A fejes saláta jelentősége táplálkozásunkban – magas vitamintartalma ellenére – még ma is indokolatlanul alacsony, pedig az egyik legkorábban fogyasztható zöldség. Már csak ezért is megérdemelné a megbecsülést, hiszen télen és tavasszal is gazdagíthatjuk vele az ételválasztékot.
Bár kapható üvegházban és fólia alatt termesztett változata is, azonban a legnagyobb C-vitamin tartalma az áttelelő salátának van. A növénynek egyébként több száz változata létezik, amelyek nem annyira ízükben, mint formájukban és színükben különböznek egymástól.
Hogyan használhatjuk fel a fejes salátát?
A növényt itthon leggyakrabban nyersen, különféle saláták alapanyagaként, egészséges, vegán ételek összetevőjeként használjuk fel, például a Zöldlevelecske Salátaműhely Easy Life táljaihoz. Európa más területein több felhasználási módját is ismerik, így párolva és főzve is – például mint leves vagy főzelék – elkészítik.
Főzelékként a hazai konyhákban is előfordul esetenként fokhagymával, de a leveles zöldségek közül még mindig inkább a spenót és a sóska hódít. A fejes saláta leveleit kézzel tépve vagy rozsdamentes késsel csíkokra darabolva készítik elő, majd ecettel, olajjal vagy joghurttal öntik le. Természetesen az egészséges életmódnak megfelelően az olaj olívaolaj vagy magolaj (például dió) lehet, akár ízesítve is. A salátát különböző sajtokkal, magvakkal, fűszerekkel szórják meg a salátaműhelyekben, mint a Zöldlevelecske is, ahol elkészítésének számtalan módját ismerik. A bogyós gyümölcsök, banán, citrusfélék mellett kiváló smoothie-alapanyag is.
A fejes saláta, mint az egészséges táplálkozás egyik alapeleme
A fejes saláta vagy kerti saláta nemcsak C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, de B-vitamint, karotint, meszet, foszfort és vasat is. Leveleiben citromsav található, ami a friss érzetről gondoskodik fogyasztásakor, de a gyomor működésére is jó hatással van.
Zöld levelei szorosan egymásra borulnak, magja középen helyezkedik el, ami ha megerősödik, a saláta már nem ízletes. Külső leveleit, amelyek sötétzöldek, vastag erek hálózzák be, felhasználás előtt általában eltávolítják. A belső levelei világoszöldek vagy zöldessárgák, kevésbé kemény erekkel és szövéssel. A friss, ropogós saláta víztartalma magas, íze kissé kesernyés, „zöld íz”.
Honnan származik a fejes saláta?
Már a 2500 évvel ezelőtti Észak-Afrikában is az étkezés része volt, elszáradt leveleit és magjait agyagedényekben a piramisokban is megtalálták. Európába a hódító háborúk révén jutott el, majd Olaszországból és Görögországból az északibb államokba. A XV. században már ismerték Angliában és Franciaországban is.
A 17. században a franciák próbálkoztak az üvegbúra alatti hajtatásával és termesztésével, sikeresen. Tőlük vettük át mi is, így lett már akkoriban a magyar konyha egyik fontos alapanyaga. A saláta helye biztos hely volt az akkori étkezésben. Legyen most is gyakran étkezésünk része!
(x) hirdetői tartalom