fbpx
Gyarmathy Lívia filmrendező.

Meghalt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

90 éves korában érte őt a halál.

Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség hunyt el szerdán éjjel – írta az MTI a család közlése nyomán.

Gyarmathy Budapesten született 1932. január 8-án. 1960-ban egy újsághirdetés nyomán jelentkezett Herskó János kísérleti filmrendezői osztályába a Színművészeti Főiskolára. A felsőfokú tanulmányok után játék- és dokumentumfilmeket egyaránt készített.

Férjével, Böszörményi Gézával együtt több forgatókönyvet írt, első közös sikerük az Ismeri a szandi-mandit? című játékfilm volt 1969-ben.

Díjai, elismerései

A filmrendező munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: 1978-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1987-ben érdemes művész, 1990-ben kiváló művész lett, 2001-ben Millenniumi-díjjal és Magyar Örökség díjjal ismerték el igazságfeltáró művészetét. 2008-ban megkapta a magyar filmkritikusok és a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a CineFest, 2015-ben a Budapest International Documentary Festival (BIDF) életműdíját.

Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza együtt kaptak Kossuth-díjat 2000-ben, és együtt lettek a magyar mozgókép mesterei 2004-ben.

További hírek.

Borító: Gyarmathy Lívia filmrendező. A felvétel 2014. november 5-én készült a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. Fotó: MTVA/Zih Zsolt
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */