fbpx
okospad, Kuube nano. Fotó: Ladányi András, Media1

Okospadon, ingyen wifivel a könyvmegállóból

Mi vesz rá valakit arra, hogy a közterületi ingyen wifivel nézzen focimeccset? Elbeszélgettünk néhány felhasználóval és a Kuube-ot telepítő cég vezetőjével.

Óbudán, már tavaly szeptember óta használhatják a Kaszásdűlőn sétálók az ingyenes, szabad WiFi hozzáférhetőséget és a tedd be/vedd ki kölcsön-könyvszekrényt.

Külföldi és hazai példák alapján alakította ki a kerületi önkormányzat, a 3K Kaszásdülői Kulturális Központ bejárata előtt az Óbuda-Békásmegyer KönyvMegállót – mely kulturált, ingyenes könyvkölcsönzést tesz lehetővé -, valamint avatták fel a KUUBE nano okospadot, amely korlátlan, szabad WiFi -elérést biztosít azoknak, akiknek internetre van szükségük.

A Kaszásdűlő KönyvMegálló és mögötte az okospad. Fotó: Ladányi András, Media1
A Kaszásdűlő KönyvMegálló és mögötte az okospad. Fotó: Ladányi András, Media1

A KönyvMegállló, ahonnan könyveket lehet szabadon kölcsönözni, és az olvasók részére saját, már elolvasott műveket elhelyezni, napenergiával, LED-es megvilágítással, és biztonsági üvegajtókkal rendelkezik.

Kölcsönözhetünk könyveket is
Kölcsönözhetünk könyveket is

Az okospad vagy más néven szelfipont többek között vezeték nélküli kapcsolatot és töltési lehetőséget is biztosít a pihenni és olvasni vágyók számára.

A hazai tervezésű, fejlesztésű és gyártású okospadot napenergia tölti. Rendelkezik USB bemenettel, valamint vezeték nélküli töltővel is. Alkalmas többek között páratartalom, zajszennyezés folyamatos mérésére is. Beszéltünk Gallai Mátéval, a Kuube-ot telepítő cég ügyvezetőjével is, akitől részletes tájékoztatást kaptunk a kifejlesztett megoldásról, valamint megmutatta a Kuube honlapját is.

Gallai Máté elmondta: az ősszel átadott kaszásdűlői Kuube-asztal 4G mobilinternetet használ, és korlátlan internet hozzáférést biztosít. Kérdeztük azt is, mennyien használják ki a lehetőséget. Kezdetben, a szeptember 14. és november 15. közötti közel két hónapban összesen 361 ember töltötte a telefonját vagy okoseszközét a padnál több mint 5 percen át, ebből 143-an a vezeték nélküli, 218-an az USB porton keresztül történő töltést választották.

Ugyanebben az időszakban 1057 alkalommal csatlakoztak az ingyenes Wi-Fi hálózatra.

Aztán jött a tél

November 15-én aztán átállították a padot téli üzemmódra. Mivel az egyetlen energiaforrás a nap, a téli hónapokban a töltés és világítás funkciót lekapcsolták, a WiFi pedig ilyenkor csak napsütéses időben működik.

November 15-től néhány nappal cikkünk megjelenéséig 135-en csatlakoztak a WiFi hálózathoz, vagyis érezhető a visszaesés.

A nyári üzemmódra a terveik szerint március végén állnak vissza.

Torrent az utcáról

Gallaitól megkérdeztük azt is, hogy szabályozzák-e, ki, mire és mennyi ideig használhatja a netet. Az internetes szolgáltatás hozzáférhetősége az Óbudai Önkormányzat hatáskörébe tartozik.

Jelenleg semmiféle böngészési korlátozás nincs, ami azt jelenti, hogy igen, akár Torrent letöltésekre is van mód. Persze később lehet, hogy az önkormányzat majd másképp dönt.

Gallai cégének ez az volt az első telepítése, de a tervei szerint idén minimum 5-6 pad kerül ki különböző közterületekre, többek között a honlapjukon elérhető, még korszerűbb KUUBE+ elnevezésű pad is.

Íme a most használt Kuube nano padra vonatkozó technikai adatok:

A Kuube nano műszaki adatai
A Kuube nano műszaki adatai

A szabad WiFi gyors és az alkalmazást igénybe vevő készülékére, azonnal rááll.

Szerénytelenül saját oldalunkkal, a media1.hu megnyitásával mértük le először a sebességet. Minden rendben volt.

Elbeszélgettünk néhány felhasználóval

Torrentezni ezúttal mi nem próbáltunk, mivel leginkább egyébként arra voltunk kíváncsiak, milyen célokra használják a WiFi-t a Kuube látogatói, illetve kik ők.  Azt láttuk, aki használja a lehetőséget, intenzíven, akár jelentősebb adatot is forgalmazva teszi.

Vasárnap délfelé, a tűző napsütés ellenére (vagy épp azért?), három fiatal ült a téren és használta a mobilját. Ketten androidost, egy 20 év körüli nő iPhone-t használt. Ő elmondta, hogy a nővérét rendszeresen, szinte naponta onnan hívja Facetime segítségével, miután az nem terheli a keretét, és az otthoni WiFi-jük minősége nem igazán alkalmas rá.

A 25 év körüli fiatalember a Kuube töltési lehetőségét használta, és addig is a Spotify-on zenét hallgatott. A mellette ülő egyetemista is rendszeresen keresi fel a Kuube-ot. Ennek az az oka, hogy a mobil csomagja csak 2 gigabájtos, és igyekszik takarékoskodni a keretével, meg hát amúgy is a közelben lakik. Nagy szerelme a foci: éppen a goalsarena.tv-n a szombati Svédország-Románia Európa-bajnoki selejtező góljait tekintette meg.

Elmondta még, hogy idős szüleinek rendszeresen keres könyveket a könyvszekrényben, akik nagyon elégedettek a gyakran bővülő könyvválasztékkal, és hetente ők is a térre látogatnak.

Okospad egyébként már 2017 óta elérhető az ország néhány másik pontján. Többek között a Corvin-sétányon Budapesten, Tiszaújvárosban, Nyíregyházán, sőt egyes oktatási intézményekben, például a  Zöld Egyetem projekt keretében, a Pécsi Tudományegyetemen is telepítettek már ilyet.

Képek: a szerző felvételei
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások