GVH, Gazdasági Versenyhivatal

Vizsgálatot indított a 4KIDS Meseportálnál és a Star Networknél a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH versenykorlátozás gyanújával indított eljárást a Star Network MCN Szolgáltató Kft.-vel és a 4KIDS Meseportál Kft.-vel szemben. A versenyhivatal szerint a cégek felosztották egymás között a piacot.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A GVH a Media1-hez is eljuttatott mai, szerdai közleménye szerint a két, többek között YouTube-kampányokkal és influenszer-marketinggel foglalkozó cég együttműködési megállapodásának egyes rendelkezései feltételezhetően piacfelosztást valósítottak meg, amely különösen súlyos versenyjogi jogsértésnek minősül.

A vállalkozások között emellett a hatóság szerint olyan információcserére is sor kerülhet, mely kizárhatja vagy jelentős mértékben csökkentheti a versenytársak egymástól független viselkedéséből fakadó bizonytalanságot, ami a piaci verseny alapvető mozgatórugója.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy véli: a versenytársak között létrejövő együttműködési megállapodások adott esetben jelentős társadalmi előnyöket is eredményezhetnek, hiszen azok a költségmegtakarításnak, a beruházások fokozásának, a know-how egyesítésének, a termékminőség és- választék javításának vagy a gyorsabb innovációnak is eszközei lehetnek. A versenytársak együttműködése akár segítheti a hirdetőket is, hogy fókuszáltabban érhessék el a különböző korosztályoknak szóló tartalmakat, illetve az egyre dinamikusabban fejlődő médiatípusokat.

A cégek együttműködése emellett azzal is járhat, hogy megrendelőik számára többféle szolgáltatást tudnak nyújtani, ezzel elősegítve a direkt marketing tevékenység terjedését az online térben. Ugyanakkor a versenytársi együttműködések nem eredményezhetnek olyan versennyel kapcsolatos problémákat, mint amilyen például a piac felosztása. A jelentős versenytorzulást eredményező megállapodások ugyanis hosszabb távon olyan hátrányokkal járhatnak a fogyasztókra nézve, melyek túlmutatnak az általuk elérni kívánt előnyökön – áll a GVH közleményében.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az eljárás alá vont vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!