A whisky kora: igazi érték vagy marketingfogás? (x)

A skót whisky sokak számára az idővel egyenlő; minél tovább érlelik, annál vonzóbbnak tűnik. A skót jogszabályok szerint azonban csak három év és egy nap kell ahhoz, hogy a "scotch" nevet viselhessék. Szóval, mennyire számít az érlelés, tényleg? Vagy inkább a marketing diadala az egész?

NAS whiskyk: az új trend

Az utóbbi évek trendje a NAS (No Age Statement) whiskyk terjedése, ahol az ital korát nem fedik fel a palackozás során. Ezek az italok gyakran 5-9 év közöttiek, ami hasonló, ha nem egyenértékű, néhány hagyományos érlelésű whiskykhez képest. Észrevetted, hogy amikor különböző korú hordókat kevernek, a palackon csak a legfiatalabb hordónak az életkorát tüntetik fel? Ez a gyakorlat ékes példája annak, hogy hogyan használják ki a marketing eszközeiket.

Az iDrinksnél kapható whiskyk esetében a hosszú érlelés önmagában minőségi növekedést eredményez. Azonban a túl hosszú érlelés során a whisky túl sok tölgyfaaromát vehet fel, ami elnyomhatja az ital jellegzetes ízprofilját. A hordók fajtája és az alapanyagok minősége kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy milyen ízjegyek alakulnak ki.

Az érlelés és annak dilemmái

A whisky készítők számára a NAS termékek kidolgozása rugalmasságot, új lehetőségeket nyitott meg. A rövidebb érlelésű whiskyk gyorsabb piacra kerülése különösen előnyös a növekvő kereslet kielégítésére. Vajon gondoltál már arra, hogy miként kelthetnék fel az érdeklődést a régebbi tételek iránt, miközben a NAS termékek helyettesítik az érleltebb italok hiányát?

A tölgyfahordós érlelés mellett egyre gyakoribb az utóérlelés, amikor is különféle boros hordókat alkalmaznak, mint például sherry vagy portói. Ez az utóérlelés lehetővé teszi a gyártóknak, hogy új és egyedi ízeket dobjanak piacra, ami különösen fontos az innováció hajszolásában.

Kreatív NAS whiskyk a piacon

A skót whisky gyártók között a NAS kategóriában is találhatunk kiemelkedő példákat. A Talisker egyik érdekes lépése a Port Ruighe Whisky, amely portói hordóban való érlelést kombinálja a whisky megszokott tengerparti aromáival. Az ilyen italok készítésével a Talisker megmutatja, hogyan lehet a hagyományokat és az újdonságokat egyaránt ápolni.

A Glenmorangie az édesebb whiskyvonalon halad, létrehozva a Nectar D’Or nevű NAS whiskyt. Az ő esetükben a Sauternes hordós érlelés gazdag, mézes ízélményt nyújt, ami különleges választást kínál a klasszikus skót ízvilág kedvelőinek.

Végül, a Bunnahabhain is kísérletezett a füstös whiskyk terén a Toiteach A Dha névvel. Letisztult füstösség, amit édeskés sherrys jegyek egészítenek ki, ami még a füstös whiskyktől idegenkedők számára is érdekes lehet.

A különböző NAS whiskyk íze egy új horizontot kínál, ahol az érlelési idő önmagában nem a végeredmény garanciája, hanem egy eszköz, amit a kreatív kombinációk kiaknázására használnak. Te melyiket próbálnád ki leginkább ennek fényében?

(x)

Ne maradjon le a híreinkről, iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Mielőtt távozna...

Kérje ingyenesen napi hírlevelünket és naponta elküldjük e-mail fiókjába a legfrissebb híreinket!

Adatvédelmi beállítások