fbpx
Jelenetkép az M1 Híradójának 2023. május 2-i adásából.

Kiszivárgott videón látható, hogyan manipulál a köztévé

A 444 hozzájutott az MTVA egyik stúdiójából egy „ilyen volt – ilyen lett” videóhoz, amely bemutatja, hogy miképpen lehet a vágási folyamattal meghajlítani a nyilatkozók által elmondottakat.

„Aki 2010 óta Magyarországon él, és van fogékonysága a közügyek iránt, nem lepődhet meg azon, hogy a magyar közszolgálati média elfogult és szándékoltan a kormányzat politikai érdekei szerint működik. Az évek során rengeteg riport, megszólalás és felmérés is alátámasztotta az állami média elfogultságát, mégis érdemes minden alkalommal rögzíteni, ha erre utaló bizonyíték kerül elő”

– kezdi beszámolóját a 444.

Ilyen volt, ilyen lett

A lap hozzájutott egy rövid vágathoz az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) egyik stúdiójából, amin a május 2-án este 19:30-kor adásba került Híradó részlete látható: benne a még vágatlan és nyers képanyaggal, utána az adásba került képsorokkal. A téma nem nagyon lehetne politikaibb: Budapest ellenzéki vezetésű önkormányzata végleg elterelné az autóforgalmat a Lánchídról, mit szólnak vajon ehhez az autósok?

A felkonf szerint tiltakoznak a döntés ellen, és a vágatból az a benyomása is születhet a nézőnek, mintha tényleg a megszólalók önként jelentkeztek volna panaszra:

„Szóhoz se jutok. Nem örülök neki. Borzasztó.”

A nyersanyagból kiderül, hogyan is állnak elő a válaszok.

A nő, aki nem örül a lezárásnak, még a vágás előtt elmondja, hogy megérti a döntést. A megértést nem díjazza a riporter, és gyorsan szavába vágva arról érdeklődik, hogy ugye emiatt vannak dugók a városban. A nő elmondja: nem ért egyet a lezárással, de nem csak emiatt van túl nagy forgalom, és bár nem örül neki, de nem is használja napi szinten.

A harmadik megkérdezett sofőr sem különösebben boldog, nem szereti, de tiltakozni ő sem látszik, úgyhogy igyekszik is instruálni a riporter. Arról faggatja, emiatt vannak-e dugók a városban.

„Szerinted is ez így borzasztó?”

– hangzik el az irányított kérdés, és betalál, onnan már csak megfelelő tempóban kell bevágni a megszólalást, hogy kellő hatást keltsen.

A negyedik megszólaló, egy elektromos autót vezető férfi higgadtan belemondja a kamerába, hogy ő márpedig egyetért azzal, hogy nulla autót engednek fel a hídra. Őt már nem vágták be a műsorba. (A riport első megszólalójáról nem került elő nyers felvétel.)

Úgy manipuláltak, hogy a kormánypártnak kedvezzenek

A 444 úgy összegez, hogy azok a vélemények, olyan formában és ütemben kerültek adásba, melyek alátámasztják az elvárt politikai narratívát.

Abban egyébként semmi rendkívüli nincs, hogy az autósok többsége nem ért egyet a lezárással, a kiegyensúlyozott tájékoztatás mércéje szerint mégis nehéz lenne a fentieket tiltakozásként leírni.

A Lánchíd lezárása a kormányzati kommunikációban is megjelent. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a következő Kormányinfón szólt be Karácsony Gergely főpolgármesternek, aki válaszul buszjegyet küldött neki.

Egy még januárban készített felmérés szerint egyébként a budapestiek többsége támogatja az intézkedést, igaz, akkor az még csak az ideiglenes lezárásra vonatkozott.

Az MTVA vezérigazgatója hosszú ideje Papp Dániel, aki a bíróság jogerős ítélete szerint jogszerűen nevezhető hírhamisítónak.

Trükkel veri át az Index és a Transzparens Újságírásért Alapítvány az embereket a magyar médiahelyzetről

Név szerint hiteltelenítette a Fehér Ház a magyar kormánymédia egyik kedvenc tévését

Alkoholszondára vitték az MTVA egyik munkatársát, nem találtak alkoholt a vérében, mégis kirúgták

Idén is a közmédia sugározza Rogán Cecília és Sarka Kata szépségversenyének döntőjét – íme a részletek

Süsü miatt fegyveresek hatoltak be az egyik legismertebb magyar youtuber lakásába

Huth Gergely behűtött egy pezsgőt, amiért büntetőjogi következmények nélkül rágalmazhat a PestiSrácok ezután

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Jelenetkép az M1 Híradójának 2023. május 2-i adásából. Fotó: képernyőmentés.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások