Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mégsem biztos, hogy mindenki tudja, mit is eszik valójában, amikor ezt az ételt fogyasztja. Divatos, egészséges, finom és biztosan nagyon bonyolult lehet elkészíteni – feltételezzük ízlelgetés közben.
A hummusz összetevői, elkészítésének módja
Ez egy krémes állagú, kenhető masza, ami csicseriborsóból készül tahini hozzáadásával. Ez utóbbi finomra őrölt szezámmagból előállított sűrű pépet jelent. Az ízesítéséhez olívaolajat, citromlevet és fokhagymát használunk. A hummusbar étlapok tekintetében is meggyőzhet, hisz itt ízletes és egészséges, hummusszal kísért fogások sora tárul elénk. Egy arab eredetű, közel-keleti ételről van szó, melynek eredeti neve: hummus bi tahína.
Fogyasztásának élettani hatásai nagyon kedvezőek, mivel igen tápláló és értékes alapanyagokból áll. Teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy megfelelő arányban tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. esszenciális aminosavak mindegyikét. Ezen túlmenően lassan felszívódó szénhidrát összetevővel is rendelkezik, emiatt diabéteszes emberek számára is rendkívül ajánlott a fogyasztása.
Amennyiben valakinek otthon támad kedve hummuszt készíteni, bátran nekiállhat. Kicsit becsapós étel, hiszen mindössze néhány összetevőből áll, így elronthatatlannak gondoljuk. Azt azonban minden, a konyhában kicsit is jártas egyén tudja, minél kevesebb adag ételt állítunk elő, annál pontosabb arányokkal kell dolgoznunk, és bizony a hibafaktor is annál magasabb.
Mivel és hogyan fogyasszuk a hummuszt?
A legismertebb módja, ha előételként fogyasztjuk. Ebben az esetben mártogatósként esszük, friss és ropogós, julienne-re szeletelt zöldségekkel. Reggeliként is kiváló kísérő, pirítós kenyérre kenve, esetleg sült vagy főtt tojás mellé egészen kiadós és energiagazdag napindító fogásnak tekinthető.
Gyakran kombinálják különféle alapanyagokkal. Az avokádó már önmagában is egy vitaminbomba a benne található 20 féle ásványi anyaggal. A belőle készült mártás – egy kis hummuszt hozzáadva – a pozitív élettani hatásokat tovább fokozza. Kedvelt kombináció még sütőtökkel elegyítve, ez esetben a megsült és leturmixolt tök lágyítja a hummusz állagát, ez utóbbi pedig sokkal izgalmasabbá teszi az egyébként egyhangúan édeskés tök ízét.
A falafel pedig igazi ínyencség, a vegetáriánusok egyik populáris és alapvető étke. Ez egy csicseriborsóból készült golyó vagy fasírt. Szintén a Közel-Keletről ered, és a halal, azaz az iszlám értékrend szerinti étkezés egyik fontos része. A falafelt gyakran pitába töltve kínálják, emellé jellemzően hummuszt tálalnak, köretként pedig friss és ropogós zöldséget.
Miért örvend egyre nagyobb népszerűségnek?
Nyilván a globalizáció is oka annak, hogy egyes népek nemzeti eledeleit is megismeri a világ. A hummusz titka azonban ennél több, hiszen számtalan egészségügyileg is jótékony hatással bír. Tápláló, könnyen emészthető étel, és szerencsére egyre inkább trendi az étkezésben is az egészséget választani.
(x) hirdetői tartalom