fbpx
tatami

Megújult hagyomány: a puzzle tatami

A küzdősportok népszerűségével és Európában való elterjedésével a hozzá kapcsolódó eszközök folyamatosan fejlődnek és megújulnak. Népszerűségük a mély hagyományokhoz való kötődésükhöz kapcsolható, mivel nem csak testi gyakorlatokat jelentenek, hanem képviselik a mögöttes szellemiség fejlődését egyaránt. Azonban a megfelelő gyakorláshoz és a hagyományok újbóli megteremtéséhez szükség van a régmúlt eszközeire. Ilyen eszköz a gyakorlást segítő tatami is.

A tatami, ahogyan a szó jelentése is, Japánból származik. Míg egykor a hagyományos japán stílusú házaknál a padló burkolására volt használatos, manapság elsősorban a küzdősportok területén alkalmazzák. Azonban kényelmének és biztonságosságának hála, egyre több olyan sportág kezdi átvenni használatát, amely során az ember sokat érintkezik a talajjal.

Minden, amit a tatamiról tudni érdemes

Régen a tatami rizsszalmából készült, melyet strapabíró gyékénnyel borítottak. Azonban a modern korban a tatami már puha habszivacs bélésű PVC borítású anyagból készül. Méretei eltérhetnek, azonban abban mindegyik megegyezik, hogy a hagyományokhoz hűen a szőnyeg hossza dupla akkora, mint a szélessége.

Nem csak edzőtermekben és kifejezetten harcművészeti oktatásra alkalmas termekben borítja tatami a padlót, egyre több iskola is átvette a strapabíró és biztonságos anyagból készült szőnyeget oktatásukhoz, mivel egyes tornagyakorlatok sokkal biztonságosabban végrehajthatók rajta.

A puzzle tatami sajátosságai

Azonban figyelmet kell fordítani a sportág jellegzetességeire, mozgásanyagára és mozgásstílusára, mivel mindez meghatározza a szőnyeg szükséges jellemvonásait. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készül, milyen a vastagsága, milyen a keménysége vagy éppenséggel puhasága. Fitneszhez például a kemény habszivacs változat a legalkalmasabb, amely 1×1 méter vagy 2×1 méter alapterületű. Karatéhoz vékonyabb szőnyegre van szükség, míg a dobásairól és a földharcról híres judohoz ajánlott a vastagabb szivacsból készült puzzle tatami megvásárlása az esések tompítása és a sérülések elkerülése végett.

Amennyiben nem tudod, hogy számodra melyik típus lenne a legmegfelelőbb, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol szakértők számos hasznos tanáccsal látnak el a választás megkönnyítése érdekében.

A puzzle tatami, ahogyan azt a neve is hűen tükrözi, könnyedén egymásba illeszthető, így sokkal stabilabb, mint hagyományos társa. Felülete egységes és sima, mindemellett csúszásmentes is, így biztonságos, és a balesetek könnyedén elkerülhetők. A puzzle tatami lehet egyszínű, vagy akár a kék-piros változata is elérhető. Ezek Basic névre hallgatnak, azonban van egy úgynevezett Unique fajtája is, amelynek a középső rétege keményebb habszivacsból áll, külseje pedig puhább, így egyszerre ellenálló és kíméletes.

Natív támogatói tartalom, azt nem a Media1 készítette. (x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások