konyha

UV-C-alapú berendezések alkalmazása vendéglátóipari és nagyüzemi konyhákban (x)

A vendéglátóhelyek és ipari konyhák légtechnikai rendszerei különösképpen ki vannak téve a zsír és olaj szennyező hatásának. A zsírral telített levegő lerakódik az elszívórendszer belsejében, aminek kezelése jelentős mértékű karbantartási és tisztítási költséget eredményez – sőt, tűzveszélyes is.

Ózontermelő UV-C technológia az elszívórendszerekben

A bevezetőben felvázolt kihívásokra kínálnak megoldást az uv-c systems UV-C-alapú berendezései ipari konyháknak.

Mitől olyan speciálisak ezek a készülékek? A hagyományos aeroszol-leválasztók nem alkalmasak arra, hogy az 5 mikronnál kisebb zsírmolekulákat kiszűrjék, ezért azok tovább haladnak a csatornában és lerakódnak annak oldalán.

Az ózontermelő berendezések UV-C lámpái azonban a rövid hullámhosszú tartományban dolgoznak, és alkalmasak a levegőben megtalálható zsírmolekulák bontására. Ezt a különleges hatást két egymást követő folyamat teszi lehetővé.

A folyamat első fázisát fotolízisnek nevezzük, melynek során a levegőben található zsírmolekulák kisebb elemekre bomlanak. Ezzel egy időben pedig a levegőben található oxigénmolekulákból egyatomos oxigén keletkezik.

A második fázis az oxidáció: ekkor az egyatomos oxigén és a levegő oxigénje ózonná alakul, ami képes oxidálni az illékony szerves vegyületeket – ezzel pedig semlegesíteni tudja a szagokat és fertőtleníti az elszívórendszer levegőjét.

A berendezések típusai és a beépítési lehetőségek

Az UVS berendezések egyik legnagyobb előnye, hogy nem csupán új építésű elszívórendszerbe építhetők be, hanem meglévő struktúrába is egyszerűen beilleszthetők.

A légáramba helyezett UV-C lámpák közvetlenül fejtik ki hatásukat, míg az UVO-S és UVO-C típusú készülékek az elszívócsatornán kívül elhelyezve működnek. Ezeknél a működési elv a konyhai elszívó ventilátor funkcióján alapul, miszerint a ventilátor a környezetéből szívja be a levegőt, amely a berendezésen áthaladva nagy mennyiségű ózont kap.

A technológia kedvező tulajdonsága, hogy a zsírbontás és a szagok semlegesítésének támogatásán túl az elszívó csatornarendszerében megtelepedő mikroorganizmusokat is képes elpusztítani.

A rendszer alkalmazásának gyakorlati előnyei

Az UV-C-alapú megoldások egyaránt alkalmasak új és utólagos beépítésekhez is. Maga a felszerelés is rendkívül egyszerű.

Azzal, hogy a berendezések csökkentik a zsírlerakódást a légcsatornákban, a szénszűrők és mechanikus szűrők tisztítására kevesebb időt és költséget kell fordítani – mindezt vegyszermentes zsírbontással támogatva.

A különböző típusú berendezésekben közös, hogy automatikusan és csendesen üzemelnek, alacsony karbantartási igény mellett.

Láthatjuk tehát, hogy a vendéglátóhelyek és ipari konyhák légkezelése számára is létezik hatékony megoldás, amellyel az elszívórendszerek élettartama is növelhető.

(x) hirdetői tartalom

Ne maradjon le a híreinkről, iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Mielőtt távozna...

Kérje ingyenesen napi hírlevelünket és naponta elküldjük e-mail fiókjába a legfrissebb híreinket!

Adatvédelmi beállítások