fbpx
Klubrádió.

Bíróságon támadja meg a Klubrádió a Spirit FM győzelmét a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciapályázaton

A Klubrádió több dolgot is kifogásol a 92,9 MHz rádiós pályázat kapcsán. Szerintük például nem fair az a pontrendszer, ahol médiaszolgáltatási tapasztalatért ugyanannyi pont járt az egykoron Kontakt, majd Broadway Rádió néven, végül 2019-től Spirit FM néven rádiózó Közösségi Rádiózásért Egyesületnek, mint a 20 éves múltú Klubrádiónak, továbbá szerintük a Spirit FM korábbi üzemeltetői, az X and Kft. és a Németh Média Kft. az elmúlt időszakban kétszer 15 napon át kalózrádióként működtették a rádiót. Nem tartják továbbá jogszerűnek, hogy a Médiatanács plusz pontot adott a Spirit FM-nek, amiért az kevesebb ismétlést vállalt, mint a Klubrádió. Problémásnak találják továbbá, hogy az ATV képernyőjén sugárzott tévéműsorok rádiós változatai nem számítanak ismétlésnek.

A Klubrádió pénteki közleményében azt állítja, hogy törvénytelen döntést hozott idén júniusban a Médiatanács a megismételt Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében, amikor a Spirit FM-et működtető, ATV-közeli Közösségi Rádiózásért Egyesületet nyilvánította győztesnek, sőt a zebrás rádió szerint már maga a frekvencia pályázati kiírásának szövege sem volt jogszerű.

A Klubrádió szerint nem fair, hogy ugyanannyi pontot adtak a médiaszolgáltatási tapasztalatért a Klubrádió mellett a Közösségi Rádiózásért Egyesületnek is

A vesztessé nyilvánított Klubrádió a Media1-nek megküldött pénteki közleményében többek között azt állítja, hogy nem volt fair médiaszolgáltatási tapasztalatért ugyanannyi pontot adni a Spirit FM néven rádiózó, az ATV csoporttal együttműködő Közösségi Rádiózásért Egyesületnek, mint a Klubrádiónak. A Klubrádió szerint a pontrendszert úgy változtatta meg a Médiatanács a pályázati feltételek kiírásakor, hogy a Klubrádiónak azonos pontszám járjon 20 év rádiós múlttal, mint a kevesebb tapasztalattal bíró Spirit FM-mel pályázó egyesületnek, amivel a Klubrádió szerint a Médiatanács az általa preferált rádiónak akart kedvezni.

(A Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület egyébként 2016-ban, 6 évvel ezelőtt kezdett el rádiózni eredetileg Kontakt Rádió néven a Budapest-Terézváros FM 87,6 MHz-en, majd 2018-tól változtatták meg a nevüket Broadway Rádióra, és 2019-ben, az egyesület ATV-közelivé válása után változott végül a médiaszolgáltatása neve Spirit FM-re. A Kontakt Rádió története egyébként egészen 2008-ra, 14 évvel ezelőttre nyúlik vissza – megj. a szerk.)

A Klubrádió szerint 15-15 napon át kalózkodott az X and Kft. és a Németh Média Kft., ezért nem nyerhette volna meg a Közösségi Rádiózásért Egyesület a 92,9-es frekvenciát

Azt állítja továbbá a Klubrádió, hogy amikor Spirit FM tavaly ősszel üzemeltetőt váltott, 15 napig éteri csöndet kellett volna tartania a 92,9 MHz-en, le kellett volna tehát kapcsolni két hétre a rádió sugárzását, de ez a Klubrádió szerint elmaradt.

A Klubrádió úgy tudja továbbá, hogy a Spirit FM-et korábban, ideiglenes médiaszolgáltatással fél éven át működtető X and A Kft és az egy ideig szintén ideiglenes jogosultságot kérő Németh Média Kft., és a néhány hete a frekvenciát elnyerő Közösségi Rádiózásért Egyesület ugyanazon érdekkörbe tartozik.  (Ahogyan arról a Media1 elsőként beszámolt már tavaly, mindegyik médiaszolgáltató tényleg köthető bizonyos mértékig Németh S. Szilárdhoz, az ATV vezérigazgatójához, azonban ezek egymástól eltérő jogi entitások, az egyesületnek például több magánszemély tagja is van Németh S. Szilárdon kívül, és a kft.-k tulajdonosi köre sem egyezik meg teljes mértékben, eltér továbbá a cégjegyzékszámuk és az adószámuk. A médiatörvény szövege szerint a Médiatanács nem mérlegelhet egy ideiglenes frekvenciára vonatkozó kérelemnél, minden azt igénylő jogi entitásnak jár ideiglenes jogosultság, ha vállalja az ezzel járó feltételeket, és más előzőleg nem nyújtott be előzőleg kérelmet, akkor az nem utasítható el – megj. a szerk.)

A Klubrádió szerint nem kaphatott volna pontot a Spirit FM azért, mert kevesebb ismétlést vállalt

A Klubrádió közleményében ezenkívül kiemelte, hogy a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciapályázat szerinte nem tartalmazott értékelési szempontot azzal kapcsolatban, hogy egy pályázó mennyi ismétlést vállal, a Klubrádió szerint tehát az, hogy a Spirit FM több friss tartalmat és kevesebb ismétlést sugároz (a Spirit FM a műsoridő 22 százalékában sugároz majd ismétlést, a Klubrádió a műsoridő 30 százalékában sugárzott volna a pályázata szerint), nem lehetett volna szempont a műsorterv értékelésénél. A Klubrádió szerint kizárólag a pályázati felhívásban szereplő szempontokon alapuló értékelés lehet törvényes, utóbb már nem lehet a feltételeket kiegészíteni, vagyis a Spirit FM nem kaphatott volna több pontot a műsortervéért.

Emellett a Klubrádió megjegyezte, hogy a nyertesnek nyilvánított pályázó műsoraiban gyakran hallhatók az ATV televíziós műsoraiban korábban, már a rádiós sugárzás előtt sugárzott programok. (Ezek a jogszabály szerint nem minősülnek ismétlésnek, mivel a rádióban még nem voltak adásban, így friss rádiós tartalomnak számítanak – megj. a szerk.) A Klubrádió ez alapján úgy véli, hogy valójában ő adna több friss tartalmat, mint a győztessé nyilvánított Spirit FM, és a Klubrádió szerint figyelembe kellett volna venni az értékeléskor.

A Klubrádió szerint a Közösségi Rádiózásért Egyesület súlyosan megsértette a pályázati eljárás tisztaságára vonatkozó előírásokat. A Klubrádió szerint az egyesület kijátszotta a médiatörvényt azzal, hogy a Németh Média Kft. és az X & A Kft. is Spirit FM nevet választva működtetett ideiglenes jogosultsággal médiaszolgáltatást a Budapest FM 92,9 MHz-en 6-6 hónapon át. A Klubrádió szerint a médiatörvény értelmében egy médiaszolgáltató csak 6 hónap időtartamig üzemelhet évente ideiglenes jogosultsággal.

A Klubrádió úgy véli, hogy a Médiatanács számára az egyetlen betartandó előírás létezik jelenleg, hogy a Klubrádió semmiképp sem kaphasson analóg földfelszíni frekvenciát.

A közlemény végén a Klubrádió úgy fogalmaz:

a bíróság a Klubrádió keresete nyomán újra esélyt kap arra, hogy állást foglalhasson abban a kérdésben, hogy van-e még bármilyen jelentősége Magyarországon az írott, tételes jognak, és vonatkoznak-e a hatályos törvényi előírások a hatalom gyakorlóira és szövetségeseikre, vagy sem.

A Media1 kereste az ügyben a Spirit FM-et is, de Németh S. Szilárd, a rádiót működtető egyesület elnöke nem kívánt reagálni a Klubrádió és a Médiatanács között kibontakozó jogvitával kapcsolatban. Keressük az NMHH-t is, hogy mit szólnak a fejleményhez. Ha reagálnak, arról természetesen beszámolunk.

A 92,9 MHz frekvencia ügyében itt érhetők el a Media1 korábbi tartalmai.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások