fbpx
gyertya, gyász, halál

Elhunyt Tettamanti Béla

74 éves korában, súlyos betegen elhunyt Tettamanti Béla grafikus, aki a rendszerváltás után egészen a lap megszűnéséig a Népszabadság illusztrátora volt.

Tettamanti Béla amellett, hogy  a Népszabadság utolsó illusztrátora volt, Munkácsy-díjas karikaturista, festő és grafikus is. Számtalan egyéni és csoportos kiállításon állították ki sötét tónusú alkotásait.

Tettamanti Béla
Tettamanti Béla

Tettamanti Béláról  így írt 2000-ben P. Szűcs Júlia művészettörténész a Népszabadságban:

„Sajtótörténeti tény, hogy a Népszabadság szombati mellékletének első oldalán, az utóbbi években, ott, ahol az arra érdemesnek tartott független szellemóriások szoktak megnyilatkozni, közéjük tördeltetik egy-egy Tettamanti-grafika. Nem véletlenül. Ezen első oldalakon általában politológiáról és gazdaságról, világállapotról és nemzetveszélyről illik beszélni. Rengeteg „ság”-ról és „ség”- ről, valamint „izmusról” és „ációról”. Megannyi leképezhetetlen dologról és gondolati kísérletről.

A fotósok rendre kibuktak innen szegények, a maguk konkrét haltetemeivel és valóságos hulláival. A hivatásos karikaturisták sorra könnyűnek találtattak a maguk elfogultságaival és léha humorukkal. Tettamanti felemelkedett. Ő nem ment bele a részletekbe, nem figyelte a pártpreferenciák grafikonjait, a GDP alakulását, meg a Nemzeti Színház című rémtörténet aktuális folytatását.

Ilyenkor inkább rajzol egy kezet. A kéz egy törött szegélyű félgömböt tart. Ha a félgömbről az almára asszociálunk, úgy lehet a téma éppen a bűnbeesés. Ha a földgömbre, úgy az univerzum. Ha véletlenül a narancsra, úgy rossz az, aki rosszra gondol.”

Tettamanti Béla művei honlapján láthatók.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások