fbpx
Miskolc-Lillafüred

Merre tart Miskolc?

Miskolc sok szempontból érdekes város. Keveredik benne a történelem, az iparváros és a modern nagyváros sok tulajdonsága. Megnéztük, hogyan változott át Miskolc az elmúlt évszázadok alatt. (x)

Miskolc Magyarország negyedik legnagyobb városa, de a keleti régióban csak Debrecen előzi meg. Belterület szempontjából viszont csak Budapest előzi meg, tehát a főváros után a legnagyobb területen fekvő magyar város. Miskolc a Bükk hegység lábánál található Borsod-Abaúj-Zemplén megye megyeszékhelye, ezzel együtt pedig a megye teljes lakosságának egynegyede is itt él. Méretéből fakadóan nem nehéz felmérni, hogy milyen komoly jelentősége van a városnak a régió életének szempontjából.

Mikor kezdődött?

Miskolc történelme sok kötetet megtölthetne – és meg is tölt. A körülötte elterülő régió Európa egyik legrégebben lakott területe. Már 70.000 éve, a paleolit korban is lakott volt, és onnantól folyamatosan jelentős pont volt az itt folyó életben.

Évszázadokkal ezelőtt különböző tájegységek találkozása volt, így fontos kereskedőutak keresztezték itt egymást. Ezt a jelentőségét Nagy Lajos király ismerte el 1365-ben, amikor mezővárosi rangot kapott. A török hódoltság egészen a város 1687-es felszabadulásáig komoly adókkal vetette vissza a fejlődését. A török uralom után elsősorban az ipar és a bortermelés indult virágzásnak a városban és környékén.

A második világháború idején Miskolc és vidéke a legfontosabb nehézipari központ volt. Ezt a háború során sajnos meg is sínylette, hiszen a bombázásokkal sok épület és az infrastruktúra nagyrésze is elpusztult.

Miskolc évszázadok óta ipari város volt, de a második világháború idején a nehézipar fellegvára lett
Miskolc évszázadok óta ipari város volt, de a második világháború idején a nehézipar fellegvára lett

A modern Miskolc kialakulása

Miskolc az elmúlt néhány évtizedben dinamikusan változott. Míg korábban elsősorban ipari munkalehetőségek adódtak, az állások összetétele Miskolcon is átalakult, mert Miskolc az egyik nyertese volt annak a trendnek, ami a közelmúltban uralta a magyar állás piacot.

A 2000-es évek közepén egyre több multinacionális nagyvállalat költözött Magyarországra, ezen belül pedig Miskolcra és a közeli Debrecenbe.

Ezek a cégek elsősorban SSC, azaz szolgáltatóközponti állásokat hoztak a régióba. Ez a munka kiemelten vonzotta a felsőfokú végzettséggel rendelkező, nyelveket beszélő fiatal munkaerőt, ami sokat javított a lakosság képzettségének összetételén.

Miskolc Egyetemváros

Miskolcon az egyetem is más mint a többi nagyvárosban. Különlegessége, hogy épületei nem a városban elszórtan, hanem egy külön városrészben találhatók, gyönyörű, ősfákkal tarkított parkos környezetben.

Jogelődje az a bányászati-kohászati akadémia, amit 1735-ben alapítottak. Ez volt akkor a világon az első ilyen jellegű intézmény. Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben létesült a városban és egy évvel később megkezdték a ma is fennálló campus építését. Az ipari jellegű képzések a nyolcvanas években bővültek jogi és közgazdasági képzésekkel. Bár az oktatási portfóliója azóta is bővült és alakult, a Miskolci Egyetem megmaradt elsősorban ipari jellegű képzésekre szakosodott intézménynek.

Kultúra és idegenforgalom

Miskolc a rendszerváltás óta igyekszik színesíteni palettáját kulturális és idegenforgalmi kínálattal is. Komoly fejlesztéseket végeztek a környéken a miskolctapolcai Barlangfürdőben, a diósgyőri várban és a Miskolci Nemzeti Színházban is. Bár soha nem fogja teljesen letenni ipari jellegét, a város az elmúlt évtizedekben sokat színesedett és oktatási, kulturális és turisztikai szempontból is vonzóbbá vált mind a magyarok, mind pedig a külföldi turisták számára.

Miskolc város napját május 11-én ünnepeljük.

Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette. (x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások