fbpx
teknős

Miben tartsunk teknősöket?

A teknősök tartására manapság többféle lehetőség áll a rendelkezésünkre. Az egyik a kerti tó, ami bár látványos, de keveseknek áll a rendelkezésére. A másik opció a terrárium vagy épp a különböző teknősmedencék. Lássuk, hogy melyik megoldás miért hasznos! (x)

Terrárium és teknősmedencék

Valljuk be, az emberek jelentős része inkább lakásban választja háziállatnak a különböző teknősfajokat. Hiszen hosszú életű, általában jó természetű egyedekről van szó, amik nem igényelnek sétáltatást, meghatározott időközönként meg kell őket etetni, és ezenfelül pedig szórakoztató kis társak a mindennapokban.

Ha még csak ismerkedünk a teknősök tartásával, esetleg kisgyereknek lesz az új házi kedvence, akkor nagyon jó megoldás lehet egy teknősmedence. Mivel alapvetően ez egy kifejezetten kicsi medence, így egy ékszerteknős számára kitűnő élőhelyet biztosít. Mivel tökéletesen átlátszó, így a teknős vízben történő életvitelét is nyomon lehet követni, akár az úszásától kezdve minden apróságig. A többségnek lekerekített élei vannak, így elkerülhetőek a sérülések, és a teknős szempontjából is biztonságosabb.

A terráriumban tartott teknősök között a legnépszerűbb a görög teknős, de ennek a fajtának lényegesen nagyobb hely kell, mint a fent említett kis ékszerteknősnek. Persze ennek a tartása jelentősen bonyolultabb is, hiszen szemben az ékszerteknőssel, a nagyobb helyigényű egyedek nem töltik a napjuk nagy részét a vízben úszkálva.

Hogyan rendezzük be?

A medence mindenképp tartalmazzon egy részt, ami szárazon van, mert bár az ékszerteknősök a napjuk jó részét a vízben, úszva töltik, ettől függetlenül igazán szeretnek sütkérezni a napos, melegebb, szárazföldi részeken. Hogy ennek eleget tehessen a kedvencünk, így mindenképp érdemes két részre osztani a medencét, vagy egy szigetet kialakítani a közepén. Fontos, hogy egy átmenet legyen a kettő között, mivel a teknősök csak komótosan tudnak gyalogolni, ugrani nem.

Itt kell megjegyezni, hogy különböző fajokat SOHA ne tartsunk együtt, mert az könnyen a populáció fertőződéséhez vezethet. Ez annak köszönhető, hogy minden teknős, ami különböző helyről származik, más fertőzésekre érzékeny.

A teknősök tartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fény, hőmérséklet és persze az eleség. Ha ezek megvannak, akkor többségében egy egészségesen és felelősen felszerelt terráriumról vagy teknősmedencéről beszélünk.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, vagy a gyermeked régóta nyúz egy teknősért, itt az alkalom! A Kedvence.hu kínálatában mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet egy kezdő vagy épp haladó teknőctartáshoz!

teknősmedence

Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette. (x)

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások