fbpx
Átrium

Kaparóssal a színházért

Az Átrium színház, az eddigi előadó-művészeti TAO támogatások megszüntetése miatt egy újszerű megoldással próbálja biztosítani a színház működésének finanszírozását. Van azonban egy meglepő része is a dolognak.

A Népszava múlt heti Különalkuk című írása alapján a kőszínházak kivételével, a többi kulturális előadó-művészeti szervezet éves támogatásáról a mai napig nem született kormányzati döntés. Vagyis a magyarországi színházak jelenleg teljes pénzügyi bizonytalanságban működnek.

Az Átrium színház, az eddigi előadó-művészeti TAO támogatások megszüntetésére reagálva egyedülálló megoldást talált ki a színház működésének biztosítására a Kaparjunk az Átriumért! elnevezésű programmal. Hogy mi ez a program, arról a színház honlapján és Facebook-oldalán is publikált felhívásból érdemes tájékozódni:

„Az Átriumban van egy láda, amibe be kell dobni a megvásárolt sorsjegyeket. Kinyitáskor erről jegyzőkönyvet veszünk fel, felírjuk a sorszámukat, majd lekaparjuk a szelvényeket. A nyerteseket beváltjuk és befizetjük az Átrium számlájára. Így valaki 300, 500, 1000 (attól függ, mennyibe kerül a sorsjegy) árán hozzájuttathatja az Átriumot 10000, 100000, 1000000… (amennyi a nyeremény) forinthoz az állami szerencsejáték-alapból. Így végül is állami támogatáshoz jutunk nézőink által.”

Érkeznek a sorsjegyes felajánlások az Átrium színház ládájába. Fotó: Ladányi András / Media1
Érkeznek a sorsjegyes felajánlások az Átrium színház ládájába. Fotó: Ladányi András / Media1

Felmerülhet viszont, hogy a kezdeményezésnek kevésbé szerencsés helyzetekben a legnagyobb nyertese az állami Szerencsejáték Zrt. lehet. Zsedényi Balázsnak, az Átrium színház operatív menedzserének azonban frappáns válasza volt erre, amikor a Media1 megkereste őt a minap:

„Sajnálatosan a kaparós sorsjegyek a színház háromfokozatú mecénásprogramjával együtt sem pótolják a váratlanul elmaradt TAO támogatás összegét, mindössze a túlélést biztosítják a új TAO törvény megszületéséig. A sorsjegyek nyereményeit viszont a Szerencsejáték Zrt. a saját alapjából fizeti ki.”

A program tétje egyébként, hogy például továbbra is láthatják-e a nézők az Átrium előadásai között Antony Jay – Jonathan Lynn Igenis, miniszterelnök úr című darabját. Akinek egyébként nem tetszik a sorsjegyes támogatási ötlet, az Átrium weboldalán egy PayPal online befizetéssel is segítheti a színház működését: ehhez arany, ezüst és bronz csomagot is kínálnak, így bárki segítheti a működést választása szerinti 40, 20 vagy akár csak 8 ezer forinttal.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások