fbpx
A belső piacért felelős európai biztos, Thierry Breton a TikTok vezérigazgatójával, Sou Ce Csuval tárgyal.

Betiltják a TikTokot Európában?

A Consumer Choice Center kedden az EU döntéshozóinak címzett állásfoglalásában azt írja, hogy itt az ideje, hogy az EU is fokozza a TikTokkal kapcsolatos intézkedéseit, „mielőtt ez túl késő volna”. 

Mintha az elmúlt napokban kezdene elfogyni az EU-ban a levegő a TikTok körül.

Január 19-én az Európai Bizottság belső piacért felelős európai biztosa, Thierry Breton videóhíváson keresztül tárgyalt a kínai minivideó-megosztó platform vezérigazgatójával, Sou Ce Csuval. A biztos a megbeszélés kapcsán a TikTok elsősorban tizenéves közönségére utalva úgy fogalmazott:

„fiatalabb közönséggel nagyobb felelősség is jár”.

„A lehető leghamarabb”

Breton hozzátette, hogy az európai fiatalok millióit elérő platformként a TikToknak teljes mértékben meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak, különösen a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabálynak. Az európai uniós nyelvezettől eltérően szokatlanul élesen hozzátette, hogy megkérte a TikTok vezérigazgatóját, hogy a „lehető leghamarabb” mutassa be „nemcsak az erőfeszítéseket, hanem azok eredményeit is”.

A január 19-i tárgyalást megelőzte január 10-én egy személyes brüsszeli találkozó, amikor Sou Ce Csu több biztossal is eszmecserét folytatott a platform európai jövőjéről. Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke ekkor közölte: nem szabad, hogy kétséges legyen, hogy az európai felhasználók adatai biztonságban vannak és nincsenek kiszolgáltatva harmadik országbeli hatóságok illegális hozzáférésének. Emmanuel Macron francia elnök szerint a kínai platform „megtévesztően ártatlannak tűnik”, de függőséget okoz és orosz dezinformációt terjeszt.

Jelenleg két vizsgálat is zajlik a TikTok ellen, az egyik európai felhasználók adatainak Kínába továbbítása miatt, a másik pedig a gyermekek adatainak védelmével kapcsolatban.

Mint arról a napokban a Media1 beszámolt, a magyar médiahatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is aggasztónak találja, hogy sok magyar gyerek használja a TikTokot. Az NMHH szerint jobb lenne, ha a fiatalok inkább a kontrollált médiumokat, például a televíziót használnák.

„Kiszolgáltatott felhasználók”

A tekintélyes, a szabad piaccal foglalkozó nemzetközi lobbiszervezet, a Consumer Choice Center, amelynek a korábbi országgyűlési képviselő, Kész Zoltán személyében magyar vezetője is van, kedden az EU döntéshozóinak címzett állásfoglalásában azt írja, hogy itt az ideje, hogy az EU is fokozza a TikTokkal kapcsolatos intézkedéseit, „mielőtt ez túl késő volna”.

A szervezet szerint az EU-nak fontolóra kellene vennie – az amerikai gyakorlatnak megfelelően – a TikTok állami intézményekben való befolyásának ellensúlyozására vagy visszaszorítására vonatkozó intézkedéseket.

A Consumer Choice Center aggodalmának adott hangot az alkalmazás egyre növekvő számú kiszolgáltatott felhasználója miatt az Európai Unióban, tekintettel a Kínai Kommunista Pártnak a technológiai óriáscégben való részvételére.

Aggasztónak találja a magyar médiahatóság, hogy sok gyerek használja a TikTokot

Állami iskolák perelik a techóriásokat a közösségi média által okozott károk miatt

Betiltják a TikTokot az amerikai törvényhozásban nemzetbiztonsági kockázat miatt

Tagadja a TikTok, hogy nyomkövetésre használnák az alkalmazást

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: A belső piacért felelős európai biztos, Thierry Breton a TikTok vezérigazgatójával, Sou Ce Csuval tárgyal. Forrás: Twitter.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások