fbpx
autó

Miért van szükség teljes motorfelújításra? (x)

Autónk életében előbb-utóbb előfordulhat, hogy szükség lesz egy teljes motorfelújításra. Sok esetben rajtunk múlik, hogy mikorra lesz esedékes ez a folyamat. A megfelelő kezekben ugyanis sok ezer kilométerrel kitolható az az időpont, amikor szükség lesz erre a javításra. Ha viszont eljön az ideje, akkor nincs mire várni, irány egy szakképzett szerviz!

Minél későbbi felújítás? A kulcs a megfelelő karbantartás!

Manapság már ott tart a gépjárműipar, hogy nagyon fejlett megoldásokat és anyagokat alkalmaznak a gyártók. Ennek köszönhetően a természetes elhasználódás miatti teljes motorfelújítás ma már sokkal ritkább, mint gondolnánk.

A legtöbb esetben a helytelen felhasználás és a megfelelő karbantartás hiánya miatt kerül sor a felújításra. A legtöbb esetben mondhatni, hogy idő előtt sor kerül ezekre a szervizelésekre. Holott csak a megfelelő karbantartás és a rendszeres szervizlátogatásokra kellene mindenkinek odafigyelnie.

Miért lehet szükség a motor felújítására?

A modern motorok futásteljesítménye jelentősen nagyobb, mint az elődőké. Míg korábban jellemzően már 200.000 km után legtöbbször jöhetett is egy komolyabb felújítás, addig ma már sokkal később esedékesek. Nem ritka, hogy akár 500-600 ezer kilométert is elmennek a motorok, mire egy felújításra sor kerülne.

De hogy jutunk el odáig, hogy felmerül erre a szükség? Alapvetően két oka van. Egyrészt az üzembentartói hanyagság, másrészt pedig a hatalmas hő és az óriási terhelés, amit hosszú távon el kell viselnie a motornak.

Egy belsőégésű motor óriási erő kifejtésére képes. Ezzel egyidejűleg óriási erőhatásoknak kell ellenállnia. Amennyire lehet gondoskodni róla, a gyártóknak is tennie kell azért, hogy a hatalmas hőhatásoktól is védve legyen a motor az évek során.

Ezek a hatalmas erők természetesen a rendeltetésszerű használat során is okozhatnak bizonyos meghibásodásokat. De ezeket nem véletlen szoktuk kopó alkatrészeknek hívni. Ezeket viszont nem szabad összekevernünk a megfelelő karbantartás hiányából fakadó meghibásodásokkal!

Mindig be kell tartanunk a gyári előírásokat. Ügyelnünk kell a megfelelően ütemezett olajcserékre, a rendszeres szervizlátogatásra. Ha ezekre odafigyelünk, azzal is jelentősen le tudjuk csökkenteni annak esélyét, hogy idő előtt esedékessé váljon egy motorfelújítás.

Előzetes és utólagos vizsgálat

Egy felújítás nem úgy kezdődik, hogy szétszedik a motort és elkezdik felújítani az egészet. Vannak előzetes vizsgálatok, hibakeresések. Ezek alapján eldönthető, hogy egyáltalán szükséges-e a motor szétszerelése, és van-e lehetőség a javításra.

Ahogy előzetes vizsgálatok vannak, úgy utólagos ellenőrzések is. Így győződhetünk meg arról, hogy sikeres volt-e a motorfelújítás. Ehhez kiváló helyet tud biztosítani egy fékterem, ahol minden körülmény adott ahhoz, hogy teszteljék az elkészült motort.

Ha minden rendben volt, akkor újabb több százezer kilométerig nem lesz gond.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások