fbpx
Klubrádió hirdetés

Újra megpályáztatja a Médiatanács a Klubrádió által februárig használt 92,9-es frekvenciát

A Médiatanács e heti ülését követően közzétette a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvenciára vonatkozó újbóli pályázatának tervezetét. Ezenkívül eredményt hirdetett néhány rádiós pályázaton, és további fontos döntéseket is hozott a testület.

E heti, keddi ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH Médiatanács) elfogadta, majd honlapján közzétette a Budapest 92,9 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra – derül ki az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának pénteki, a Media1-hez eljuttatott közleményéből.

Mint ismert: a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát használta a Klubrádió idén február 14-ig, és bár a médiaszolgáltató szerette volna tovább is használni, erre a médiatörvényre hivatkozva a Médiatanács nem adott rá lehetőséget, mivel működése során több jogsértést is elkövetett, köztük két azonosat is, márpedig a médiatörvény ilyen esetben kifejezetten tiltja, hogy valaki hosszabbítást kapjon, és erre csak pályázati úton lehet módja. A Klubrádió a Fővárosi Törvényszéken, majd a Kúrián is megtámadta a Médiatanács határozatát, de mindkét bíróság a Médiatanácsnak adott igazat, kimondva, hogy ilyen esetben a törvény nem ad lehetőséget a hosszabbításra. A Klubrádió szerint álindokokkal utasították el kérelmét a hosszabbításra.

A Médiatanács ezzel párhuzamosan megpályáztatta a frekvenciát, de mindhárom pályázó, köztük a Klubrádió pályázatát hibásnak találta, a pályázat pedig eredménytelenül zárult. A Klubrádió a pályázatból való kizárása miatt bírósághoz fordult, ám a Fővárosi Törvényszék, majd idén szeptemberben a Kúria is azt állapította meg, hogy a Médiatanács teljesen jogszerűen, a hatályos törvények alapján zárta ki a pályázót, mivel olyan súlyos ellentmondások kerültek a rádiós társaság pályázati ajánlatába, hogy annak elfogadása jogsértő lett volna, továbbá a bíróság kimondta azt is, hogy a Klubrádió negatív saját tőkéje miatt eleve nem is nyújthatott volna be pályázatot, negatív saját tőkéjével ugyanis nem működhet gazdasági vállalkozás.

A Klubrádió nem fogadta el a döntést, és november 11-én a strasbourgi bíróságon támadta meg Magyarországot a frekvenciajogosultság kapcsán. Az Európai Bizottság is lépett: kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, mivel szerinte nincs összhangban az uniós joggal a magyar médiaszabályozás. A kormánynak most két hónapja van reagálni, amit ha nem tesz meg, az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság eljárást kezdeményez Magyarország ellen.

A 92,9 MHz egyébként jelenleg nem üres, ugyanis amikor a frekvencia hosszú ideje kihasználatlan, néma volt, az addig csak a budapesti belvárosban fogható Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület egy idő után ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot kért annak használatára, amit fél évre megkapott. Az ideiglenes jogosultság október végén járt le. Ekkor az ATV csoporthoz köthető X and A Kft. újabb, 180 napos ideiglenes jogosultságot kért és kapott.  A frekvenciát a Spirit FM kereskedelmi jelleggel használja, azaz fizet a használatáért.

A frekvenciapályázaton végleges, 10+7 évre szóló jogosultság szerezhető. A frekvenciapályázat majdani győztesének nem kell fizetnie a frekvencia használatáért, cserébe különféle közösségi vállalásokat kell tennie.

Érdekesség, hogy a frekvencia újbóli megpályáztatására azért csak most nyílik meg a lehetőség, mivel meg kellett várni, amíg a Klubrádió által indított perek jogerősen lezárulnak.

A Médiatanács e heti további döntései

Az NMHH Médiatanácsa e heti ülésén egyébként a grémium eredményt hirdetett a Budapest 102,1 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőség közösségi és a Szolnok 102,4 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű pályázati eljárásában: előbbinél a Katolikus Rádió Zrt., utóbbinál a Best Radio Kft. a nyertes.

A testület elvégezte az Esztergom 92,5 MHz helyi és a Győr 88,1 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű, valamint a Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára kiírt pályázati eljárások alaki vizsgálatát, és nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, a Karc FM Média Kft.-t és az Alba Regia Műsorszolgáltató Kft.-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók. A Szombathely telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázat eredménytelen lett, ugyanis az egyedüli induló pályázata alakilag érvénytelen volt.

A grémium a szerződéses vállalásai megsértése miatt összesen 25 ezer forintos bírságot rótt ki a kiskunfélegyházi 91,1 Rádió 1 Sirius szolgáltatójára, és figyelmeztette a fővárosi Manna FM-et: mindketten kevesebb közszolgálati, előbbi ezen kívül kevesebb szöveges tartalmat és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé.

Miskolc Televízió szolgáltatóját azért figyelmeztette a grémium, mert szeptemberben figyelemfelhívás nélkül sugárzott reklámot, ami megtéveszthette a nézőket.

Elfogadta a Médiatanács a jövő évi felügyeleti tervét

A testület elfogadta a Médiatanács 2022-re vonatkozó felügyeleti tervét. Az általános hatósági felügyelet keretein belül az NMHH-nak jövőre is célja a médiaszolgáltatók folyamatos ellenőrzése, így – többek között – a reklámok hangerejének, a nagy elérésű híradók bűnügyi hírei, tudósításai kapcsán a törvényben előírt – éves átlagban – harmincöt százalékos plafon vizsgálata, a hír- és magazinműsorok kvantitatív elemzése. Külön vizsgálati terület lesz jövőre is a televíziós gyermeksávokban a gyermekvédelmi előírások betartásának vizsgálata és a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategória alkalmazásának ellenőrzése – olvasható az NMHH tájékoztatásában.

A Médiatanács 2022-ben is vizsgálja a nem magyar joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatók klasszifikációköteles műsorszámait, valamint a hallás- mellett a látássérülteket segítő televíziós szolgáltatásokat is ellenőrzi. A grémium nyomon követi a kiskorúak védelme érdekében alkalmazott hatékony műszaki megoldásokkal kapcsolatos követelmények betartását is, illetve folyamatosan figyelemmel kíséri a filmalkotások korhatári kategóriába sorolásának megfelelőségét. A 2022-es felügyeleti tervben új feladatként jelenik meg a lineáris online rádiós médiaszolgáltatások működésének és a videómegosztóplatform-szolgáltatásokkal kapcsolatos követelményeiknek az ellenőrzése is. A felügyeleti terv a hatóság honlapján olvasható.

Pénzt kapnak a helyi és körzeti tévék

A Médiatanács ezenkívül nyerteseket hirdetett a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat harmadik fordulójában. Huszonnégy televíziós pályázat mintegy 124,25 millió forint támogatást kap.

A Régió TV Esztergom, a mórahalmi Móra-Net TV, a Kistelek Városi Televízió, a Szentes Televízió, a ládbesenyői Irány TV, a Soltvadkerti TV és a Csurgói Városi Televízió közéleti magazinokat gyárthat az elnyert összegből. Hírműsorokat készíthet a TV Budakalász, a Csaba TV, a Debrecen Televízió, a Veszprém TV, a Hegyvidék Televízió, a Gyula TV, a Kecskeméti Televízió, a Tolnatáj Televízió és a Szombathelyi Televízió. A Salgótarjáni Városi Televízió, a Halas TV, a TV Szentendre, a Nyíregyházi Városi Televízió, a Szeged Televízió, a Gyula TV, valamint a fővárosi d1 TV és az Apostol TV kulturális magazinműsorok készítésére pályázott sikerrel.

Az NMHH Médiatanácsának döntéseit tartalmazó jegyzőkönyvet ezúttal is csak késleltetve teszik közzé, ezért nem zárható ki, hogy további fontos döntések is születtek, melyek nem kerültek be a sajtónak adott összefoglalóba.

További hírek találhatók a Media1-en

Borító: A Klubrádió korábbi, Bokor utcai stúdiója előtti hirdetőtábla népszerűsítette a 92,9-et. Fotó: Ladányi András/Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások