fbpx
rádió

Itt a válasz, mely rádiók és tévék játszották a legtöbb magyar zenét

A nemrég 2 milliárd forint zenei jogdíjat magyar dalszerzőknek továbbító Artisjus zenei jogkezelő statisztikákat tett közzé a rádiókban és tévékben játszott magyar zenékről.

Közel 2 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek mintegy 45 ezer magyar zeneműre a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után.

A kifizetés alapján történik, hogy az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz, és minden évben többmillió elhangzási adatot vizsgál meg. A zeneművek lejátszását felhasználási csatornánként méri – rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás – majd ezek alapján osztja fel a dalszerzők között a korábban beszedett jogdíjakat.

A szerzői egyesület májusban folyósítja a dalszerzőknek az előző évi hazai rádiós, televíziós elhangzások után járó jogdíjat, valamint a vendéglátóhelyeken megszólaló élő háttérzene utáni jogdíjakat.

Idén már összesen 3 milliárd 765 millió forint jogdíjat osztott fel és fizetett ki 65 ezer magyar és külföldi dalszerzőnek (és örökösnek), 155 ezer különböző zeneműre.

A teljes kifizetett összeg 52,5 százaléka, azaz 1 milliárd 977 millió forint jutott 45 673 magyar dalra vagy zeneműre. A magyar szerzők közül összesen 7853-an részesültek ebből az összegből.

Az Artisjus által kifizetett jogdíjak forrásai
Az Artisjus által kifizetett jogdíjak forrásai.

Növekedtek a tévés jogdíjak, a Muzsika TV játszotta a legtöbb hazai zenét

Az előző évi 46 helyett 2018-ban már 51 tévéadó adatait dolgozta fel az Artisjus. A televíziókban elhangzott magyar dalok után 1 milliárd 31 millió forint jutott a magyar szerzőknek, ami 26 százalékkal magasabb a 2018-as kifizetéseknél – közölte a jogkezelő.

Tájékoztatásából kiderül az is, hogy tavaly több csatorna jogdíjait csak részben vagy egyáltalán nem tudta beszedni az Artisjus, ám a vitás kérdések lezárása után e csatornák esetén a 2017-es és 2018-as lejátszások jogdíjait is idén májusban utalták át a zenei alkotóknak.

A legtöbb magyar zenét a zenei adók játszották a következő sorrendben: Muzsika TV (89.791 lejátszott magyar zenemű), Zenebutik (két év alatt 153.447 magyar mű, ennek a fele 76 723), Sláger TV (70.060), Music Channel (34.327), HIT Music Channel (18.957),  MTV Hungary / Viva (11.648). Az M2, ahol az esti műsorsávban a Petőfi TV-ben van a hangsúly a zenén, 7.131 magyar dalt játszott le egy év alatt.

A legtöbb magyar zenét játszó televíziók listája. Forrás: Artisjus
A legtöbb magyar zenét játszó televíziók listája. Forrás: Artisjus

A jogdíjfelosztás szabályai szerint az egy-egy elhangzás után járó jogdíj nagyon sok tényezőtől függ: az elhangzás jellegétől, hosszától, előfordulási mennyiségétől, a zenemű műfajától, valamint az adott csatorna által befizetett jogdíj mennyiségétől. Ezeket veszi figyelembe az Artisjus televíziós jogdíjkalkulátora, ami arról tájékoztat, hogy egy-egy elhangzás mennyi bruttó jogdíjjal jár.

A Dankó Rádióban szólt a legtöbb magyar zene

Az Artisjus 2018-ban 52 rádióállomás adatait dolgozta fel, az elhangzások alapján 636 millió forintot fizetett ki magyar szerzőknek. A legtöbb alkalommal magyar zenét játszó rádiócsatorna 2018-ban a Dankó Rádió (110.049) volt, őket követi a Rock FM (74.189), a Best FM (73.116), a Jazzy Rádió (66.575), valamint a Forrás Rádió (56.945). Az új Retro Rádió 44.429 elhangzott magyar dallal a 21. helyen áll, a 20. helyen lévő MR2 Petőfi (44.487) után.

A legtöbb magyar zenét játszó rádiók listája. Forrás: Artisjus
A legtöbb magyar zenét játszó rádiók listája. Forrás: Artisjus

Ahogy a televíziós, úgy a rádiós elhangzások utáni jogdíj is számos tényezőtől függ. Ezeket veszi figyelembe az Artisjus rádiós jogdíjkalkulátora, ami arról tájékoztat, hogy egy-egy elhangzás mennyi bruttó jogdíjjal jár.

Eltérő zenehallgatási szokások a vendéglőkben

Az Artisjushoz blogján, a dalszerzo.hu-n közzétett részletes adatsorból az is kiderül, hogy a vendéglátóhelyeken elhangzó, élő háttérzene után kifizetett jogdíjak esetében az előző évinél 2 százalékkal magasabb, 382 millió forint jogdíj 80 százaléka, 311 millió jutott magyar szerzőknek. Jelentősen, 1563-ra, vagyis 13 százalékkal nőtt az ebben részesülő szerzők száma.

Komoly változás még, hogy ebben a kategóriában kiemelkedően magas azoknak az elhunyt szerzőknek a száma, akiknek művei után a jogutódok kapják a jogdíjat; de ez a 2018-as elhangzásokban már csökkent, és 61 százalékról 65 százalékra emelkedett a jogdíjban részesülő élő szerzők aránya. (A rádiós és televíziós elhangzások esetén ez stabilan körülbelül 85 százalék körül van.)

Kiemelt kép: Stefan Krilla, freeimages
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások