fbpx
Biztonsági őrök Varju László (DK) országgyűlési képviselővel az MTVA épületében

Úgy nevezte bűnözőnek az állami média Varju Lászlót, a DK országgyűlési képviselőjét, hogy a Fővárosi Törvényszék hivatkozott ítélete nem jogerős

Az M1 Híradóban is beolvasták és a hirado.hu oldalon is közzétették az MTVA közleményét arról, hogy szerintük mostantól Varju Lászlónak papírja van arról, hogy bűnöző. Csakhogy a Fővárosi Törvényszék az állami híradóban említett hétfői ítélete, mely garázdaság vétségért és a választás rendje elleni bűncselekményért elmarasztalta a politikust, nem jogerős és ellene a politikus fellebezést nyújtott be. Az M1 tévécsatorna a legalapvetőbb jogi és újságírói szabályt hághatta át a hírműsorával, amikor bűnözőnek titulált valakit ezzel kapcsolatos jogerős bírósági ítélet hiányában.

„Senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg”.

Ezt az alapvető, újságírói iskolákban is tanított alkotmányos alapelvet, az ártatlanság vélelmét sérthette meg minap az MTVA hírműsora, melyben úgy nevezték bűnözőnek Varju László ellenzéki politikust, hogy valójában nincs olyan jogerős ítélet, ami alátámasztaná az állítást.

Az M1 Híradóban a hirado.hu oldalra feltöltött videó tanúsága a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közleményét idézték, melyet az állami médiavállalat azután adott ki, hogy a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében hétfőn garázdaság vétsége miatt és választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében bűnösnek mondta ki Varju Lászlót, a DK országgyűlési képviselőjét, míg a testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette a politikust.

Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról tartott általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 11-én.
Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról tartott általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd (Media1-archívum)

A közmédia épületében történtekkor valósult meg a garázdaság vétsége a Törvényszék nem jogerős ítélete szerint

Az ítélet első pontja szerint a vádlott a 2018. évi országgyűlési választás előtt az egyik politikai párt egyéni választókerületi országgyűlési képviselőjelöltjeként találkozott egy független jelöltként induló férfival, akit a jelöltségtől a visszalépés irányába próbált terelni. A független jelölt a beszélgetés alatt kitartott amellett, hogy a választásokon indulni kíván, ezért a vádlott felajánlotta neki a kampányra addig fordított költségeinek kifizetését.

Az ítélet második pontja szerint a 2018. december 16-án az MTVA épülete előtt tüntetés volt. A már országgyűlési képviselő férfit – e pozíciójából eredően – több képviselőtársával együtt beengedték az épületbe, ahol ők a biztonsági osztály vezetőjével közölték, hogy öt pontból álló követelésüket szeretnék beolvastatni a köztelevízió adásában. Az osztályvezető az intézmény rendeltetésszerű működésének megzavarása elkerülése érdekében tájékoztatta arról az országgyűlési képviselőket, hogy mely területek minősülnek zártnak, védettnek. 2018. december 17-én délelőtt a vádlott több képviselőtársával ismételten megkísérelt bejutni az MTVA épületébe, ezt azonban a biztonsági őrség tagjai a stúdió ajtaja elé állva megakadályozták. Az eset során a képviselők – köztük a vádlott – testükkel a biztonsági őröknek úgymond többször nekifeszültek.

Jogerősen is pert bukott az MTVA a kihajított országgyűlési képviselőkkel szemben

A bíróság álláspontja szerint ez utóbbi eset kapcsán megállapítható volt, hogy bár a vádbeli időszakban az országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodtak az MTVA épületében (oda parlamenti képviselői igazolványuk bemutatásával léptek be), azonban a törvény arra nem ad lehetőséget, hogy a képviselők az adást megzavarják.

A bírósági döntés értelmében az elítélt politikus kihívóan közösségellenes magatartást valósított meg, ugyanakkor nem akart szándékos sérülést okozni a jogszerű magatartást tanúsító biztonsági őröknek, ezért a testi sértés bűntettét a szándék hiányában terhére nem lehetett megállapítani. A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében bűnösnek kimondott politikust 900.000 forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék, míg a testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette őt.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott terhére nem értékelhető időmúlást, valamint azt, hogy egy hozzátartozójáról ő gondoskodik. Súlyosító körülménynek tekintette a Fővárosi Törvényszék a garázdaság vétsége esetén a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságát, míg a választás rendje elleni cselekmény kapcsán azt, hogy az elkövetés módja korrupciós jellegű volt.

Az ítélettel szembeni fellebbezések folytán az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Az elmarasztalt politikus, Varju László egyébként, aki élőben közvetítette a bírósági tárgyalást, úgy reagált, hogy az ügynek ő nem az elkövetője, hanem áldozata, ezért fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Gyurcsány Ferenc, a DK  elnöke közölte, hogy szerinte nem a politikust kellett volna elítélni, hanem azokat, akik őt bántalmazták.

Felfüggesztettet kértek Varju Lászlóra a közmédia épületében történtek kapcsán – a DK szerint koncepciós perről van szó

Golyóállóvá teszik a Közmédiát – fotókon, hogyan alakítják át a Kunigunda útján lévő épületet közel 600 millió forintból

Az MTVA-ban történtek miatt a képviselők ellen indít nyomozást az ügyészség

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások