kávé

Jó kávéhoz kiváló minőségű vizet használjunk (x)

Amikor a kávé (mint ital) minősége kerül szóba, akkor hajlamosak vagyunk leragadni a kávébabnál, ami persze fontos tétel, viszont elfelejtjük, hogy reggeli kedvencünk 98-99 százaléka víz.

Bizony, kevesen gondolnak rá, de a tökéletes kávéélményhez szükségesek a KávéVerzum víztisztító megoldásai hiszen megfelelő víz nélkül jó kávéról még csak nem is álmodhatunk.

Mitől jó a kávévíz?

Sokakban felmerülhet, hogy a víz az víz, vajon melyek azok a tulajdonságai, amik sorsdöntő hatással lesznek az elkészült kávéra?

A jó kávévíznek számos ismérve van, például nem tartalmaz klórt, gyógyszermaradványokat, nehézfémeket és persze műanyagokat. Az oldott ásványianyag-tartalma alacsony, 200 milligrammnál semmiképp sem magasabb literenként, és emellett lágy is, tehát a Ca-ionok aránya nem több mint 80 milligramm literenként, de még jobb, ha inkább a 30 milligrammhoz van közelebb. A pH-érték 7.0, azaz semleges.

Mi történik, ha nem elég jó a víz?

A leggyakrabban előforduló probléma a kemény víz, ami egyrészt túl sok anyagot old ki a kávéőrleményből, másrészt a kávéfőzőt is tönkreteheti. Ha a pH-érték mászik el, és a víz savas, akkor világosabb színű, kiegyensúlyozatlan kávé lesz az eredmény.

A túl lágy víz sem jó, hiszen ebben az esetben az elkészült kávé aluloldott lesz, hígabb, szegényesebb ízvilágú. Ugyanez az eredmény, ha a víz lúgos kémhatású.

A vízben oldott, nemkívánatos alkotóelemek, mint a klór vagy a különböző fémek kellemetlen mellékízt kölcsönöznek a kávénak, így rontanak az ízélményen.

A jó minőségű víz 

Többféle megoldás is létezik, hogy jó minőségű vízhez juthasson, kézenfekvő megoldás egy vízszűrő berendezés beszerzése. Ezt elég telepíteni a konyhai csapra, és máris meg van oldva a probléma, ez ivóvízhez és főzéshez is tökéletes. A rossz hír viszont, hogy a kávékészítéshez így túl lágy vizet kapunk. Természetesen van megoldás, hiszen keserűsó (magnézium-szulfát) hozzáadásával ezt is feljavíthatjuk.

A másik – egyszerűbb – megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése, mely az esetek nagy részében egy szénszűrőt tartalmaz. Ezt nem kell telepíteni, elég beszerezni a KávéVerzum webáruházából, és máris kiváló minőségű vizet ihat. Ez a klórt és a vízkövet, illetve a nagyobb szennyeződéseket kiszűri, és lehet hozzá magnéziumos betétet kapni, ami pedig a kávékészítéshez fontos adalékot viszont hozzáadja. A hátránya, hogy havi rendszerességgel cserélni kell a szűrőbetétet, ami nem a legolcsóbb, illetve ezzel hulladékot is termelünk. Emellett vannak olyan részecskék, amiket nem szűr ki, ilyen a higany és az arzén, amiknek pedig semmi keresnivalójuk nem lenne az ivóvízben. Emellett a szűrőben elszaporodhatnak olyan baktériumok, amik a csapvízben eredetileg nem is voltak jelen.

Kávéfőzéshez a vizet vehetjük palackban is, van, amit már direkt ezen a néven is árulnak: kávéfőző víz. Viszonylag gyors és kényelmes megoldás, ha a cipekedéssel járó kellemetlenséget nem számoljuk. Hátránya viszont, hogy összességében ez a legköltségesebb megoldás és még rengeteg szeméttel is jár.

(x) hirdetői tartalom

Ne maradjon le a híreinkről, iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Mielőtt távozna...

Kérje ingyenesen napi hírlevelünket és naponta elküldjük e-mail fiókjába a legfrissebb híreinket!

Adatvédelmi beállítások