fbpx
Nemzeti Sport

Óriási összeget fizet az állam a zuhanó példányszámú Nemzeti Sport felvásárlásáért

A 444 információi szerint hozzávetőlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a kormánypárti KESMA-hoz tartozó Mediaworkstől a nem túlságosan sikeres Nemzeti Sport című lapot.

Mint arról a Media1 már korábban beszámolt, a magyar állam a szombati nappal megvásárolta a Nemzeti Sport című sportnapilap kiadói jogait a kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworks Hungary Zrt.-től, ahová a Nemzeti Sport 2018-ban azon a bizonyos reggelen került, amikor több száz médium tulajdonosa egyszerre úgy döntött, hogy felajánlja termékeit a Liszkay Gábor balatoni nyaralójában akkoriban létrejött kományközeli médiaalapítványnak, és ezt az ügyletet akkor Orbán Viktor miniszterelnök egy rendelettel nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette, hogy elkerülhető legyen annak verseny- és médiahatósági vizsgálata.

A Nemzeti Sport mostani, a nemzetstratégai jelentőségű kormányközeli alapítványtól állami kézbe kerülése technikailag most úgy zajlik, hogy a Mediaworks idén nyáron létrehozott egy vagyonkezelő-céget N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. néven, amit kifejezetten a sportlaphoz kapcsolódó kiadói jogok kezelésével bízott meg. Ennek a vállalatnak a tulajdonosi jogai kerültek most át az államhoz, egészen pontosan Nagy Márton gazdasági miniszter döntése értelmében, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-hez.

A 444 most két egymástól független forrásra hivatkozva azt írja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc napilapjának kiadói jogai hozzávetőleg 3 milliárd forintért kerülnek az állami céghez. (A hivatalos közlemény az állami cég által fizetendő összeg mértékére nem tért ki, holott közpénzről van szó.)

Orbán Viktor korábban a Nemzeti Sporttal
Orbán Viktor korábban a Nemzeti Sporttal
Fotó: Orbán Viktor Facebook

Mint arról már beszámoltunk, a Nemzeti Sport állami kézbe vételét értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatai ellátásának biztosításával magyarázták.

Zuhanórepülésben

A 444 megemlítette, hogy a Nemzeti Sport példányszáma a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) adatai alapján óriásit zuhant az elmúlt években: 2018 első negyedévében még közel 32 ezer darab volt, az idei első negyedévben azonban mindössze 19.600. A második negyedévben további 1.500-zal, azaz több mint 7 százalékkal csökkent a példányszám.

Az említett vételár mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Nemzeti Sport üzemeltetése is további pénzösszegeket emészthet fel a következő években, ha az újságot az állami tulajdonos nem tudja felvirágoztatni. Márpedig a forint elmúlt időszakbeli látványos bedőlése és az energiaköltségek megemelkedése miatt egyre növekvő papír- és nyomdai, valamint terjesztési költségekkel, továbbá a recesszió miatt egyre rosszabb anyagi helyzetben lévő állampolgárok és a digitalizáció miatt egyaránt tovább eső példányszámokkal, azaz várhatóan csökkenő bevételekkel számolhat a lap.

A Nemzeti Sport főszerkesztője egyébként Szöllősi György, a miniszterelnök egyik kedvenc újságírója.

További hírekért kattintson ide.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások