fbpx
A Gruner + Jahr kiadóvállalat munkatársai tüntetnek Hamburgban.

Nagy leépítés indul az RTL Csoportnál Németországban

2025 végéig a munkahelyek egyharmadát megszüntetné az RTL Németország. A leépítés főleg a hamburgi dolgozókat érinti, és márkák eladásával, megszűnésével is jár.

A német médiaóriás, a Magyarországon is jelenlévő RTL azt tervezi, hogy a korábban a Gruner + Jahr kiadó által működtetett magazinszegmensében az 1.900 munkahelyből mintegy 700-at leépít – értesült a Media1 a német dpa hírügynökségtől.

A kölni székhelyű RTL Deutschland 2022-ig bezárólag integrálta portfóliójába – szinergiákat remélve – a hamburgi Gruner + Jahr magazinos részlegét. A dolgozók és a szakszervezetek tiltakoztak a hamburgi kiadó márkáinak eladása ellen, amely évtizedeken át Európa egyik legerősebb médiavállalatának számított. Mindkét divízió a Bertelsmann csoporthoz tartozott és került át az RTL Németországhoz.

Az RTL az elmúlt hónapokban felülvizsgálta a magazinportfólióját. Úgy döntöttek, számos magazint megszüntetnek, míg a megmaradó alapmárkák, például a Stern vonatkozásában elsősorban digitális beruházásokat hajtanak végre – jelentette be kedden a médiacsoport. A létszámleépítés hátterében a hanyatló kiadói üzletágban várható pénzügyi veszteségek állnak.

Megszűnő és megmaradó márkák

Tizenhárom márka, köztük a Stern mellett olyan nagy nevek mint a Stern Crime és a Brigitte, valamint a családi lapjuk, az Eltern és a főzésre összpontosító Chefkoch digitális kiadásai maradnak meg az eddig 23 lapból álló portfólióban. A vállalat szerint ezek az eladások mintegy 70 százalékát teszik ki. Ezen márkákba a tervek szerint 2025-ig mintegy 80 millió eurós (86 millió dollár) beruházást hajtanak végre.

Az összes többi magazinmárkát megszüntetik vagy eladják. Az RTL például nem lát jövőt az alapmárkák olyan mellékmárkáinak mint a Geo Epoche című történelmi cím, a Geo Wissen című tudományos, a Brigitte Woman és a View című tudományos magazinok.

Az RTL Deutschland igazgatótanácsának elnöke, Thomas Rabe a dpa-nak úgy nyilatkozott:

„A márkák közül több is úgynevezett spin-off. Nem tudjuk elképzelni, hogy ezeket el tudnánk adni, miközben megtartjuk a Geo és a Brigitte alapmárkákat. Másképpen nem lenne lehetséges az egységes márkakezelés.”

A Guido Maria Kretschmer tervezőre épülő Guido, és a Barbara Schöneberger televíziós műsorvezetőre épülő Barbara sztármagazinok szintén megszűnnek. Az RTL öt lapmárka eladását, és további magazinokban meglévő részesedésének eladását vizsgálja meg.

Rabe, aki egyben a német konglomerátum és anyavállalat, a Bertelsmann vezérigazgatója is, az aktuális helyzetről így nyilatkozott:

„Voltak érdeklődők – szóban és írásban, de nem folytak értékesítési tárgyalások, és konkrét ajánlatot sem kaptunk még. A következő hetekben megkezdjük a tárgyalásokat.”

Thomas Rabe
Thomas Rabe. Forrás: bertelsmann.com

Mi lesz a munkavállalókkal?

A vezérigazgató elmondta, hogy az első lépés az üzemi tanáccsal és a munkavállalókkal való megbeszélés lesz.

„Aztán a következő hetekben szondázzuk a piacot, és megnézzük, hogy ki melyik magazin iránt érdeklődik igazán, és milyen időrendi sorrendben adjuk ki a kezünkből a címeket.”

Az RTL tervei mintegy 500 munkahely megszünését eredményezik. Erre „fokozatosan, 2025 végéig” kerül sor. A leépítések túlnyomó többségét nem  szerkesztőségi, hanem adminisztratív területeken tervezik. Emellett a tervezett eladás következtében mintegy 200 munkahely kerülne új tulajdonosokhoz.

A mintegy 700 munkahely megszűnése a magazinszegmens 1.900 teljes munkaidős álláshelyének több mint harmadát jelentené, amelyek főként Hamburgban találhatók.

Bejelentette az RTL: újra lesz Éden Hotel

A The Voice váltja az X-Faktort az RTL-en

Távozik Szabó Zoltán, az RTL marketing és kommunikációs igazgatója

Magyarországon járt az RTL Csoport vezérigazgatója

Felvásárolja az RTL a Stern magazint is tulajdonló Gruner + Jahr kiadót

Megint megígérte az RTL Csoport, hogy Magyarországon marad

Az RTL gyártócége készíti a TV2 jövőre érkező egyik műsorát, melynek Stohl András a műsorvezetője

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: A Gruner + Jahr kiadóvállalat munkatársai tüntetnek Hamburgban. Forrás: Mathias Lay / Facebook.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások