gyümölcsök

A fruktózban szegény étrend kialakítása (x)

Az örökletes fruktózintolerancia egy ritka anyagcserezavar, ami – ahogyan azt a neve is mutatja – öröklődik. A csecsemők esetében már a hozzátáplálással megmutatkoznak a tünetek, ezért nagyon fontos, hogy minél több ismerettel rendelkezzünk a betegséget illetően.

Mi a fruktóz?

A fruktózt hívhatjuk még gyümölcscukornak vagy levulóznak is. Ez egy természetes egyszerű cukor, ami elsősorban a gyümölcsökben, aszalványokban, mézben, különféle szirupokban található meg, valamint a közönséges kristálycukornak az alkotóeleme. Továbbá az élelmiszeripar is széles körben alkalmazza nemcsak édesítésre, hanem ízfokozóként és színezőként is. Alig találunk ma már olyan feldolgozott élelmiszert, amiben ne lenne megtalálható valamilyen hozzáadott formában. Megoldást jelent, ha kerüljük a feldolgozott készételeket. Ha pedig garantáltan természetes és egészséges alapanyagokból szeretnénk elkészíteni az ételeinket, akkor a Szafi webáruházában a lisztektől a különböző magvakig mindent megtalálhatunk – itt minden alapanyag szigorúan ellenőrzött minőségű.

Az örökletes fruktózintolerancia kezeléséhez elengedhetetlen a fruktózmentes vagy fruktózban szegény étrend kialakítása – személyre szabottan, szakértő dietetikus bevonásával. Ez a betegség az anyagcsere egy ritka és öröklődő rendellenessége, amelyet egy enzim aktivitásának hiánya okoz. Jellemző tünetei a hozzátáplált csecsemőknél:

  • zavartság,
  • reszketés, görcsök
  • hasmenés, puffadás, rossz étvágy, hányás
  • sárgaság
  • súlyos esetben kóma.

Másodlagosan megjelenő fruktóz malabszorpció esetén a fő tünet a puffadás, hasi görcsök, hasmenés. A fruktóz emésztése ilyenkor zavart szenved, de a tünetek megjelenése dózis-dependens, tehát csak egy bizonyos mennyiségű fruktóz esetén okoz gondot. 

Hogyan kell kialakítani a fruktózban szegény diétát?

Örökletes fruktózintolerancia esetén mindenképp forduljunk dietetikushoz, hiszen a maradandó károsodás megelőzése érdekében személyre szabott és szigorú étrend kialakítása szükséges — ennek részleteire jelen cikkben nem térünk ki.

A másodlagosan kialakult fruktóz emésztési zavar esetén a szabályok egy kicsit lazábbak, de itt is fontos, hogy az étrendet minden esetben személyre szabottan kell kialakítani szakember segítségével.

A legfontosabb, hogy kerülni kell a magas fruktóz tartalmú élelmiszereket, melyek elsősorban a cukorral és fruktózzal, valamint szirupokkal készített élelmiszerek, édesipari termékek, az üdítők, gyümölcslevek, smoothiek, dzsemek, lekvárok, méz és nagy mennyiségben az aszalványok. A gyümölcsök és édesebb zöldségek, mint a sütőtök vagy édesburgonya a tévhitekkel ellentétben ésszerű mennyiségben általában biztonsággal fogyaszthatók. 

Jobb elkerülni minden olyan élelmiszert és italt, ami hozzáadott cukrot tartalmaz és figyeljünk arra is, hogy számos “cukormentes” vagy “diétás” élelmiszer vagy ital készül fruktózzal. Ha az ételek és az italok édesítésére van szükség, akkor erre elsősorban szőlőcukrot — vagy annak helyettesítésére energiamentes édesítőszert, pl. steviát — használjunk.

Néhány hasznos tanács

  • A cukorbetegek számára készült édességek nem megfelelőek fruktóz emésztési zavarban szenvedők számára, mivel ezek sok esetben gyümölcscukorral készülnek.
  • A friss, egész, vagy minimális feldolgozott (pl. párolt) gyümölcsök és zöldségek kevesebb fruktózt tartalmaznak, mint a koncentrátumok pl. levek, pürék, lekvárok.
  • A natúr joghurtot ízesíthetjük kevés gyümölccsel, a túrókrémben található néhány szem mazsola sem tilos, ellenben nem javasolt egy egész csomag diákcsemege elfogyasztása uzsonnára.
  • A sűrített paradicsom koncentráltabb fruktóztartalmát ne hagyjuk figyelmen kívül!

A fruktózintolerancia a megfelelő diétával jól kezelhető, de szükséges a következetesség ahhoz, hogy a diéta eredményes legyen!

hirdetői tartalom (x)

Ne maradjon le a híreinkről, iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Mielőtt távozna...

Kérje ingyenesen napi hírlevelünket és naponta elküldjük e-mail fiókjába a legfrissebb híreinket!

Adatvédelmi beállítások