fbpx
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én.

Hiányosságot talált a Médiatanács a Tilos Rádió frekvenciapályázatában – hiánypótlás miatt tovább marad néma a Budapest FM 90,3 MHz frekvencia

A Media1 megtudta, hogy hiánypótlást kér a Tilos Rádiótól a rádió volt frekvenciája, a Budapest FM 90,3 MHz hasznosítására vonatkozó egyrésztvevős pályázaton a Médiatanács.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap hajnalban 0 órától elhallgatott a Tilos Rádió FM-frekvenciája, a Budapest FM 90,3 MHz, ezért a 31. születésnapját ünneplő rádió már csak neten keresztül érhető el.

Folytatni akarták az FM-rádiózást, de nem engedte a Médiatanács

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a médiaszolgáltató kérése ellenére nem hosszabbította meg a rádió lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát a rádió működése során elkövetett két, korábban már szankcionált szabálytalanságra, egy adásba csusszanó trágár kifejezésre és egy szexuális utalásra hivatkozva, és bár a Médiatanács pályázatot írt ki a frekvencia újbóli hasznosítására, amelyre egyedül a Tilos Rádiót működtető alapítvány nyújtott be pályázati ajánlatot, az NMHH Médiatanácsa a folyamatban lévő pályázati eljárás alatt elment közel egy hónapos szabadságra, így a frekvenciajogosultság szeptember 3-i lejárati időpontjáig már nem maradt idő arra, hogy a pályázat alaki és tartalmi kiértékelése lezáruljon, és megszülessen a döntés, hogy a Tilos Rádió kap-e frekvenciát vagy sem.

A Tilos Rádió stúdiója
A Tilos Rádió stúdiója. Fotó:Tilos R. / Facebook

Amikor lejárt a Médiatanács szabadsága, elkezdett foglalkozni a pályázattal, de hiányosságra bukkantak

Bár az NMHH Kommunikációs Igazgatósága a sajtónak küldött múlt heti összefoglalóból azt is kihagyta, hogy a Médiatanács múlt heti első, egy hónapos szabadsága után egyáltalán elkezdett foglalkozni a frekvenciapályázatra beérkező egyetlen ajánlat kiértékelésével, és a frekvenciapályázattal kapcsolatos vonatkozó kérdéseinkre a médiahatóság ezúttal sem reagált semmit (amióta Koltay András vezeti az NMHH-t, az gyakorlatilag nem válaszol semmilyen legalapvetőbb kérdésünkre sem tovább csökkentve az intézmény amúgy is alacsony transzparenciáját), a Media1 a minap kiszúrta, hogy az NMHH egyik aloldalán tegnap elérhetővé vált a múlt heti ülés jegyzőkönyve, amiből kiderül, hogy a testület valamilyen meg nem nevezett pályázati hiányosságra hivatkozva hiánypótlást kér a Tilos Rádiótól.

Ennyit ír erről a jegyzőkönyv:

„A Médiatanács 700/2022. (VIII. 30.) számú döntése: a Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára 2022. július 6-án közzétett pályázati felhívásra 2022. augusztus 15-én beérkezett pályázati ajánlat alaki vizsgálata.  A Médiatanács az Mttv. 57. § (3) bekezdése, valamint a Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség legkorábban 2022. szeptember 4. napjától történő közösségi jellegű használatára a Médiatanács honlapján és hirdetményi úton 2022. július 6-án közzétett Pályázati Felhívás 1.11.10.1. pontja alapján – az előterjesztés melléklete szerinti végzésben foglaltak szerint – hiánypótlásra hívja fel a Pályázati Felhívásra pályázati ajánlatot benyújtó Tilos Kulturális Alapítvány pályázót.”

Ha a Tilos Rádió a hiánypótlásnak nem tesz eleget a jogvesztő határidőig, vagy akár csak nem lesz megfelelő a hiánypótlása, a pályázatból azonnal kizárják, és csak egy majdani esetleges újbóli frekvenciapályázaton juthat esélyhez, hogy a volt frekvenciáját visszaszerezze.

A frekvencia hasznosítására irányuló eljárás tehát most tovább húzódik a hiánypótlás miatt, így még biztosan további hetekig kihasználatlan marad a Budapest FM 90,3 MHz közösségi rádiós frekvencia, és az oda tekerő hallgatók csak éteri csenddel, „sisterséggel” találkozhatnak.

Ha a Tilos Rádió hiánypótlását elfogadják, ezután kezdődik majd el a pályázatának tartalmi ellenőrzése, ami egy újabb médiatanácsi ülést igényel majd.

Visszavonul a Tilos Rádió ügyvezetője

Mint arról beszámoltunk, Csabai Gábor Papó, aki 16 éve igazgatta a Tilos Rádiót, a hétvégén bejelentette, visszavonul és átadja a rádió ügyvezető igazgatói posztját Orbán Gábornak, a rádió egyik szerkesztő-műsorvezetőjének.

Az alábbi videón az látszik, hogyan búcsúzott el a Tilos Rádió az FM-frekvenciájától a 31. születésnapján (reményei szerint csak átmenetileg), valamint hogyan jelentették be Csabai Gábor Papó visszavonulását.

A Tilos Rádió frekvenciájának elnémítása miatt korábban számos nemzetközi szervezet fejezte ki aggodalmát.

„Újabb aránytalan lépés a Médiatanács részéről” – aggódnak a Tilos Rádió frekvenciavesztése miatt a nemzetközi szervezetek

Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

Eldőlt, hogy ismét negyedmilliárdért vásárol a médiahatóság Balásy Gyula médiaügynökségén keresztül reklámfelületeket

Palik László kezdeményezésére elindult a HelpU Radio – a Manna FM adja hozzá a hátteret

További hírek találhatók a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások