fbpx
Sebestyén Balázs és Vadon Jani az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című dzsungelreality-jében

Nem jogerős: pert nyert a Médiatanács az RTL ellen a Fővárosi Törvényszéken

Vadon Janiék hülyéskedése a Celeb vagyok, ments ki innen című dzsungelreality adásában a bíróság szerint is jogellenes volt, az RTL-nek ezért ki kell fizetnie a Médiatanács által korábban kiszabott bírságot. Jogsértést talált a Médiatanács egy rádiónál és a hollandiai jog szerint működő Viasat6 egyik műsora esetében is.

A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorszám 2022. október 18-i adása – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága ma, csütörtökön a Media1.hu-nak megküldött közleményében

Az NMHH Médiatanácsa korábban bejelentés alapján indított vizsgálatot az RTL ellen, amiért az RTL Klubon a műsorvezetők, Vadon János és Sebestyén Balázs úgymond megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a felbérelt gyerekszínésznek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Si señor!” („Igen, uram!”). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott, állapította meg az NMHH.

Elnézést kér az RTL Magyarország

A Médiatanács ezután idén januárban megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és 2 millió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. A Magyar RTL Televízió Zrt. a Médiatanács e döntése miatt bírósághoz fordult.

2 milliós bírságot kapott Vadon Jani és Sebestyén Balázs miatt az RTL a Médiatanácstól – büntetést kapott az ATV Spirit tévécsatorna és a Korona FM 100 is

A bíróság azonban a Médiatanács határozatában foglaltakkal értett egyet, és azt állapította meg, hogy a műsorszám a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet.

Az RTL ezzel a jelenettel olyan üzenetet közvetített a nézők felé, melynek hatására a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat, a túlsúlyos embereket kritizáló egyének számára pedig megerősítést adhatott arra, hogy megengedett az ilyen jellegű bántalmazás, nem történt ugyanis korrekció a sértő események elhangzását követően. Mindezeket figyelembe véve a törvényszék a Magyar RTL Televízió Zrt. keresetét elutasította, így tehát a televíziós vállalatnak ki kell fizetnie a rá kiszabott bírságot.

Frissítés 2023.05.26.

Fellebbezés lesz

A Media1 érdeklődésére az RTL azt közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be a Fővárosi Ítélőtáblára az ügyben, mivel nem értenek egyet az ítélet tartalmával.

Fellebbez az RTL a Fővárosi Törvényszék ítélete ellen a kolumbiai kisfiú ügyében

Bírság a Lakihegy Rádiónak

A szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió 2022. december 1-jén sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során több jogsértést is feltárt a Médiatanács. Egy, a rádió saját üzleti tevékenységét népszerűsítő információ reklámfőcímek nélkül került adásba, ezenkívül a médiaszolgáltató nem tett eleget a hatósági szerződésben foglalt vállalásainak a közszolgálati célokat szolgáló és a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok vonatkozásában, emellett az egyik támogatói üzenetben burkolt reklámot tett közzé. A szerződéses vállalások megsértése miatt a hatóság bírságot rótt ki, a többi jogsértés miatt pedig figyelmeztetésben részesítette a rádió szolgáltatóját. Az NMHH azt nem árulta el, mekkora a kiszabott bírság

Problémásnak tartja a Médiatanács a Viasat6 egyik műsorát, de a csatorna Hollandiából működik

A holland joghatóság alá tartozó Viasat6 tévécsatorna április 9-én 21 órai kezdettel sugárzott, „Elhajlási engedély” című műsorszámát bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács. A csatornán 6 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári jelöléssel volt látható a film, holott tartalma alapján azt a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni.

A Médiatanács nem illetékes az ügyben, hiszen az Antenna Entertainmenthez tartozó médiaszolgáltatás nem a magyar médiajog alapján működik, de a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Vodafone TV mediaboxról is elérhetővé vált az RTL+

Visszaélnek a Cápák között befektetőinek nevével

Jogi lépéseket helyezett kilátásba az RTL a Novák Katalin tanácsadója vezette mozgalommal szemben

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalálhat minket Facebookon is.

Borító: Sebestyén Balázs és Vadon Jani az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című dzsungelreality-jében. Fotó: RTL Klub / sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások