Amikor egészséges főzési technikákat keresünk, akkor sokszor csak a cukorra gondolunk, hogy azt nem ártana lecserélni. Pedig valójában számos olyan dolgot használunk az ételkészítés során, ami káros lehet az egészségünkre.
Szerencsére vannak egészségesebb alternatívák, amelyek segíthetnek nekünk ízesebbé tenni a fogásainkat anélkül, hogy túl sok cukrot, sót, adalékanyagot vinnénk be a szervezetünkbe. De vajon milyen lehetőségeink vannak az egyes alapanyagok esetében? Hogyan és mivel sűríthetjük a leveseket, főzelékeket, milyen fűszereket használjunk a vasárnapi ebéd elkészítésekor?
Hogyan főzzünk jobban?
Aki szeretne egészséges étrenden élni, finom és gyorsan elkészíthető ételeket enni, annak érdemes saját magának gondoskodnia a mindennapi betevőről. A legnagyobb hiba, hogy napi rendszerességgel rendelünk ételt a közeli étteremből, hiszen az se a pénztárcánknak, sem a szervezetünknek nem tesz jót. A Szederka Gasztroshop alapélelmiszerei között szerencsére minden fontos kiegészítőt megtalálhatunk, legyen az méz, fűszer, lekvár, kávé, kakaó vagy éppen olaj.
A legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb tápanyagveszteséggel készítsük ez ételeinket. Ezekkel a megoldásokkal a fogásaink zsírszegények és táplálóak maradhatnak. Ez főleg sütés előtt fontos, hiszen ez a leggyakrabban alkalmazott eljárás. Sokan azonban rosszul dolgoznak, hiszen rengeteg olajat használva sütik ropogósra a húst, a krumplit vagy az egyéb ételeket. Érdemes lenne azonban mellőzni a finomított napraforgóolajat, helyette használjunk repceolajat, abból is keveset, és ne felejtsük el a sütőzacskót se használni.
Forralás és párolás
Amennyiben a forralás során kevesebb vízzel dolgozunk, azzal hatékonyan csökkenthetjük a vitamin- és a tápanyagvesztést. Ha szeretnék, hogy ízesebb legyen az étel, érdemes különféle fűszereket használni. A megmaradt főzővíz pedig mehet a rakott ételekbe, mártásokhoz, levesekhez.
Utóbbit és a főzelékeket a liszt helyett krumplival érdemes sűríteni, hiszen ez sokkal egészségesebb alternatíva. Jó megoldást jelenthet a teljes kiőrlésű liszt is, amely jóval több rostot tartalmaz a hagyományoshoz képest.
Használjunk tengeri sót, ami sokkal egészségesebb! A só feloldódik a vízben, így könnyedén felszívódik, a fűszerezés ily módon belülről kifelé történik.
Fűszerek a konyhában
A fűszerezés kapcsán érdemes megemlíteni a paprikán és a majorannán kívül az olyan fajtákat is, mint a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom vagy éppen a tárkony. A magyarok előszeretettel használják ugyanazon fajtákat, és csak ritkán váltják le egyiket a másikra. Pedig sokkal ízesebb ételeket kaphatunk, ha fűszer mixeket szórunk az ebédbe, mintha leragadunk a pirospaprikánál és a hagymánál.
(x) hirdetői tartalom