A veganizmus és a vegetarianizmus térhódításával egyre többen döntenek a növényi alapú ételek mellett, sokan pedig egészségi okokból változtatnak a megszokott táplálkozásukon és váltanak növényi étrendre. De vajon az, hogy vegetáriánus egy recept, azt is jelenti, hogy egészséges?
Mítoszok a diéták körül
Diétát mindig valamilyen céllal kezdenek az emberek. Vannak akik fogyni szeretnének, vannak akik egészségesebben szeretnének táplálkozni, megint mások valamilyen ételallergia miatt változtatnak étrendjükön.
Azonban fontos tudnunk, hogy azzal, hogy valamilyen diétát követünk, még nem biztos, hogy egészségesen is táplálkozunk. Különösen igaz ez olyan diéták esetében, amelyek valamilyen megszorításon, vagy valamely ételcsoport kizárásán alapulnak.
Ilyenkor mindig azt kell megvizsgálni, hogy a kizárt ételcsoportot milyen minőségben tudjuk helyettesíteni. Ha azt mondjuk valakire, hogy vegetáriánus, akkor egyből arra gondolunk, hogy ő biztos nagyon egészségesen táplálkozik, hisz minden nap rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.
Miközben az is vegetáriánus, aki minden nap sült krumplin vagy chipsen él, de ugyanúgy az is aki minden nap magas rost- és tápanyagtartalmú növényi ételeket fogyaszt. Nem kérdés, hogy melyikük étrendje az egészségesebb. A kulcs a tudatosság és a tervezettség. Sokan pont azért ijednek meg a növényi táplálkozástól, mert nem ismernek egészséges, növényi alapú recepteket. Számukra nagy segítség lehet, a MamaVita webshopban található mentes receptek gyűjteménye.
Növényi alapú receptek előnyei
A jól megtervezett növényi étrendben az állati eredetű élelmiszereket zöldségre, gyümölcsre, teljes kiörlésű gabonára és olajos magvakra cseréljük. Az ilyen étrend fő előnye a magas rosttartalom, valamint az, hogy ásványi anyagban és vitaminban gazdag élelmiszerek alkotják.
A rostdús ételek fogyasztása hosszan tartó teltségérzetet okoz, miközben támogatja az emésztés és méregtelenítés folyamatát. Segít az egyenletes vércukorszint megtartásában és csökkenti az éhségérzetünket.
A vegetáriánus étkezés, szemben a vegán étrenddel, nem zárja ki az összes állati eredetű élelmiszert. Így ha a növények mellett tejet, tejterméket vagy tojást fogyasztunk, nem kell aggódnunk a fehérjebevitel miatt, mert ezekkel az alapanyagokkal hozzájutunk az összes esszenciális aminosavhoz is.
Étkezzünk okosan!
Akár az állatok védelme, akár környezettudatosság vagy etikai szempontok miatt választjuk a növényi táplálkozást, fontos odafigyelnünk, hogy a szervezetünk hozzájuthasson a szükséges tápanyagokhoz és ezzel elkerüljük a hiánybetegségek kialakulását.
Ha odafigyelünk a cikkben említett szempontokra, biztosak lehetünk benne, hogy vegetáriánus receptjeink egészségesek és tápanyagban gazdagok lesznek számunkra.
(x) Hirdetői tartalom