Egyél mindent, de egyél mértékkel! – javasolták nagyszüleink már évtizedekkel ezelőtt. Persze közben mindenféle diéta divatirányzat felütötte a fejét, és emiatt gyakran nem is tudjuk eldönteni, mikor teszünk jót magunkkal étkezésünk kapcsán.
Kinek akarunk megfelelni?
Amikor elhatározzuk, hogy egészségesebben táplálkozunk, sokszor azt sem tudjuk, hogyan kezdjünk neki. A Yolofood változatos és ízletes fogások egész sorával segít minket abban, hogy valóban megtaláljuk a testre szabott étrendünket. Mert hogy mindenki más és más, és ami az egyiknek ideális, nem biztos, hogy a másikat is jó irányba tereli, már ami az egészséget illeti.
Nagyon jó dolog az, ha magunkat tisztán és objektíven látva, egy hozzánk mérten ideális tömeget, testalkatot szeretnénk elérni vagy megtartani, és ennek érdekében hajlandóak vagyunk az étkezésünkön változtatni. A gond ott kezdődik, amikor hajszolunk valamit, egy valakik által tetszetősnek vélt külsőt.
Olykor testképzavarról szenvedünk, amikor nem vagyunk képesek magunkat reálisan szemlélni. Ilyenkor egy belső elégedetlenség, sőt önutálat miatt megvonjuk magunktól a finom falatokat. Gyakran emlegetünk bizonyos étkeket tiltólistás ellenségként, amit amúgy igen szívesen elfogyasztunk, ugyanakkor egészségtelennek tartunk.
Milyen tehát egy kiegyensúlyozott étrend?
Mindenképpen változatos, ami azon túl, hogy minőségi alapanyagokból készül, még ízletes is és mennyiségileg épp elegendő. Az “elég” kifejezés mindenkinek más, múlik az életmódon, hogy mennyi energiabevitel szükséges napi tevékenységünk elvégzéséhez.
Az is egyéni igény és lehetőség, hogy szenvedünk-e valamilyen ételallergiától vagy intoleranciától. Aztán itt van a hús vagy nem hús kérdése. Ez is teljesen szabad választás, lehet állati eredetű táplálkozással együtt is egészségesen élni. Egyes diéták csak fehérjét hagynak fogyasztani, tiltják a szénhidrátot. Holott a szénhidrát elengedhetetlen eleme a cukorháztartásunk szabályozásának.
Mi a helyzet a vegán étrenddel? Itt is szükséges a nagyfokú tudatosság, ismernünk kell azokat a nyersanyagokat, amelyeknek felhasználása és bevitele során hozzájutunk minden lényeges aminosavhoz, tápanyaghoz. Mi tehát a gond? A szélsőségek és a felesleges aggodalom.
Egyensúly testben és lélekben
A legegészségesebb étrend is egészségtelen, ha közben szorongunk vagy túlzottan nagy hangsúlyt fektetünk rá. Az étkezés öröm, a jó ízek boldogsághormonokat termelnek, merjük hát átadni magunkat az evés élvezetének!
Egy szépen terített asztal, a közösség, az étkezésre szánt idő sokkal inkább célt ér, mintha kutyafuttában és kényszerből dobálnánk be a kötelezően előírt falatokat.
A harmonikus élethez hozzátartozik, hogy jókat eszünk. Azonban fontos, hogy figyeljünk a mennyiségre. Ne legyen ez pótcselekvés vagy menekülés a problémák elől. Egy minőségi étellel jutalmazzuk magunkat, ne vigasztaljuk!
(x) hirdetői tartalom