fbpx
Az NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának weblapja

A NER-elit luxusutazásai után nyomozó fotós-újságíró telefonján is megtalálták a Pegasus kémszoftvert

Németh Dániel fotós-újságíró készüléket és SIM-kártyát is váltott, amikor gyanús lett neki, hogy megfigyelik, másnap azonban már az új telefonján is rajta volt a kémszoftver.

Németh Dániel fotós-újságíró két telefonját is feltörték 2021 júliusában a Pegasus nevű kémszoftverrel – írja a Telex a Direkt36 nyomán.

A fotós-újságíró a magyar médiában egyedülálló szívóssággal leplezi le kormányközeli figurák bizalmas találkozóit és eltitkolni próbált luxuséletvitelét. Miközben idén júliusban is kormányközeli milliárdosok után nyomozott,

valakik ott voltak az ő nyomában is.

A Direkt36 kiderítette, hogy július elején a fotós-újságíró két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel. Ez az eszköz nem csak a telefonon lévő összes adathoz képes hozzáférni, de még a készülék mikrofonját és kameráját is képes távolról bekapcsolni.

Németh telefonszáma a július 18-án megjelent első, a Pegasus kémszoftver magyarországi használatáról szóló cikkben még nem szerepelt – ennek oka az, hogy az adatbázis még az ő célponttá válása előtt került ki.

Két telefonon is előkerült

Németh a Pegasus-ügy kirobbanása után egy ismerősén keresztül megkereste a torontói egyetemen működő Citizen Labet, akik már régóta kutatják az NSO kémszoftverének nyomait. A Citizen Lab szakértői a Pegasus nyomait megtalálták a magyar fotós-újságíró telefonján is. Németh ezt követően fordult a Direkt36-hoz, mely az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet technikai segítségével elvégzett egy második, független vizsgálatot is.

Az Amnesty technikai elemzése kimutatta, hogy Németh Dániel két telefonját is sikeresen feltörték a Pegasus kémszoftverrel, az egyiket 2021. július 1-9., a másikat július 5-9. között. Ebben az időszakban Németh éppen Magyarországon tartózkodott egy dél-olaszországi munkaútja után, és a fideszes elit által használt luxusjárművek útvonalát figyelve tervezte következő utazását.

„Németh Dániel telefonjának megfertőzése a Pegasusszal, amit az Amnesty Tech megerősített, egy újabb felháborító példája annak, hogy az NSO Group kémszoftverét eszközként használják újságírók elnémítására. A magyar hatóságoknak sürgősen független, átlátható és elfogulatlan nyomozást kellene indítania az összes törvénytelen megfigyelés esetében, melyeket a Pegasus Projekt feltárt”

– nyilatkozta Likhita Banerji, az Amnesty Tech kutatója.

A NER nyomában

Németh Dániel az elmúlt évek számos nagy tényfeltáró projektjében vett részt, ám neve mégis szűk körben ismert csak, mivel tudatosan kerüli a nyilvánosságot és a szereplést. Ez a feltűnésmentesség segíthette abban, hogy a luxuséttermekben tárgyaló, jachtokon nyaraló politikusokat és kormányközeli üzletembereket hosszú éveken keresztül szinte észrevétlenül tudja lefényképezni. Dolgozott a Magyar Narancsnak (ő készítette például a lap híres címlapfotóját Simicska Lajosról 2012-ben), de az Indexnek is készített leleplező videófelvételeket névtelenül.

Németh volt az első, aki még 2016-ban felfedezte a NER-es elit vonzódását a jachtokhoz, amikor dokumentálta Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. Németh azzal is kitűnik a magyar médiában, hogy mennyire kitartóan követi az orbáni elit külföldi mozgásait. Amikor csak tud, vesz egy fapados repülőjegyet, hátha fényképezőgépével, drónnal és telefonjával felszerelkezve valamelyik kikötőben, vagy akár a nyílt tengeren le tudja fotózni az utasokat. 2018-ban az Átlátszónak készített felvételeket a Szíjj László tulajdonában álló, Lady Mrd nevű hajó vendégeiről, 2020-ban pedig már motorcsónakra szállva készített fotókat és videókat az ugyanezen a jachton felbukkanó Szijjártó Péter külügyminiszterről.

Megérezte, hogy figyelhetik

Németh idén nyáron is követte a jacht és a magángép útjait. Miután egy applikáció segítségével látta, hogy a Lady Mrd a montenegrói Tivatból Nápoly felé veszi az irányt, gyorsan vett oda ő is egy fapados repülőjegyet. Nápolyba végül éppen aznap, június 24-én érkezett meg, amikor a közeli üdülővárosban Mészáros Lőrinc és szűk köre is felbukkant. A fotós-újságíró a következő napokban igyekezett felvételeket készíteni a jacht utasairól, de mivel csak néhány olyan ember tűnt fel, akiket akkor elsőre nem ismert fel, ezért június 28-án egy esti géppel visszarepült Budapestre.

Szinte azonnal el is kezdte ugyanakkor szervezni azt, hogy visszatér Dél-Olaszországba, de ennek során már tett több óvintézkedést. A következő útra például nem saját maga vette meg a repülőjegyet, hanem egy ismerősét kérte meg erre. Azért döntött így, mert tartott attól, hogy megfigyelhetik. Mint kiderült, nem volt alaptalan az aggodalma: a Citizen Lab és az Amnesty elemzései szerint július elsején, pár nappal Nápolyból való hazaérkezése után törték fel először a telefonját a Pegasus kémszoftverrel.

A megfigyelői nagyon eltökéltek lehettek. Németh másik óvintézkedése ugyanis az volt, hogy eldöntötte, nem az akkor éppen használt iPhone-ját fogja magával vinni a következő útra, hanem egy korábbi készülékét, amelyhez egy feltöltős sim-kártya tartozott. A fotós ezt hónapokig nem használta, ezért az arra feltöltött pénz is elveszett, a kártya inaktiválódott. Németh július 4-én újraaktiválta ezt a kártyát és pénzt töltött fel rá. Az elővigyázatosság azonban nem sokat ért: másnap, július 5-én ugyanis a technikai elemzések szerint ezt a telefonját is megfertőzték Pegasusszal.

Egy volt magyar elhárítótiszt a Direkt36-nak elmondta, hogy a titkosszolgálati eszköztárnak alapvető része, hogy akár valós időben látják, amikor egy célponthoz kötődő telefonszám aktívvá válik és rácsatlakozik a mobilhálózatra. Hozzátette, hogy a technikai lehallgatásokat, megfigyeléseket végző szolgálatoknak eleve közeli kapcsolata van az összes magyar telefonszolgáltatóhoz, és hozzáférnek a náluk lévő információkhoz.

A kémszoftver Németh mindkét telefonján július 9-ig futott, addig a napig, amíg el nem hagyta ismét Magyarországot, hogy repülőre szállva kövesse tovább a dél-olaszországi partvidéket járó jachtot és utasait.

A technikai elemzés a Pegasus utolsó nyomát a július 9-re virradó hajnalon mutatta ki, Németh mindössze pár órával később szállt fel egy korai repülőre. Olaszországi tartózkodása alatt a kémszoftver már nem volt aktív a telefonján – írja a Direkt36.

A Pegasus-sztori

A Direkt36 egy nemzetközi oknyomozó csoport tagjaként végzett munkája eredményeként először július 18-án számolt be arról, hogy a Pegasus névre hallgató izraeli kémszoftvert újságírók, médiatulajdonosok és más személyek telefonján megtalálták. A megfigyelési célpontok között volt a Direkt36 két munkatársa, a hvg.hu korábbi újságírója és a 24.hu-t működtető Central Médiacsoport tulajdonosa is. Később másokról, köztük Csikász Brigitta oknyomozó újságíróról, valamint Páva Zoltánról, az EzaLenyeg.hu tulajdonosáról is kiderült, hogy telefonjaikat feltörték vele.

A Pegasus kapcsán itt érhetők el írásaink és interjúink.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: A Pegasust gyártó NSO honlapja
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások