fbpx
Régi rádió és egy gyerek a Fortepan / FŐFOTÓ képén

Jelentősen bővült a Fortepan adatbázisa

A közösségi fotóarchívum a Fővárosi Fotó riporter osztályának képeihez jutott hozzá, melyek közül két körben nagyjából 5000 fotóval bővül a Fortepan adatbázisa.

„A hatvanas évek elején létrejött a Fővárosi Fotó riporter osztálya. Az osztály hivatásos fotósai a korszak állami vállalatainak készítettek promóciós képeket. Többszáz vállalat, üzem, állami szerv rendelt meg riportokat, termék-katalógus vagy reklám fotókat a Főfotótól. A képek jórésze – szerintem – teljesen érdektelen. A Csőszerelő Vállalat összes csöve, a Kábelgyár összes kábele, a Compack csomagoló összes doboza látható fotók százain. Sőt, tízezrein, mivel a Főfotó egész a rendszerváltásig fotózta az uborkás üvegeket, a csapágygolyókat meg a cipőtalpakat. Így jött létre egy több mint 200.000 negatívból álló archívum, ami kalandos úton – a privatizáció sűrűjében – egy magánszemélyhez került”

– írja a Felvidek.ma Tamási Miklós, a Fortepan egyik alapítójának szavai alapján.

A gyűjteményt öt évvel ezelőtt sikerült megvenniük, azt remélve, hogy lesznek közöttük érdekes képek. Végül ötezer ilyen fotót találtak, ezek két részben kerülnek fel a Fortepanra – az első közel 2600 már most elérhető, míg a többi az év második felében várható.

A negatívokat Budapest Főváros Levéltárában helyezték el, ahol az Arcanum segítségével valamennyit digitalizáltak, így a Fortepan szerkesztőinek saját gyűjtése mellett már ezek közül is elérhető az első hetvenezer a Főfotó kockái közül.

„Jókora késéssel, de mostanra elkészült a mi válogatásunk is. A sorozat első részében jórészt utcaképek, épület- és városfotók, szállodák, presszók, munkahelyek belső enteriőrjei szerepelnek. Többszáz fotót választottunk a palánkokra, villamosokra, hirdetőtáblákra tervezett egyedi mozifilm plakátokból is. A gyűjtemény külön értéke a számtalan – sokszor színes negatívra készült – reklám és divatfotó”

– tette hozzá a Fortepan-alapító.

Még több hír található a Media1-en!

Kiemelt kép: Fortepan / FŐFOTÓ

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások