavazással döntött az „ünnepnap” időpontjáról.

Október 15-én, most csütörtökön tartják meg a Magyar Podcasterek Napját – írta meg a DigitalHungary.

A több mint hatszáz taggal rendelkező Facebook-csoportban szavazták meg magyar podcasterek, vállalkozók és magánemberek az időpontot.

A Nemzetközi Podcast Nap (International Podcast Day) egyébként szeptember 30-án volt, de úgy gondolták, hogy Magyarországon is érdemes egy külön napot kiválasztani a hazai podcasterek számára. A podcast nappal a közösség célja, hogy itthon is megünnepeljék a podcast fejlődését, illetve felhívják a podcastokban rejlő lehetőségeket.

„Bár pontos adatok nincsenek, azonban az elmúlt két évben kétszeresére nőtt a hazai műsorok száma, vagyis legalább 250 podcastről tudunk már idehaza.”

– mondta Mikos Ákos, a Magyar Podcasterek csoport szervezője.

Mikos Ákos hozzátette: ez a növekedés a hazai közösség létszámában is nyomon követhető. Az elmúlt két évben meghatszorozódott a műfajt űzők és az iránta érdeklődők száma a csoporton belül is.

A koronavírus-járvány miatt egyébként idén a podcast közösség tagjai nem szerveznek személyes találkozót, de a szervezők készítenek egy, a hazai műsorkészítőkre kiterjedő felmérést, amelynek eredményét karácsony előtt szeretnének majd közzétenni.

A podcast technológia segítségével digitális hang- és videós tartalmak tehetők közzé frekvencia nélkül, az interneten keresztül, sorozatszerűen. A felhasználók feliratkozhatnak az adott műsorok epizódjait tartalmazó csatornákra, és a műsorok új epizódjaihoz automatikusan is hozzájuthatnak. A felvételek akár útközben, például autóban, vagy a tömegközlekedésen is meghallgathatók.

A Media1-et működtető Vipcast Media 2009-ben elsők között indított magyar nyelvű beszélő podcastet. A vipcast.hu felületen a Media1 is rendelkezik podcasttal – a műsorokat ide kattintva lehet visszahallgatni.  A legutóbbi műsorunk vendége volt Pataki Gábor, a Klubrádió főszerkesztője, Kárpáti Márton, a Telex ügyvezető-tulajdonosa és Ecsenyi Áron, az LA75 pártelnöke, aki néhány hétig az Indexnél volt újságíró. Műsoraink elérhetők a Spotify-on és a Google Podcastban, valamint RSS segítségével is.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Unsplash
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások