fbpx
HBO Max egy okostelefon képernyőjén.

Ezúttal a Disney+ és az HBO Max streamingszolgáltatókat panaszolta be külföldön a Médiatanács, és rádiós frekvenciapályázatok előkészítését is megkezdte a testület

A héten két olyan rajzfilmet is talált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, amelyeket a grémium szerint nem megfelelő korhatár-besorolással láttak el a külföldön bejegyzett szolgáltatók.

Nézői bejelentések alapján vizsgált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa két streaming médiaszolgáltatáson elérhető műsorszámot: az HBO Max platformon a „DC Szuperállatok Ligája” című animációs filmet, valamint a Disney+ kínálatában szereplő Lightyear című akció-rajzfilmet.

Az HBO Max a kifogásolt műsort hét éven, a Disney+ pedig hat éven felülieknek ajánlott korhatár-besorolással látta el. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy mindkét műsorszám olyan jeleneteket tartalmazott, amik att azokat a magyar szabályozás alapján „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak elérhetővé tenni.

Az HBO Max szolgáltatója Csehországban, a Disney+ pedig Hollandiában bejegyzett társaság, így a cseh, illetve a holland, nem pedig a magyar médiaigazgatási szabályok vonatkoznak rá, ezért a Médiatanács továbbítja az ellenőrzések eredményét a cseh és holland társhatóságoknak, valamint kéri az esetek kivizsgálását.

 

Ezekből a panaszokból egyébként jó eséllyel semmi nem lesz végül: az NMHH a Netflixet, a Disney+-t és az HBO Maxot is bepanaszolta már több alkalommal is külföldön, de eddig nem változtattak a magyar szabályok kedvéért besorolásaikon és arról sincs hír, hogy a külföldi társhatóságok komolyan vennék a Médiatanács beadványait, sőt épp az ellenkezője az igaz: egymás után dobálják vissza a magyar hatóságnak az ügyeket.

Sorra visszadobják a külföldi társhatóságok a magyar Médiatanács próbálkozásait, amikor a propagandatörvény alapján kér segítséget médiaszolgáltatók ellen

Új rádiós frekvenciapályázatok előkészítését kezdte meg az NMHH

A Médiatanács e heti ülésén egyébként megkezdte a 2023. évben lejáró

  • Sárvár 95,2 MHz,
  • Celldömölk 92,5 MHz,
  • Kazincbarcika 95,9 MHz
  • Ózd 99,5 MHz,
  • Tiszaújváros 89,6 MHz,
  • Fehérgyarmat 99,5 MHz
  • Karcag 93,8 MHz

médiaszolgáltatási jogosultságok pályázati eljárásainak előkészítését. Ennek keretében a testület elfogadta és 2022. november 18-án a hatóság honlapján közzétette az egyes rádiós frekvenciák pályázati felhívás tervezeteit.

 

Jelentősen megemelik a Médiatanács elnökének havi 4 milliós és a grémium tagjainak 2 milliós fizetését

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások