fbpx
házak

Amit az ingatlanárverésekről tudni érdemes

Ebben a cikkben az ingatlanárverések menetéről, előnyeiről és veszélyeiről esik szó. (x)

Az ingatlanárverések egy sokakat érintő téma. Az ingatlanpiac Magyarországon már évek óta folyamatos növekedést mutat. A lakásárak Budapesten és országszerte is drágulnak, a kereslet viszont tartós. Akik ingatlanba szeretnék fektetni pénzüket, előszeretettel fordulnak az árverésekhez. Ebben a cikkben az ingatlanárverések menetéről, előnyeiről és veszélyeiről lesz szó. Reméljük, hogy sikerül pár új információval szolgálnunk azok számára, akiket érdekel az árverések menete.

Mi is az ingatlanárverés?

Az ingatlanárverés alatt többnyire tartozásait törleszteni képtelen tulajdonosok ingatlanának elárverezését értjük. Mivel az illetékes cégek először más úton próbálják behajtani a tartozást az árverésre csak a legvégső esetben kerül sor. Amennyiben mégis lefoglalásra kerül az ingatlan, a végrehajtási folyamat során a végrehajtó megállapítja annak becsértékét. Ez az az érték, amiről az árverés indul. A becsérték gyakran a piaci ár csupán 70-90 százaléka, ezért is keresettek az árverezett ingatlanok.

A jogszabályok megkülönböztetnek két esetet az árral kapcsolatban. Ha a lakóingatlan az adós egyetlen ingatlana, akkor azt csak a becsérték (vagyis a piaci ár) 90 százalékáért lehet eladni. Ha az adós több ingatlannal is rendelkezik, akkor már a piaci ár 70 százalékáért is értékesíthetik az ingatlant. A legtöbb magyarországi ingatlanárverés elektronikusan történik, viszont nem minden árverésre kerülő ingatlan érhető el azonnal publikuson. Sok esetben bankok és egyéb pénzintézetek az árverés nyilvánossá tétele előtt is tudnak már licitálni.

Részvétel egy ingatlanárverésen

Ingatlanárverésen való részvételre minden magán- és jogi személynek lehetősége van. A részvétel azonban regisztrációhoz kötött. Ha magánszemélyként vennénk részt, a személyi igazolványunkkal, lakcímkártyánkkal és adóigazolványunkkal kell regisztrálnunk a végrehajtó szerv oldalán. Jogi személyként ezen felül a cég aláírási címpéldányát és a cégkivonatot is be kell mutatnunk.

A legtöbb ingatlanárverést listázó weboldal és adatbázis csak regisztrációs díj ellenében enged belépést. Ez általában 5-10 ezer forint körül van, de vannak ingyenesen használható oldalak is. Amennyiben sikeresen regisztráltunk, egy elektronikus adatbázisban fogjuk látni az árverés alatt álló ingatlanokat. Fontos megjegyezni, hogy ezek nem csak lakások és házak, de üzleti telkek, nyaralók és egyéb ingatlanok is lehetnek. Az adatbázis böngészése után, ha megtaláltuk a számunkra érdekes tételt, elkezdhetjük a licitálást. Ehhez a tétel becsértékének 10 százalékát kell letétbe helyeznünk. Ha a licitálást nem mi nyerjük, akkor ezt az összeget természetesen visszakapjuk.

kalapács

Az ingatlanárverések veszélyei

Az ingatlanárverésekkel mindenképpen óvatosan kell bánni, akár befektetési, akár magán célra vásárolnánk. Habár a piaci ár alatti lakásvásárlás biztatóan cseng, jobb tisztában lenni a negatív körülményekkel. Egy árverezésre szánt ingatlan hirdetésében például elég azt feltüntetni, hogy lakott-e az ingatlan és a helyrajzi számát. Persze a legtöbb esetben csatolnak róla képeket, de sokszor csak kívülről, így lehetetlen feltérképezni a belső állapotokat. A belső állapotok pedig sokszor kritikán aluliak. Mivel eladósodott emberek ingatlanjairól van szó, a közműveket sok esetben kikapcsolták, sőt, lehet, hogy a mérőórákat is elvitte a szolgáltató.

Ezen felül az is lehet, hogy a lakás már hosszú ideje üresen áll, karbantartás nélkül. Beázások, penész, hiányzó berendezési elemek és még sok más előre nem megjósolható körülmény nehezíti az ingatlan tényleges értékének meghatározását. Az csak hab a tortán, hogy a legtöbb esetben még csak meg sem lehet tekinteni az ingatlanokat a licitálás előtt.

Ha szerencsénk van és sikeresen licitálunk egy árverezett ingatlanra, és az eddig felsoroltak nem hátráltatnak túlságosan, még mindig van egy akadály. Az árverés nyertesének feladata ugyanis kiköltöztetni a lakókat, amennyiben még lakott az ingatlan. Ez azt jelenti, hogy a lakás felújítását vagy a beköltözést hosszú hónapokra elhúzódó jogvita is megelőzheti. Ezek mellett a lehetséges veszélyek mellett meg kell kérdeznünk magunktól, hogy vállaljuk-e a kockázatot? Amennyiben csak lakóingatlant keresünk, lehet, hogy egy színvonalasabb albérlettel, vagy új építésű lakással jobban járunk. Befektetőknek azonban még az előzőekben felvázolt kockázatok mellett is megérheti egy árverezett ingatlanra licitálni, hiszen drágább ingatlanok esetében a kedvezmény jelentős. Ingatlanárverésen való licitálás előtt azonban mindenképp igyekezzenek többet megtudni a tételről, hogy elkerüljék az ilyen és ehhez hasonló buktatókat.

A cikk natív támogatói tartalom, azt nem a Media1 szerkesztősége készítette. (x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások