fbpx
Vodafone üzlet Budapesten.

Egymilliárd forintos bírságot kapott a Vodafone Magyarország

A Vodafone elfogadta a határozat tartalmát.

Lezárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016-ban indított eljárása a Vodafone Magyarország Zrt.-vel szemben: 6 és fél év után közel egymilliárd forintos bírságot szabtak ki a cégre, amiért korábban valótlan állításokkal népszerűsítette szolgáltatásait – áll a GVH közleményében, melyet az RTL vett észre.

Nem tudta igazolni a cég, amiket állított magáról

A versenyhatóság először 2016 szeptemberében indított eljárást azért, amiért a gyanú szerint a Vodafone 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között azt állította, hogy Európa legnagyobb 4G partnerhálózatát kínálják, azonban ezt nem tudták igazolni.

Három évvel később szabott ki a GVH közel 1,2 milliárd forintos bírságot a cégre a valótlan állítások miatt, de a Vodafone bíróságra vitte az ügyet, így egy hosszadalmas meccs kezdődött a felek között. Bár a bíróság 2021 májusában elismerte a vállalat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait, a bírság összegét ugyanakkor a versenyhatóságnak újra kellett számolnia.

A megismételt eljárásban ez az összeg végül 932 millió 420 ezer forint lett.

A hatóság új eljárásában enyhítő körülményként értékelte az idő múlását, valamint azt is, hogy a Vodafone lemondott a jogorvoslatról, és elfogadta a GVH Versenytanácsának értékelését.

Kormányközelbe került a cég

Március végén zárult le a Vodafone Magyarország felvásárlása, melynek keretében a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, a fennmaradó 51 százalékos tulajdonrész pedig a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungáriához került. Azóta, ezen arányok máris változtak, a 4iG/Antenna Hungária javára. Ezzel a Media1 is részletesen foglalkozott.

Az RTL hírének megjelenése után a Vodafone is reagált a GVH döntésére. Közleményükben azt írták, hogy

„jogszerűtlen eljárás miatt a Gazdasági Versenyhivatal csökkentette a Vodafone Magyarország részére 2019-ben kiszabott és kifizetett bírságot, ami egy 8 évvel ezelőtti reklám félreérthetőségére vonatkozott. […] A március elsején lezajlott GVH Versenytanács tárgyalásán a felügyeleti szerv a Vodafone-ra kiszabott bírság jelentős mértékű csökkentését javasolta, amit a Vodafone Magyarország elfogadott.”

Yettel részvényeket szerzett az állam

MSZP: semmis a Vodafone Magyarország felvásárlására vonatkozó szerződés

Új streaming alapú tévécsomagot vezet be a Vodafone Magyarország

Fideszes levezető elnöke volt a Vodafone új igazgatóit kinevező közgyűlésnek – íme a bizonyítékok

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Vodafone üzlet Budapesten. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások