Az egészséges életmód egyik alappillére a változatos étrenden alapuló táplálkozás. A napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás nemcsak az immunrendszerünket erősíti, hanem hozzájárul a szépségünkhöz és a jólétünkhöz is.
De hogyan lehet mindezt költséghatékonyan megvalósítani? Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet élvezni az egészséges étrend előnyeit anélkül, hogy túlterhelnénk a pénztárcánkat.
Ha szeretnénk mindig egészségesen étkezni, de nincs időnk a konyhában az ételek készítésével foglalkozni minden nap, rendeljünk az Egészségpajzs ételkiszállító cég oldaláról, akik ínycsiklandó és egészséges magyaros ételeket készítenek.
Nézzük hát, mit érdemes válogatnunk az asztalra!
Szezonális zöldség és gyümölcs
A szezonális zöldségek és gyümölcsök nemcsak ízletesebbek, hanem sokszor olcsóbbak is, mint az érlelőpermettel kezelt, importált termékek. Figyeljük az akciókat, és használjuk ki a fagyasztás lehetőségét.
A megfelelően lefagyasztott bogyós gyümölcsök, mint az eper vagy az áfonya, ugyanolyan tápanyagban gazdagok, mint frissek. A konzerv termékek vásárlásakor mindig ellenőrizzük a címkét, és kerüljük a cukrozott vagy sózott változatokat.
Fontos fehérjeforrások
A növényi fehérjeforrások, mint a bab, a lencse vagy a tofu, költséghatékonyabbak és egészségesebb alternatívák lehetnek, mint a hús. Ha mégis hús mellett döntünk, válasszunk alacsony zsírtartalmú változatokat, és csökkentsük a felhasznált mennyiséget zöldségekkel kombinálva. Hetente egyszer fogyasszunk halat, a konzerv lazac vagy szardínia nemcsak megfizethető, de a szívünk egészségét is védi.
Tudatos szénhidrátválasztás
A teljes kiőrlésű kenyér és tészta segíti az emésztést, és tovább tart a jóllakottság érzése. A zabkása költséghatékony reggeli, amelyet gyümölccsel és fahéjjal megbolondítva még finomabbá tehetünk.
Egészséges nasik
A nassolás nem feltétlenül ártalmas, ha okosan választjuk meg, mit fogyasztunk. Az olajos magvak, mint a napraforgó- és tökmag, kitűnő alternatívái a sokszor egészségtelen snackeknek.
Készítsünk otthon egészséges ropogtatnivalót, például cékla- vagy kelkáposztachipset. A boltban kapható csipszek helyett ezek nemcsak olcsóbbak, hanem táplálóbbak is.
Ne pazaroljunk
Becslések szerint az élelmiszerek 20%-a kárba vész. Tervezzük meg előre a heti étrendet, és használjuk fel a maradékokat kreatívan. A megmaradt kenyér fagyasztható, a zöldségmaradékokból pedig leves készíthető.
Tipp a rendeléshez
Az egészséges táplálkozással sokat tehetünk az egészségünkért és a fitt szervezetünkért. Figyeljünk arra tudatosan, milyen ételek kerülnek a tányérunkra és az életmódunkban gyökeres változásokat érhetünk el.
Ha nem szeretnénk sokat gondolkodni a heti menün, rendeljünk az Egészségpajzs oldaláról, így kényelmesen, főzés nélkül ehetünk minden nap igazán finom ételeket. Budapesten és vonzáskörzetében gyorsan és kedvező árakon szállítanak.
(x) hirdetői tartalom