Átrium

Kaparóssal a színházért

Az Átrium színház, az eddigi előadó-művészeti TAO támogatások megszüntetése miatt egy újszerű megoldással próbálja biztosítani a színház működésének finanszírozását. Van azonban egy meglepő része is a dolognak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Népszava múlt heti Különalkuk című írása alapján a kőszínházak kivételével, a többi kulturális előadó-művészeti szervezet éves támogatásáról a mai napig nem született kormányzati döntés. Vagyis a magyarországi színházak jelenleg teljes pénzügyi bizonytalanságban működnek.

Az Átrium színház, az eddigi előadó-művészeti TAO támogatások megszüntetésére reagálva egyedülálló megoldást talált ki a színház működésének biztosítására a Kaparjunk az Átriumért! elnevezésű programmal. Hogy mi ez a program, arról a színház honlapján és Facebook-oldalán is publikált felhívásból érdemes tájékozódni:

„Az Átriumban van egy láda, amibe be kell dobni a megvásárolt sorsjegyeket. Kinyitáskor erről jegyzőkönyvet veszünk fel, felírjuk a sorszámukat, majd lekaparjuk a szelvényeket. A nyerteseket beváltjuk és befizetjük az Átrium számlájára. Így valaki 300, 500, 1000 (attól függ, mennyibe kerül a sorsjegy) árán hozzájuttathatja az Átriumot 10000, 100000, 1000000… (amennyi a nyeremény) forinthoz az állami szerencsejáték-alapból. Így végül is állami támogatáshoz jutunk nézőink által.”

Érkeznek a sorsjegyes felajánlások az Átrium színház ládájába. Fotó: Ladányi András / Media1
Érkeznek a sorsjegyes felajánlások az Átrium színház ládájába. Fotó: Ladányi András / Media1

Felmerülhet viszont, hogy a kezdeményezésnek kevésbé szerencsés helyzetekben a legnagyobb nyertese az állami Szerencsejáték Zrt. lehet. Zsedényi Balázsnak, az Átrium színház operatív menedzserének azonban frappáns válasza volt erre, amikor a Media1 megkereste őt a minap:

„Sajnálatosan a kaparós sorsjegyek a színház háromfokozatú mecénásprogramjával együtt sem pótolják a váratlanul elmaradt TAO támogatás összegét, mindössze a túlélést biztosítják a új TAO törvény megszületéséig. A sorsjegyek nyereményeit viszont a Szerencsejáték Zrt. a saját alapjából fizeti ki.”

A program tétje egyébként, hogy például továbbra is láthatják-e a nézők az Átrium előadásai között Antony Jay – Jonathan Lynn Igenis, miniszterelnök úr című darabját. Akinek egyébként nem tetszik a sorsjegyes támogatási ötlet, az Átrium weboldalán egy PayPal online befizetéssel is segítheti a színház működését: ehhez arany, ezüst és bronz csomagot is kínálnak, így bárki segítheti a működést választása szerinti 40, 20 vagy akár csak 8 ezer forinttal.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

olvasás, könyv, koronavírus, járvány

Kelen Károly: Olvasás járvány idején

Maradj otthon és olvass! De mit, ha zárva vannak a könyvesboltok? Szerencsére a kiadók átálltak arra, hogy egy nap alatt kiszállítsák, amit megrendelnek tőlük. És két hét alatt tető alá hoznak egy friss könyvet. Megjelent Paolo Giordano olasz író Járvány idején című könyve.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.