fbpx
Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Újdonság a Vodafone Magyarországnál: bekapcsolták az országos IoT-hálózatot

A Vodafone országszerte beindította a keskenysávú (Narrowband) IoT hálózatát, így kereskedelmi forgalomban bárki számára elérhetővé válnak a legkorszerűbb NB-IoT megoldások. Jöhetnek az okos parkolók és az okkos mérőórák.

Új szintre lép a működtetett IoT-megoldások (Internet of Things / Dolgok Internete) tekintetében a Vodafone Magyarország.

A szolgáltató ugyanis hétfőn bejelentette, hogy augusztus elejétől kereskedelmi forgalomban elérhető, országos lefedettségű NB-IoT hálózatot tesz elérhetővé ügyfelei számára. Ennek köszönhetően az önkormányzatok és vállalkozások szabadon tudnak digitális fejlesztéseket végrehajtani többek között a városi vagy vállalati infrastruktúrában, termelésben vagy akár a mezőgazdaságban.

A bázisállomások száma augusztus végéig várhatóan 2 ezer darab fölé nő.

A Vodafone Magyarország az IoT fejlesztések segítségével vezetett be a közelmúltban különböző, a városi élet működését és minőségét javító városfejlesztéseket is.

Néhány helyen már most okosparkolással kereshetünk szabad parkolóhelyet

Ennek egyik Magyarországon is alkalmazott példája az az okosparkolási megoldás, amely keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó kültéri parkolószenzorokon alapszik. A parkolóhely állapotát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, erről pedig a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ezzel csökkentve a felesleges parkolóhely-keresés feszültségét, és a keresésből származó károsanyag-kibocsátást és közlekedési dugókat.

A Vodafone-nak köszönhetően hazánkban elsőként Budapesten valósult meg ilyen megoldás 150 szenzorral egy teszt keretében. Ezt követően Székesfehérváron vált elérhetővé száz darab NB-IoT megoldással működő parkolószenzor. A kereskedelmi indulást követően hamarosan Budapest V. kerületében 1500 parklószenzor és mobilalkalmazás fogja könnyíteni az arra járók parkolását, illetve a parkolási díjak fizetését.

„Az NB-IoT hálózat – vagy ahogy mi szeretjük hívni, a szenzorok hálózata – kis mennyiségű adatot tud nagy lefedettséggel továbbítani, így cellánként akár 10 ezer eszközt is ki tud szolgálni. Mivel a szenzorok a felhasználó által megadott időközönként ellenőrzik környezetüket, ezért energiával el nem látott területeken, elemmel akár 5 évig is működőképesek. A nagy jelerősség miatt pedig földfelszín alatti tereptárgyakból (például garázsokból, közmű aknákból) is tudnak jelet biztosítani. A különleges mobilkommunikációs technológián alapuló hálózat másik nagy előnye, hogy költséghatékonyan telepíthető és üzemeltethető”– mondta el Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Jöhet az okos mérőóra

Az NB-IoT szolgáltatás, a szenzorok hálózata sok egyéb okosvárosi megoldás mellett megfelelő infrastruktúrát biztosít az okosmérők leolvasásához, a kisértékű beruházási eszközök helyének és működési paramétereinek nyilvántartásához is. A szenzorok hálózata által gyűjtött adatok összegyűjtését, megjelenítését és elemzését a Vodafone az ügyféligényeihez mérten informatikai környezettel is támogatja.

A szolgáltató egy tesztcsomagot nyújt vállalkozások számára az NB-IoT alkalmazások gyakorlati lehetőségeinek kipróbálásához. Mindemellett egy dedikált IoT csapat is aktív támogatást nyújt a telepítés és az üzemeltetés során az érdeklődőknek.

További mobilpiaci hírek olvashatók a Media1 mobil rovatában.

Borító: Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a székesfehérvári okosparkolási rendszer bevezetésekor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások