fbpx
A KESMA-kiadvány Fejér Megyei Hírlap 2023. január 2-i címlapja.

Vármegye-mizéria: a fideszes médiacsoport (vár)megyénként sem egységes az átállás kérdésében

A kormánypárti médiaóriás, a Mediaworks tavaly nyáron, az új vármegye rendszerrel kapcsolatos alaptörvényi változás elfogadását követően szinte azonnal levédette a vidéki napilapjainak vármegyés neveit. Most, hogy hatályba lépett az új jogszabály, ami alapján 2023 január elsejétől az eddigi megyéket a vármegyék váltották, a Media1 megnézte milyenek lett a fideszes médiahálózat (vár)megyei napilapjai, valóban átálltak-e. (Vár)megyénként sem egységesen viszonyulnak a kérdéshez.

A KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó kormánypárti kiadóvállalatnak az Alaptörvény idén nyáron elfogadott 11. módosítására kellett valamilyen módon reagálnia, amelynek értelmében 2023. január 1-jétől a Magyarország megyéit vármegyékké nevezték át. A hvg360 nyár végén úgy értesült, már meg is kezdték az új címek levédetését. A Mediaworks védjegyoltalmat kért például a Heves, a Fejér és a Békés Vármegyei Hírlap nevekre.

Azonban úgy tűnik, az új lapnevek „lefoglalása” csak a versenytársak elriasztását, illetve megelőzését szolgálta, ugyanis a fideszes médiaóriásba tartozó (vár)megyei napilapok 2023. évi első lapszámai nem igazán hajtották végre a „vármegyesítést”.

Zala megye az ellenállás fészke

A Media1 megvásárolta például a Fejér Megyei Hírlap idei első, január 2-i számát, és ezen a lap régi neve („Fejér Megyei Hírlap”) alatt, a fejlécen az szerepel: „A vármegye napilapja”. Vagyis a régi újságnév alatt, azonban egy kis kiegészítéssel jelent meg.

Erre a kiegészítésre is csak a Fejér megyében megjelenő kormánylap volt hajlandó, a többi (vár)megyei lap még dacol a kormánypártok vármegyemániájával. A régi nevén, a fejlécen történő „vármegyés” kiegészítés nélkül jelent meg január 2-án a Nógrád Megyei Hírlap, a Heves Megyei Hírlap, valamint a Békés Megyei Hírlap.

A KESMA néhány (vár)megyei napilapjának címlapja 2023. január 2-án.
A KESMA néhány (vár)megyei napilapjának címlapja 2023. január 2-án. Forrás: Digitalstand/Media1-montázs.

A Zalai Hírlap egészen odáig ment az ellenállásban, hogy egyenesen a lázadó „A megye napilapja” (kiemelés tőlünk – Media1) kitételt szerepelteti a fejlécén.

 

A KESMA (vár)megyei napilapja, a Zalai Hírlap címlapja 2023. január 2-án.
A KESMA (vár)megyei napilapja, a Zalai Hírlap címlapja 2023. január 2-án. Forrás: Digitalstand/Media1-montázs.

A megyei lapok portáljai ennél egységesebb és még forradalmibb képet mutatnak. Sem a Fejér, sem a Nógrád, sem a Heves, sem a Békés megyei honlapjaik nem kerültek „vármegyesítésre”: azok „megyei hírportál” kopffal szerepelnek jelenleg is.

Lapunk megkérdezte a KESMA-t a változás elmaradásáról, amint kapunk választ, közzétesszük azt.

Péntek délben egyszerre kértek bocsánatot a fideszes médiahálózat egyes lapjai 8 lejárató anyag miatt Juhász Pétertől

A Frisshírek ellenáll

Kaptunk ellenben választ a 2022 nyarán indult, (vár)megyei struktúrában működő, a KESMA-tól független, Föőr Gábor érdekeltségébe tartozó Frisshírektől. Az online lap koncepciója az, hogy a más portálok által is közölt országos hírek mellett mind a 19 megyében rendelkezik mutációval és az adott megyéből származó helyi hírekkel.

A lap mutációit továbbra is „megyeinek” hívják, és a híroldal fejlécén is az szerepelt január 2-án reggel, hogy „Az ország 19 megyéjében”, ezért megkérdeztük őket, hogy mennyire tudatos ez a döntés. Datki Szabolcs lapigazgató elmondása szerint abszolút célzatosan. Mint Datki Szabolcs fogalmazott, „a józan ész megőrzése céljából” döntöttek amellett, hogy nem vármegyésítik a Frisshíreket.

Visszautasítják Márki-Zay Péterék a Frisshirek.hu hírportál finanszírozásával kapcsolatban megjelent állításokat

Vármegyei napilapok válthatják a megyei napilapokat

Csongrád-Csanád „vármegyéből” köszönt el a Szeged TV műsorvezetője (videó!)

„Tekintetes asszonnyal mára búcsúzunk innen a székesfővárosból” – így köszönt el az RTL Híradó műsorvezetője a nézőktől szerdán

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: A KESMA-kiadvány Fejér Megyei Hírlap 2023. január 2-i címlapja. Fotó: Media1/Gulyás Balázs.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások