fbpx
Cicaverzum.

Cicaverzum néven macskás film készül az RTL Magyarország koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet támogatásával

A macskás film mellett ezenkívül egy lengyel-magyar, valamint egy cseh-magyar koprodukció támogatásáról is döntött az NFI.

Több film támogatásáról is döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programja. Mint az NFI honlapján szerepel, májusban indul Szeleczki Rozália első mozifilmjének forgatása az NFI 100 millió forintos gyártási támogatásával. A Cicaverzum (korábban Cicavízió) egy harmincéves lányról, Fániról szól, aki a múltja miatt már rég lemondott róla, hogy szerelmes legyen. Ám egy napon egy fekete macska kezd el udvarolni neki. Fáni hiába sikeres építész, szíve mélyén mégis megmaradt kislánynak, ezért bedől a macsó Macskának, annak ellenére, hogy a kandúr hangját csakis ő hallja. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a nárcisztikus macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. De vajon mit szól ehhez Mihály, a macska sármos gazdája?

Az abszurd romantikus komédia forgatókönyvét Szeleczki Rozália rendező Kemény Zsófival közösen írta, operatőre M. Deák Kristóf, producere Iványi Petra (FOMO, Vándorló levelek) a főszereplőt, Fánit pedig Törőcsik Franciska alakítja.

A Cicaverzum az RTL Magyarország koprodukciójában készül, fejlesztése a Nemzeti Filmintézet pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg.

Lengyel-magyar koprodukció: hamarosan forog a Budapesti Napló

Egy Budapesti Napló című film támogatásáról is döntöttek. Mint fogalmaztak, az alkotás főhőse a tizenegy éves Irek, aki édesanyjával és egy lengyel turistabusz különc utasaival érkezik Budapestre 1981 telén. Időközben hazájukban szükségállapotot hirdetnek, de nem csak emiatt válik ez az utazás sorsfordítóvá a fiú és anyja számára. A 80-as évek Budapestjén játszódó mozifilm lengyel-magyar koprodukcióban készül a Nemzeti Filmintézet 196,5 millió forintos gyártási támogatásával.

A forgatókönyvíró-rendező Rafael Kapelinski 2017-ben első játékfilmjével (Butterfly Kisses) elnyerte a Berlinale Generation szekció fődíját. Új filmjének cselekménye részben önéletrajzi ihletésű, a rendező gyerekként hasonló kalandokat élt át a magyar fővárosban. A Budapesti Napló első változatát az alkotók a cannes-i filmfesztivál nagy presztízsű ösztöndíj programjában, a Cinéfondation Residence-ben fejlesztették.

A napokban kezdő, 36 naposra tervezett forgatásnak közel a fele Magyarországon lesz. A Filmfabriq gyártásában készülő Budapesti napló magyarországi producerei Osváth Gábor és Zachar Balázs.

Cseh-magyar koprodukció: ősszel forgatják a Forrást

Végezetül, 73,6 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő Forrás című történelmi filmdráma gyártására.

A történet a 80-as évek egyik csehszlovák kisvárosának nőgyógyászati klinikáján játszódik, főhősei egy helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő. A két nő eleinte mereven elkülönülő világa a klinikán végzett munkájuk és a pácienseik történeteinek hatására fokozatosan közeledik egymáshoz, mely által ők maguk is elkezdenek megváltozni. A Forrás Ivan Ostrochovský forgatókönyvéből és rendezésében készül, akinek korábbi munkái között volt a Bársonyos terroristák, a Koza, és a Szolgák című alkotások, melyek világpremierje a Berlinálén volt és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok tűzték műsorra. A Proton Cinema koprodukciójában készülő film főszerepét Anna Geislerová cseh színésznő játssza és a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román Vlad Ivanov is fontos szerepet kap. A magyarországi forgatásra előreláthatólag 2022 őszén kerül sor hazai szakemberek részvételével, majd a zenefelvétel is Magyarországon lesz. A Forrás magyarországi producere Berkes Júlia.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Cicaverzum. Fotó: Nemzeti Filmintézet
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások