fbpx
Hann Endre, a Medián vezetője az ATV egyik műsorában

Összefogás indult Hann Endréért, a Medián vezetőjéért, aki úgy készül, Strasbourgig is el kell mennie

Az egyik legpontosabb választási előrejelzéseket készítő piac- és közvéleménykutató cég, a Medián vezetője akár a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is elmegy jogi elégtételért a Kálomista Gábor ElkXrtuk című filmjében megjelent valótlanságok miatt, de hogy ezt Hann Endre megtehesse és legyen pénz a magas jogi költségekre, a Vox Populi Választási Kalauz összefogást indított, adományokat várnak a perköltségre.

A Media1 olvasói valószínűleg már jól ismerhetik az ügy előzményét, de azért röviden nem árt felidézni: Kálomista Gábor Fidesz-közeli filmproducer, aki évek óta hatalmas összegeket kaszál például az MTVA-n és más állami kifizetőhelyeken keresztül, jelentős közvetett állami támogatást is igénybe véve legyártott egy, a 2022-es országgyűlési választások előtti időszakban bemutatott filmet, melynek mozivetítésére azután iskolásokat buszoztattak, hogy javítsanak a nézőszámon, majd a választások előtti órákban kormányközeli tévécsatornákon sugározták. A film a 2006-os eseményeket sokszor a fikcióval vegyítette.

A film egyik főszereplője egy bizonyos „Endre”, aki egy szocialista politikusok körül forgolódó közvélemény-kutató, a karaktert Bokor Barna alakítja. A szereplő a film története szerint a háttérből irányította a baloldali kormány döntéseit, hamis kutatási eredményekkel manipulálta a közvéleményt, és titokban miniszterekkel egyeztetett arról is, hogy melyik újságírót érdemes megfigyelni.

A film premierjére Hann Endrét mint „ szereplőt” is meghívták, és a film gyártócége, a Megafilm honlapján közzé is tette Hann Endre fotóját, mondván ő szerepel a filmben Endreként.

Hann Endre és az őt alakító színész a Megafilm honlapján az ElkXrtuk ajánlólapján
Hann Endre és az „őt” alakító színész a Megafilm honlapján az ElkXrtuk ajánlólapján

Hann a filmpremier után helyreigazítást, bocsánatkérést követelt a választási propagandafilm gyártójától, mivel ő ilyesmit a valóságban sohasem tett, mint amit a filmbeli megformálója. Eleinte kész lett volna peren kívül lerendezni az ügyet, Kálomista azonban ezt elutasította, nem volt hajlandó bocsánatot kérni a lejáratásért, így az ügyből tavaly tavasszal személyiségi jogi per lett. Kálomista a per során megpróbálta letagadni, hogy a filmbeli Endre a valóságban Hann Endre, pedig a Megafilm honlapján mai napig ott van Hann Endréről a fenti fotó a filmbeli Endre mellé téve.

A másodfokú bíróság kiiktatta Hann Endre személyiségi jogait Kálomista alkotói szabadságáért

Első fokon a bíróság még Hann Endre javára ítélt 2022 decemberében, de Kálomista ezután fellebbezett és a másodfokon eljáró bíróság azt állapította meg, hogy a művészi, alkotói szabadság úgymond magasabb szintű védelmet érdemel, mint az, hogy Hann Endre személyiségi jogai ne sérüljenek és róla, illetve az 1989 óta működő cégéről igazat állítsanak. Emiatt nem hogy elégtételt nem kapott a propagandafilm által valótlanságokkal lejáratott szakember és cége, de még Hann Endrének kell kifizetnie a magas per- és ügyvédi költségeket.

Hann Endre nem hagyja annyiban, de magas perköltségre számíthat – adománygyűjtés indult

Most a Vox Populi választási kalauz – melynek szerkesztője Tóka Gábor András, a választáskutatás egyik legelismertebb független szakértője, a CEU tanára, aki hazai és külföldi közvélemény-kutatásokat mutat be és elemez – egy adománygyűjtő felhívást tett közzé a Facebookon. Ebben Tóka mindenkit arra kér, hogy aki csak megteheti, szálljon be Hann Endre és a Medián perköltségébe, ugyanis Hann Endre úgy döntött, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, és ha szükséges, még tovább viszi az ügyet. Ennek költsége az eljárás végére – amennyiben elveszíti a pert – meghaladhatja a 2 millió forintot. Márpedig az elmúlt 10-15 év nem mindig piaci természetű változásai nyomán a Medián lehetőségei beszűkültek, és aligha teszik lehetővé ilyen perköltségek kifizetését – tette hozzá Tóka Gábor.

Veszélyben a piackutatás

Tóka Gábor András és a Vox Populi választási kalauz szerint ha akadálytalanul rágalmazhatják Hann Endrét a művészi szabadság nevében, akkor nem lesz képes kiegyensúlyozott összetételű mintákat meginterjúvolni, és ezzel út nyílhat Magyarországon a nyilvánosságot informáló pártfüggetlen közvélemény-kutatások teljes eltűnéséhez.

A felhívásban a Vox Populi azt kéri, hogy bárki, aki fontosnak tartja a Medián munkáját, politikai kutatásait, választási előrejelzéseit, valamint a személyiségi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartását, járuljon hozzá a perköltség és az ügyvédi költség előteremtéséhez. A hozzájárulást az erre most létrehozott 16200254-10163610-00000000 számú számlára várják. A számlatulajdonos neve Tóka Gábor András, a közlemény rovatba pedig azt kérik, tüntessék fel, hogy adomány. Külföldről történő utalás esetén a számlaszám HU61-16200254-10163610-00000000, a Magnet Bank SWIF/BIC kódja: HBWEHUHB.

A választási szakértő azt ígéri, hogy ha az adományokból – a perköltségek végső összegének kiegyenlítése után – fennmarad valamennyi pénz, akkor azt kérdőíves kutatásra fogják költeni. Hogy konkrétan milyen kutatásra, arra négy témajavaslatot fog letenni a Vox Populi akkor, amikor a döntés aktuálissá válik, és az adományuk közlemény rovatában e-mail címüket is megadó adományozók egy arra az email címre kapott link segítségével, rangsorolásos szavazási rendszerben, az „egy adomány egy szavazat” elv alkalmazásával választják majd ki a győztes témát. A kutatás elkészülte után a kutatási beszámoló és az összes adat szabadon hozzáférhetővé válik mindenki számára. A bankszámlát a Vox Populi blog mindenkori szerkesztője kezeli, a pénzt lehetőleg kamatozó, tőkevédett bankszámlán tartja, és minden év végén beszámolót tesz közzé a számla állásáról a Vox Populi blogon.

A Vox Populi hangsúlyozta: eltarthat egy pár évig, amig az összes jogi lehetőség kimerül, és a végső perköltség kiderül.

Hann Endre: valóban felülvizsgálati kérelemmel fordulok a Kúriához, ha kell, Strasbourgig is elviszem az ügyet

A Media1 érdeklődésére Hann Endre, a Medián vezetője megerősítette: tud a kutatásról és valóban a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel, majd ha ott sikertelenül jár, az Alkotmánybírósághoz, ugyanis ez az előfeltétele annak, hogy Magyarország ellen keresetet nyújthasson be a Strasbourugi Emberi Jogok Európai Bíróságán, amiért szerinte hazánkban nem biztosítják a jó hírnévhez fűződő jogok védelmét.

 

Üdvözli a fideszes médiaszervezet, hogy nem számítanak a személyiségi jogok

Nem került be az ElkXrtuk a Magyar Mozgókép Fesztiválon az öt legjobb film közé

Megverte az ukrán elnökkel A nép szolgája az ElkXrtuk premierjét

Megszavazta az Országgyűlés a lex PestiSrácokat

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Megtalál minket a Facebookon is.

Borító: Hann Endre, a Medián vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások